Реальність Тимошенко

Дмитро Вовнянко

Смішні фото Тимошенко з хот-догом на стоянці мене все більше переконують у простому факті – Юлію Володимирівну тихо зливає її ж власне оточення. Я не знаю, звідки ті фото взялися. Але припускаю, що то все ж таки не знімок папараці – ті фото злив хтось з оточення ЮВТ. І не тільки це.

З чого почалася справа СБУ про «Піраміди» Тимошенко? Із заяви нардепа Немировського – саме він перший оприлюднив деталі схеми. А звідки їх взяв Немировський? На це запитання відповів він сам – йому повідомив і надав документи про систему один з її учасників, тобто особа з «Батьківщини». Навіщо вона це зробила? Версій тут може бути дві. Перша – людина усвідомила масштаб порушень і вирішила їм запобігти. Версія, чесно кажучи – так собі, особи з високими моральними якостями наразі у структурах «Батьківщини» надовго не затримуються. Та сама Катерина Гандзюк – як приклад. Тому версія друга – особі, яка передала матеріали Немировському, були потрібні арешти коштів, аби прикрити їхнє… розкрадання. Враховуючи те, наскільки швидко спрацювала СБУ, не виключено, що їй від самого початку передали дані по кількох областях, а отже ідеться про когось у центральному штабі «Батьківщини». Але – це тільки припущення.

Бюджети виборчих штабів розкрадають частенько у багатьох політичних силах. Але тут певно йшлося про обсяги такі, що для прикриття знадобився справжній буревій – масові арешти коштів по всій Україні. А це у свою чергу говорить про те, що частина штабу Юлії Тимошенко в її перемогу категорично не вірить, і наразі займається тим, що на її програші намагається нагріти собі руки.

Погляньте на малюнок, наведений мною. Не сміявся з нього лише лінивий і фанат Юлії Володимирівни. Абсурдність наведеного рейтингу очевидна – цим рейтингом ЮВТ себе виставила на посміховисько. Навіщо ж його опублікували?

Я маю лише одну відповідь на це запитання. Цей рейтинг штаб Юлії Тимошенко представив для самої Юлії Тимошенко – і вона в нього свято повірила. Вона справді щиро вірить, що перемагає з відривом, а рейтинги, що показують їй третє місце, – «куплені шоколадним баригою». Чому? Та тому, що саме таку інформацію їй подають її штаби.

Відбувається саме те, про що свого часу писав в тому числі і я. Ці рейтинги, у десять разів завищена відвідуваність мітингів Тимошенко, «теплі ванни» на телеефірах та неймовірні результати роботи штабів і «технологічних груп Дубіля», про які розповідає Юлія Тимошенко у злитому щойно записі, роблять для Юлії Тимошенко аби відрапортувати – все робиться правильно, результати захмарні! Бо ніякої іншої інформації чути вона не хоче.

З відколом від «Батьківщини» партії «Народний фронт» від Тимошенко пішли всі ті люди, які тривалий час були її політичними партнерами і які уміли стримувати Юлію Володимирівну в разі заносу – Турчинов, Яценюк, Медведєв тощо. Пішли вони від неї через те, що їх дістала авторитарність і безапеляційність Юлії Тимошенко, те, що для неї істин залишилося дві – її і неправильна. З Юлією Тимошенко залишилися ті люди, які приносять їй інформацію, яка влаштовує саму Юлію Тимошенко – інші біля неї не приживаються. Певно – саме тому ми не бачимо навколо неї жодного відомого політексперта або політтехнолога, крім окремих «пенсіонерів».

Юлія Тимошенко не бачить загрози збоку Зеленського – вона переконана, що зустрінеться з Зеленським у другому турі (чого бажає їх спільний «партнер» Ігор Коломойський), або в крайньому разі – з Петром Порошенком. І виграє. Оточення її переконує в цьому. Вона справді вірить, що лідер рейтингу – вона.

Що далі? Далі те саме, що відбувалося з усіма політиками, які з реальності спільної переселялися в реальність імені себе самих. Юлія Тимошенко повз другий тур пролетить. Оточення скаже їй: «голоси вкрали». Юлія Володимирівна вилізе на ефіри і закликає весь народ виходити на Майдани. На Майдани в найгіршому варіанті, народу вийде менше ніж міхо-майданчик. І оточення Юлії Володимирівні скаже: «Маємо що маємо».

Скаже – і задоволено пригадає чаруючий шелест вкрадених баксів.

Автор