Робоча поїздка Президента до Чернігівської області (фото, відео)

Українців має ставати більше – Президент про допомогу багатодітним родинам

Децентралізація – ключова позиції моєї команди. Є політики, які хочуть повернутися до ручного управління, адже не довіряють громадам. Ми ж спираємося на довіру. Саме громади повинні управляти тим, що відбувається на місцях. І разом з відповідальністю ми передали на місця фінансовий ресурс. На Чернігівщині вже зрозуміли ідею децентралізації. Про це свідчать і перші результати, і готовність присутніх тут людей працювати заради свої громад щоб змінити Чернігівщину і всю Україну.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 13. März 2019

 

Президент Петро Порошенко під час засідання Ради регіонального розвитку Чернігівської області наголосив, що одним із пріоритетів розвитку держави має бути подолання бідності. «Ми не повинні забувати, що не лише Путін створює перешкоди на нашому шляху до успішної, заможної, європейської України. У нас є ще один ворог, не менш небезпечний ніж Путін. Ім’я цього ворога – це бідність. Ми дуже добре знаємо, що багато людей у нас живуть дуже бідно», – зазначив Глава держави.

«Подолання бідності – це є точно невідкладне, життєво важливе завдання. Це надзвичайно важливий фронт. Ми мусимо це зробити не тільки заради бідних, але й заради всіх без винятку українців. Адже бідність – це загальнонаціональне приниження. Бідність – це психологічна травма для всього суспільства, гальмо в розвитку всієї держави», – також зазначив Петро Порошенко.

Президент пообіцяв, що на подолання бідності будуть спрямовані його особливі зусилля. «Три-чотири роки тому я не міг цього обіцяти. Бо не було фундаменту, був потрібен час, щоб відновити зростання економіки. Економіки, по якій завдала дуже важкого удару російська агресія та торговельно-економічна блокада, ембарго», – зауважив він.

За його словами, нинішній економічний підйом дає реальні підстави для його плану подолання злиднів: «Запам’ятайте чотири слова – це індексація, монетизація, компенсація і підтримка родин».

«У нашій програмі боротьби проти бідності сьогодні ще один суттєвий компонент – це допомога при народженні дитини», – сказав Петро Порошенко та додав, що допомога при народжені дитини має дві мети. «Перша – це є також боротьба з бідністю. Бо несправедливо, коли родина, яка не має дітей отримує такий же дохід, як і родина, яка має трьох, чотирьох, або більше дітей. Це означає, що вони вдвічі гірше живуть», – зауважив Президент.

 

«Друга мета – українців має бути більше. Я як багатодітний батько дуже добре знаю це, бо у мене четверо дітей», – сказав Петро Порошенко.

Президент наголосив, що сьогодні Уряд прийняв його пропозицію, ухвалив відповідну постанову. «Дякую Уряду за підтримку Президента і за підтримку багатодітних родин. З квітня – 1699 грн., і до кінця року майже 1800 грн. становитиме виплата на кожну третю і наступну дитину до виповнення їй 6 років», – повідомив він.

Також Глава держави нагадав, що про індексацію пенсій було прийнято рішення ще в 2017 році. «З 1 березня відтепер, включно з 2019 роком, вже проводимо і проводитимемо щороку (індексацію – ред.). У Чернігівській області пенсія після перерахунку буде підвищена для 262 тисяч осіб. Середній розмір підвищення пенсій 530 грн. Я знаю, що це небагато. Ще включно до цього, 69 тисяч осіб на Чернігівщині отримають підвищення більше тисячі гривень», – сказав Петро Порошенко.

Водночас він зауважив, що найбіднішим пенсіонерам, тим, хто працював прибиральницями чи санітарками, і отримує мінімальну пенсію буде виплачуватися компенсація. «Це другий постріл у боротьбі з бідністю. Додаткова виплата щорічної компенсації найбіднішим пенсіонерам, цього року вона складе 2410 грн. І вже зараз виплачується. Таку виплату отримають більше 66 тисяч пенсіонерів області. І це справедливо. 1205 грн. у березні вже отримали. І 1205 грн. – у квітні», – сказав Президент.

Глава держави також нагадав про рішення монетизувати субсидії: «Відтепер держава не просто даватиме гроші газовим компаніям чи комунальникам. Гроші будуть віддаватися самим споживачам. Сьогодні в області отримають субсидію 142 тисяч домогосподарств». «В середньому обсяг субсидії складає є 1600 грн. А оскільки лютий був теплим споживання газу скоротилося на 30-35%. Березень ще тепліший, субсидія та сама, споживання газу може скоротитися на 40%. Тепер приходять гроші, людина має можливість перевірити лічильник, прикрутити газ, скоротити споживання і цих 40% від 1600 грн залишити собі. Додаткових ще 700 грн. пенсіонеру – це суттєва підтримка», – сказав він.

«Тут ми також маємо дві мети: енергонезалежність держави і енергоефективність», – підкреслив Президент. Він нагадав про сумнозвісний контракт 2009 року, за яким Україна взяла на себе зобов’язання платити, незалежно від того чи споживала чи не споживала, за 42 млрд кубічних метрів газу. Водночас він порівняв обсяги газу, які держава зобов’язалась споживати за контрактом з реально спожитими обсягами газу у 2017 році – 14 млрд кубічних метрів газу, а не 42 млрд куб. метрів газу. «В 2018 році ми спожили 10 млрд куб.метрів газу, а не 42 млрд куб.метрів газу. А в 2019 році споживання скоротили ще на 27%», – додав він.

«Ось це є результат нашої роботи. Це є зміцнення держави. Це – коли ми одна команда», – сказав Петро Порошенко.

Глава держави також підкреслив, що підвищено доплату військовим, які знаходяться на передовій, тепер вона становить 12 тис. грн. і 5,5 тис. грн. доплата тим, хто знаходиться на другій лінії. «Це є наші кроки у боротьбі з бідністю. Впевнений в тому, що рухаємося правильним шляхом», – додав Петро Порошенко

Він також наголосив, що обов’язково буде забезпечено підвищення мінімальної заробітної плати. Президент нагадав, що у 2015 році мінімальна зарплата була 1378 грн., це становило 63 долари. «У 2019 році при середньозваженому курсі 26,6 у гривнях мінімальна зарплата становитиме 4173 грн. і, відповідно, 154 долари», – повідомив він.

«Це ще не прорив, але це послідовне збільшення можливостей», – переконаний він.

Глава держави також особливо відзначив укріплення курсу гривні.

«Це є наша війна з бідністю: виплачувати належну винагороду працівникові, виведення зарплат з тіні, легалізація, підвищення зайнятості, а відтак – збільшення надходжень до Пенсійного фонду, пристойні розмірі майбутніх пенсій. Кожен українець, починаючи з цього року буде відчувати, що щомісяця наше життя покращується, що бідність відступає», – резюмував Президент.

Джерело

 

Президент: Моє завдання як Верховного Головнокомандувача захистити армію від політиканів, які її паплюжать

«Силу нашої нової української армії Путіну не здолати. Але мене дуже тривожать спроби завдати нашій армії удару з тилу. Для цього ворог використовує увесь арсенал інформаційної війни. Саме напередодні виборів армію і суспільство щільно обстрілюють негативом», – наголосив Президент Петро Порошенко під час виступу на Раді регіонального розвитку Чернігівщини. «Не поспішатиму відкидати як недостовірні чи політично мотивовані всі матеріали журналістів. На те й потрібна свобода слова, щоб влада і суспільство дізнавалися про проблеми», – додав він.

«Але вважаю цинізмом, коли нас вчать любити армію ті кандидати в Президенти, хто нищив Збройні Сили України в час перебування на високих державних посадах. Фальшивою турботою вони хочуть приховати свою активну роль у знищенні нашого оборонного потенціалу. Не по шоу треба бігати, а каятися. Зайдіть до наших воїнів і спитайте як ми захищали країну у 2014-му», – сказав Петро Порошенко.

Президент висловив сподівання, що Тимчасова слідча комісія Верховної Ради України належно оцінить факти розкрадання та підриву обороноздатності і назве прізвища причетних.

«Ніяка брехня не допоможе політиканам, які мають понести відповідальність за руйнування армії. І ніяких тут термінів давності немає. Бо з 2014 року ми дуже велику ціну заплатили за це. Ніхто не уникне відповідальності ані політичної, ані кримінальної», – додав Глава держави.

«Моє завдання як Верховного Головнокомандувача – поки армія тримає фронт, захистити її в тилу. Прикрити від політиканів, які паплюжать результати роботи усього оборонно-промислового комплексу. А ще важливо огородити армію і оборонний комплекс від спроб різних ділків та їхніх партнерів на державних посадах розкрадати кошти військового бюджету», – сказав Петро Порошенко. Він підкреслив, що для цього «особливо потрібна нульова толерантність до корупції».

«Ані посади, ані знайомства – ніщо не може прикривати тих, хто незаконно збагачується коштом армії. Ви, політикани, які розікрали армію, понесете відповідальність. Ми вам це не пробачимо», – сказав Президент та нагадав, що він особистим коштом підтримав українське військо на суму в майже 1,5 млрд грн. «Власних, з яких сплачені податки. З них левова частина – на укріплення обороноздатності», – додав він.

Президент підкреслив, що для посилення обороноздатності країни здійснюється цілий комплекс заходів. «Але найкращі рішення залишаються на папері, якщо їх не втілюють люди, яким це під силу», – уточнив Глава держави. При цьому він повідомив про своє рішення про призначення заступником Секретаря РНБО полковника Сил спеціальних операцій Сергія Кривоноса – «людини, яка не один раз засвідчила свою мужність і силу духу».

«Людини, яка не з Інтернету, а з власного бойового досвіду, не з дивану та Інтернету, а від участі в боях, знає і потреби солдата, і вимоги до зброї», – додав він та згадав, що знайомий з полковником Сергієм Кривоносом з 2014-го року, коли військовий забезпечував захист Краматорського аеропорту.

«Як він сам каже, продовжить шлях воїна і докладе максимум зусиль, щоб унеможливити прояви корупції в армії. Гарантую максимальну підтримку його зусиллям», – наголосив Глави держави і застеріг кандидатів на посаду Президента від брехні та спекуляцій на тему армії. «П’ять років треба було демонструвати свою любов до України, а не зараз бігати по телевізійним шоу тим, хто втекли з армії і зараз пропонуються на якісь посади», – сказав Президент.

Глава держави повідомив, що доручив Сергію Кривоносу «захистити армію і оборонний комплекс від недовіри, активізувати переозброєння армії, в тому числі шляхом поглиблення військово-технічного співробітництва з партнерами з країн НАТО».

Джерело

 

Історія вчить нас – щоб вижити Україна повинна мати сильне військо – Президент на Чернігівщині

Під час виступу на засіданні Ради регіонального розвитку Чернігівської області Президент Петро Порошенко наголосив на важливості підтримки українського війська як гарантії суверенітету, територіальної цілісності та незалежності України. Він підкреслив, що за останні п’ять років вдалося створити сучасну, боєздатну, одну з найкращих армій в Європі.

«І давня, і нова історія вчать нас – щоб вижити Україна повинна мати сильне військо. Армія є не атрибутом, а гарантією державності. Армія є гарантом нашої незалежності, а не папірці меморандумів. Сьогодні ми це чітко знаємо і спираємось на одну з найпотужніших армій Європи», – сказав Президент. При цьому Глава держави підкреслив, що армія не була відроджена, а була створена.

«Кажуть, що ми її відродили. Ні. Ми її створили. Ми з вами. І низький уклін вам за нашу спільну роботу. Вітаю з цим результатом», – наголосив Президент. «Для мене як для Президента і Верховного Головнокомандувача – армія і безпека держави були, є і точно будуть пріоритетом», – додав він.

«Російська агресія ще раз нагадала цю істину, яку державні мужі після здобуття незалежності забули. Ви пам’ятаєте часи коли армія знищувалася і ліквідовувалася, розкрадалася, розпродавалася військова техніка і майно, військові містечка, комплектуючі, запасні частини, знімалися з бойового чергування комплекси протиповітряної оборони. Дійшли до того, що військові шпиталі розпродали ділкам», – сказав Президент. «А на Президента лягла важка відповідальність, коли ми поранених у 2014 році приймали в розгорнутих пересувних шпиталях, в наметах», – додав він.

«Ми у небачено стислий термін не просто відновили, а воскресили армію. Українська армія входить до числа найкращих армій континенту і наші союзники запозичують у нас досвід перемог у гібридній війні», – наголосив Верховний Головнокомандувач ЗСУ.

Президент підкреслив, що сила війська зростає щодня – українське військо отримує нову зброю українського виробництва, надходять зразки сучасного озброєння та військової техніки від країн-партнерів України, зокрема турецькі БПЛА, які найближчим часом будуть випробувані українськими військовими.

«Ми підвищуємо забезпечення й зарплату нашого солдата й офіцера. Сьогодні бути військовим – це знову престижно. Тисячі й тисячі юнаків та дівчат пов’язують з армією своє майбутнє». – наголосив Глава держави та привітав воїнів, які були присутні на Раді регіонального розвитку Чернігівщини.

«Армія звільнила дві третини Донбасу, зупинила ворога і міцно тримає оборону на східних рубежах. Ми тепер маємо перед очима реальні гарантії нашої незалежності – вони у наших воїнах, навчених, озброєних, вихованих на традиціях визвольної боротьби. Вони у сучасному озброєнні, якого раніше просто не було. А найголовніша гарантія сили української зброї – всенародна підтримка армії», – підкреслив Президент.

Глава держави подякував чернігівчанам за підтримку частин ЗСУ, які розташовані на Чернігівщині і повертаються сюди після виконання бойових завдань. «Серед них назву героїчну Першу окрему танкову Сіверську бригаду. А ще на Чернігівщині закладається фахова основа Збройних Сил України. Тут у Десні готує воїнів для Сухопутних військ 169-й навчальний центр. Своєю підтримкою Збройних Сил Чернігівщина вносить важливий внесок у зміцнення обороноздатності нашої країни», – сказав Петро Порошенко.

Джерело

 

Нікому не дамо зруйнувати все зроблене та не допустимо ігор зі свободою і незалежністю України – Президент

Індексацію пенсій, яку ми розпочали з 1 березня, проводитимемо щороку. У Чернігівській області пенсія після перерахунку буде підвищена для 262 тисяч осіб. Середній розмір підвищення 530 грн, 69 тисяч осіб отримають підвищення більше 1000 грн.Додаткова виплата щорічної компенсації найбіднішим пенсіонерам цього року складе 2410 грн. Таку виплату отримають майже 66 тисяч пенсіонерів Чернігівської області. Стартує також монетизація субсидій. В області готівкою у березні отримають субсидію 142 тисяч домогосподарств.

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 13. März 2019

 

Президент Петро Порошенко відзначає, що за останні майже п’ять років Україна змінилася та стала на шлях розвитку і наголошує на важливості збереження напрацювань у реформуванні країни та їх продовженні.

Під час виступу на Раді регіонального розвитку Чернігівщини Глава держави зазначив, що «вже п’ять років, як ми, українці, йдемо своїм шляхом». Він зауважив, що напрямок розвитку був чітко визначений Революцією Гідності і мільйонами людей, які вийшли на майдани з чіткою вимогою інтеграції в Європейський Союз.

«Ми з моєю командою накреслили чіткий план по цьому шляху і цей план вже зараз приніс переконливі результати: створення армії, підписання Угоди про асоціацію з Європейським Союзом, включно з поглибленою та всеохоплюючою зоною вільної торгівлі, яка компенсувала руйнівні наслідки російської агресії, гібридної війни, коли Росія закрила свої ринки для українських товарів і перекрила транзит для українців по доступу на ринки Центральної та Східної Азії», – сказав Петро Порошенко.

Серед досягнень він назвав відновлення економічного зростання, яке відбувається вже більше 12 кварталів поспіль. Отримання Томосу про автокефалію і створення Православної Церкви України, яка була визнана Вселенським Православ’ям, започатковану Президентом у 2014 році і підтриману українським Урядом та Парламентом децентралізацію, яка має очевидний успіх серед усіх реформ.

«Все це кардинально змінило всю нашу державу. Образно кажучи – на місці гасел і декларацій ми створили надійний фундамент для української держави. Церква є духовним фундаментом. Армія є безпековим фундаментом. Економіка є фундаментом добробуту українських громадян. Наголошую – все це було зроблено під час війни і відсічі російської агресії», – констатував Петро Порошенко.

Однак, зауважив Глава держави, всі п’ять років цей фундамент випробовували на міцність російські війська, російський агресор і безвідповідальні політики всередині держави.

«Але фундамент вистояв. І в нас є підстави говорити, що ми створили для України шанс – великий шанс стати великою державою вільних, заможних і щасливих людей», – наголосив Президент.

Петро Порошенко висловив тверде переконання, що зазначені кроки треба продовжувати, незважаючи на критику звідусіль. «Я хочу нагадати, що б ми не починали робити – децентралізацію, армію – завжди негайно з’являються «найкомпетентніші» експерти, які одразу ж пророчать нам невдачі. Блок «все – кінець, все пропало». Проте, ще раз наголошую – це ваш земляк Павло Тичина, а вже потім відомий виконавець використав це у своїй пісні, дав нам дуже хорошу настанову: «Нам своє робить». І ми маємо продовжити роботу», – зазначив він.

«Ми маємо нікому не дати зруйнувати все зроблене, все збудоване, не допустити ігор зі свободою і незалежністю України. І для цього нам треба нагадати собі і людям, що ставка в цьому виборі, який нам належить зробити, надзвичайно висока і ціна помилки – також надзвичайно висока», – підкреслив Президент.

Глава держави також зазначив, що про будівництво держави і ризики її руйнування українці сьогодні мають нагоду згадати саме на Чернігівській землі, де сьогодні відзначають 300-річчя гетьманської столиці. «Відбудований Батурин нагадує нам про можливості, які були в України в історії, про розквіт і силу козацької держави. Але він також є нагадуванням про те, що російська імперія в усі часи використовувала усі можливості для того, щоб розшматувати, розділили, ослабити Україну і українців. І про те, яку страшну ціну заплатили українці за чвари, за розколи, за зради полковників, які нібито були українські, а завдання виконували московського царя. І від цих полковників держава і козацтво аж ніяк не були захищені», – сказав Петро Порошенко. Саме тому, переконаний Президент, щоб надалі вижити Україна повинна мати сильне військо та зберігати єдність.

Ми, українці, гідні великого майбутнього. Спільно ми обов'язково його досягнемо!

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 13. März 2019

Джерело

Іван Мазепа став справжнім символом українського спротиву Росії – Президент у Батурині

Три з половиною століття тому Батурин став столицею Гетьманщини, у статусі якої перебував до 1708 року. Тут, у Батурині, Іван Мазепа творив державу Україну. Це мала бути прекрасна європейська держава.Уроки історії демонструють – брак єдності неодноразово ставав для України фатальним. Вчергове процитую слова, які приписують Мазепі: «Чрез незгоду всі пропали, самі себе звоювали!», щоб почули всі наші політики. Дякую українцям, які єдині у любові до Батьківщини! Щиро дякую воїнам, які боронять нашу землю від агресора, добровольцям, волонтерам, усім, хто зберіг Батурин, Чернігівський край і всю Україну!

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 13. März 2019

 

Під час заходів, присвячених 350-річчю з дня започаткування гетьманської резиденції у місті Батурин, Президент Петро Порошенко привітав чернігівчан з цією знаменною подією та нагадав про роль і місце в історії України славетного гетьмана Івана Мазепи.

За його словами, три з половиною століття тому Батурин став столицею Гетьманщини, у статусі якої перебував до 1708 року. Кінець 17 – початок 18 століття був часом розквіту Гетьманщини, яку прагнули упокорити та знищити Москва та Петербург. З Батурином пов’язані такі постаті керівників козацької держави, як Дем’ян Многогрішний, Іван Самойлович, Іван Мазепа, Пилип Орлик, Кирило Розумовський, які залишили в історії України кожен свій слід.

Глава держави наголосив, що саме у Батурині Іван Мазепа творив державу Україну: «Це мала бути прекрасна європейська держава. Недаремно ж гетьман стільки зусиль доклав до будівництва храмів, розвитку культури, мистецтва та освіти».

«Не забуваймо: ще коли Петро І лише рубав вікно до Європи, Україна часів Мазепи ходила туди через двері», – сказав Петро Порошенко.

«Від Богдана до Івана не було гетьмана». Цією приказкою українці ще за життя Мазепи визначали історичний масштаб його постаті. 22 роки міцною рукою він тримав булаву і поклав край сумнозвісній Руїні», – сказав Президент.

Водночас Петро Порошенко закликав всіх зробити висновки з історії першої гетьманської столиці: «Батурин – це застереження. Це урок, який ми усі маємо дуже добре вивчити. Бо чвари старшин надзвичайно дорого коштували усьому народу, а найстрашнішу ціну заплатила гетьманська столиця – Батурин».

«Імперія не шкодувала чорної фарби, аби спотворити його образ. Та це не завадило, а навпаки допомогло Іванові Мазепі стати справжнім символом українського спротиву Росії, який донині перебуває в серцях справжнього українця. Мазепинська ідея, як я вже колись говорив при відкритті пам’ятника гетьману у Полтаві, то жевріла, то палахкотіла протягом двохсот років. Вона знаходила нових і нових послідовників. Вона надзвичайно вплинула на творчість Шевченка. Вона сприяла відновленню державності України на початку минулого століття», – сказав Петро Порошенко.

Він зауважив, що слово «мазепинець» понад двісті років було іменем загальним для всіх, хто ставив собі за мету самостійну Україну, або просто щиро, і навіть без жодного політичного умислу, любив свій край та рідну мову. «Лише минулого століття з’явилися такі почесні звання як «петлюрівець» та «бандерівець», але усі вони починали з «мазепинця», – додав Президент.

«Іван Мазепа був сином свого часу, живою людиною і державним діячем зі своїми чеснотами й недоліками, прорахунками та гріхами. Але наголошую, у вирішальний момент, коли треба було обирати між вірністю чужому монархові чи своїй Вітчизні, між особистим комфортом та ризиком заради майбутнього країни, його вибір, вибір Івана Мазепи був на користь України», – сказав Президент та додав, що навіть «вороги визнавали постать і велич духу Мазепи».

Глава держави порівняв постать гетьмана з Джорджем Вашингтоном, Симоном Боліваром та Махатмою Ганді. «Для імперій, яким корилися їхні народи, вони всі були ясно що «зрадниками», а для самих народів – борцями за свободу і незалежність, хоч і йшли до неї різними шляхами. Для народів вони є герої», – сказав Петро Порошенко.

Президент також підкреслив, що політики мають час від часу брати уроки історії на сьогодення і на майбутнє: «Що ми маємо вивчити, дорогі друзі? Брак єдності неодноразово ставав для нашої України фатальним. Україну перемагали лише тоді, коли ворогу вдавалося зруйнувати і розірвати нашу єдність», – наголосив Петро Порошенко. Він підкреслив, що цей більш, ніж очевидний висновок як із подій початку XVIII, так і XX століття ми маємо нарешті вивчити.

Глава держави процитував вірш, авторство якого приписують Мазепі: «Чрез незгоду всі пропали, самі себе звоювали». «І повторюю ще раз, щоб почули з Батурина всі українські політики. Бо дехто вже настільки захопився внутрішньою боротьбою, що не хоче ані бачити, ані чути, що ж коїться на нашому північно-східному та східному кордонах. Для них війни не існує. Так само не існувало в 18-20-х роках двадцятого століття. Чубилися між собою і москалям здали Україну. Ми не повторимо цієї помилки», – сказав Петро Порошенко та подякував українським воїнам, які дають відсіч ворогу на сході України.

Україна стане великою державою, про яку міряли наші великі предки. Українці – великий і мужній народ, народ працьовитий, народ інтелектуальний. Ми героїчно захищаємо свою землю і перемога буде за нами! Дякую, Батурин, за віру в нашу спільну перемогу!

Gepostet von Петро Порошенко am Mittwoch, 13. März 2019

Джерело