Щодо мовного питання

З приводу чергових дискусій навколо державної мови, що виникли після рішення Укрзалізниці врешті-решт припинити використання російської. Буду намагатися висловитися якомога лаконічніше, бо це все вже й так говорено-переговорено. Так ось, моя думка щодо цього незмінна: в Україні повинна існувати лише ЄДИНА державна мова – українська. Тут взагалі без компромісів або суперечок. Тільки так, даруйте.

Ще додам трішки про набуття громадянства у цьому контексті. Як і раніше, я впевнена, що громадянство не повинно даватися легко. Його не має права дарувати жоден політик або чиновник. Його має право надавати лише народ. Й тому цілком доцільно впровадити якійсь обов’язкові екзамени, що можуть підтвердити серйозні й позитивні наміри людини щодо країни свого майбутнього громадянства. То є абсолютно зрозуміло, як на мене.

Наприклад, іспит на знання державної мови. Також на розуміння Конституції як головного закону держави. Іспит з історії Української, стисло. Можливо ще щось. На розсуд компетентних людей. Подібні історії існують в багатьох країнах світу й дуже нормально використовуються. Отже, так само і ми, я сподіваюся, маємо час та натхнення розробити якійсь притомний механізм й впровадити його до життя якнайшвидше. На цьому все. Шануймося.

Автор