Світ 10 жовтня. Результати дня

Смертельний циклон на Гаїті, міжрелігійна напруженість в Нігерії, дебати у США, анонс «Турецького потоку», напад у М`янмі, протести в Анкарі, поглинання «Башнєфті» в Росії, війна в Ємені та багато іншого.

Африка:

– Ефіопія звинуватила «окремі угруповання» з Еритреї та Єгипту у фінансуванні та озброєнні опозиційних активістів, які вчиняють «безлад на вулицях країни».

– Влада північного нігерійського штату Кадуна оголосила шиїтський іслам незаконним та заборонила його на своїй території. Головний провід шиїтських мусульман у штаті – «Ісламський рух Нігерії» – заявив, що оскаржить таке рішення. У грудні 2015 року нігерійська армія здійснила масове вбивство шиїтів у штаті Кадуна. Тоді загинуло 348 осіб.

Америка:

– Кількість загиблих внаслідок урагану «Метью» на Гаїті сягнула тисячі осіб. 90% будівель у деяких районах столиці зруйновані вщент. До країни прибули міжнародні групи надзвичайників та медиків. Шторм був найсильнішим за останні 10 років. Гаїті ще не повністю оговталося від руйнівного землетрусу 2010 року. ООН закликала міжнародну спільноту виділити 119 мільйонів доларів на допомогу цій маленькій країні. За оцінками організації, наслідки від урагану «Метью» стали «найбільшою гуманітарною кризою з часів землетрусу 2010 року».

– 21 людина загинула внаслідок урагану «Метью», який досяг південних та східних берегів США.

– У США пройшли другі президентські дебати між Дональдом Трампом та Хіларі Клінтон у місті Сент-Луїс. За соціологічним опитуванням телеканалу «CNN», перемогу в них отримала Клінтон, здобувши 57% голосів підтримки. Трамп отримав 34% голосів. Аналітики називають ці дебати «безпрецедентно жорсткими». Під час дебатів, Трамп заявив, що у разі перемоги на виборах, кине Клінтон за грати.

– Президент Колумбії Хуан Мануель Сантос передасть всі гроші, отримані з Нобелівською премією миру, постраждалим внаслідок громадянського конфлікту з «ФАРК». Це майже мільйон доларів.

Азія:

– Туреччина та Росія підписали міжурядову угоду про будівництво двох ліній газопроводу «Турецький потік». Документ підписали за результатами двосторонньої зустрічі президентів Володимира Путіна та Реджепа Таїпа Ердогана у Стамбулі. Представники російського концерну заявили, що «Турецький потік» має зменшити ризики транзиту газу через Україну та стати «єдиним маршрутом для поставок російського газу в Європу».

– У Таїланді різко погіршився стан здоров`я короля Пуміпона Адульядета.

– Дев`ятеро поліцейських загинули внаслідок нападу групи озброєних людей на їхні блокпости у М`янмі. Влада підозрює, що за нападом стоять представники дискримінованої в країні етнічної меншості Рохінджа.

– Південнокорейська компанія «Samsung» оголосила, що припиняє випуск свого флагманського «Samsung Galaxy Tab 7» через чергові технічні несправності.

– Близько 70 осіб були затримані поліцією у Туреччині в Анкарі, коли люди намагалися влаштувати мирну ходу у пам’ять про жертв теракту, який скоїли терористи «Ісламської держави» рік тому.

– Група бойовиків здійснила напад на будівлю Інституту розвитку та підприємництва у штаті Джамму та Кашмір. Озброєні чоловіки прибули до Срінагара по річці з боку територій, підконтрольних Пакистану. Індійська армія заблокувала бойовиків. У перестрілці один військовий поранений.

– Понад 20 терористів «Ісламської держави» знищені внаслідок двох повітряних ударів американського БПЛА в провінції Нангархар в Афганістані.

Європа:

– У Німеччині поліція затримала підозрюваного у зв’язках з «Ісламською державою» 22-річного сирійця Джабера Аль-Бакра. Його напередодні оголосили в розшук в місті Хемніце за підозрою у плануванні терактів.

– Прем`єр-міністр РФ Дмитро Медведєв підписав розпорядження про продаж компанії «Башнефть» російському державному концерну «Роснефть» за 5,3 млрд. доларів.

– Росія розгорнула ракетні комплекси «Іскандер» у Калінінградській області у відповідь на посилення сил НАТО у східній Європі.

– Росія скасувала обмеження на імпорт фруктів з Туреччини, введені після збиття російського Су-24 в Сирії рік тому.

Близький Схід:

– Саудівська Аравія заявила, що до розслідування авіаудару в Ємені, який забрав життя понад 200 людей, підключать США. Нині до слідчої групи входять представники країн-учасниць саудівської арабської коаліції. Натомість, правозахисники вимагають призначення повністю незалежного від Ер-Ріяда розслідування. А в столиці Ємену Сані пройшов багатотисячний мітинг, учасники якого закликали світ втрутитися та засудити Саудівську Аравію. Шиїтські загони хуситського руху мобілізували свої сили біля кордону з саудівським королівством та обстріляли військовий аеропорт в провінції Наджран, в тому числі запустили дві балістичні ракети, які були перехоплені саудівськими ППО.

– Американський військовий корабель був обстріляний біля берегів Ємену з боку територій, підконтрольних шиїтським загонами хуситів. Дві ракети, випущені з боку Ємену, впали в море, не долетівши до цілі.

– Коаліція ісламістів на чолі із терористичним угрупованням «Фронт Аль-Нусра» в Сирії розпочала потужний наступ на Курдські гори на півночі провінції Латакія. Водночас, терористи «Ісламської держави» розпочали свою ударну операцію по силам Асада на сході провінції Алеппо біля аеропорту «Кувейрас».

– Сирійська армія пішла на штурм стратегічного містечка Аль-Рейхан у східній Гуті в провінції Дамаск. Воно розташоване в 1 км від міста Дума – штаб-квартири коаліції ісламістів «Армія Ісламу».

– Верховний федеральний суд Іраку анулював рішення уряду Хайдера Аль-Абаді про скасування посади віце-президента. Відповідний указ видав глава уряду в серпні 2015 року як один з кроків до реформи державного апарату, спрямованої на боротьбу з корупцією.

– МЗС Німеччини запропонувало об`єднати французький та російський проекти резолюцій по ситуації в Сирії для негайного припинення бойових дій в Алеппо.

Автор