Парламентские выборы в Грузии – крах “Грузинской мечты”

ПАРЛАМЕНТСЬКІ ВИБОРИ В ГРУЗІЇ. ВИСНОВКИ ДЛЯ УКРАЇНИ

Вчора у Грузії відбулись парламентські вибори, які визначають майбутнє країни на найближчі 4 роки, бо Грузія – парламентсько-президентська республіка.

Парламент Грузії складається з 150 депутатів, 77 з яких обираються по пропорційній системі (партійних списках), а 73 – по мажоритарних округах.
Для того, щоб бути обраною в Парламент Грузії партія має набрати більше 5%.
Для того, щоб бути обраним в Парламент Грузії мажоритарник має набрати 50%+1 голос, якщо не набирає з першого разу, проводяться повторні вибори між двома лідерами округу.

Основними претендентами на перемогу до вчорашнього дня вважались правляча партія “Грузинська мрія” і партія Саакашвілі “ЄНР”.

Результати виборів (http://results.cec.gov.ge/eng/) показали наступне:
1) По результатах підрахунку 82,55% голосів до Парламенту по пропорційній системі проходять 3 партії:
– Правляча партія “Грузинська мрія” – 49,26%
– Партія Саакашвілі “ЄНР” – 26,46%
– Проросійська партія АПГ – 5,00%. Її результат на межі, тому вона може і не потрапити в Парламент після підрахунку 100% голосів.
Пропорційна частина голосів Парламенту Грузії розділиться таким чином:
– Правляча партія “Грузинська мрія” – 47 мандатів (50 мандатів, якщо АПГ набере менше 5,00%)
– Партія Саакашвілі “ЄНР” – 25 місць (27 мандатів)
– АПГ – 5 мандатів (0)
2) По 73 мажоритарних округах (не остаточні результати):
– Після першого туру переможцями стали 23 депутати. Всі 23 депутати представляють правлячу партію “Грузинська мрія”.
– В 50 округах відбудуться повторні вибори. В другий тур потрапили 49 кандидатів правлячої партії “Грузинська мрія”, 45 кандидатів партії Саакашвілі “ЄНД”, 3 кандидати інших партій, 3 незалежних кандидати.

Таким чином, на даний момент маємо:
– Правляча партія “Грузинська мрія” отримала 70 (73) мандати
– ЄНД – 25 (27) мандатів
– АПГ – 5 (0) мандатів
– доля 50 мандатів вирішиться в 2-му турі мажоритарних виборів.

======
Тепер оремо про партію Саакашвілі ЄНД і про її результати:

1) В діючому Парламенті Грузії партія Саакашвілі має 65 мандатів. В попередньому Парламенті Грузії ця партія мала 119 мандатів зі 150.
2) В діючому Парламенті Грузії партія Саакашвілі була в опозиції, оскільки “Грузинська мрія” мала більшість – 85 мандатів.
3) Результати вчорашніх виборів показали, що по пропорційній системі партія Саакашвілі отримала 25-27 мандатів в новому Парламенті Грузії. В діючому Парламенті Грузії вона мала 33 мандати. Грузинська мрія збільшила результат з 44 мандатів до 47-50 мандатів.
4) Результати вчорашніх виборів показали, що по мажоритарній системі партія Саакашвілі отримала 0 з 73 мандатів. В діючому Парламенті Грузії ЄНР мала 32 мажоритарники.
Щоправда в 50 мажоритарних округах відбудуться повторні вибори, в яких візьме участь 45 кандидатів партії Саакашвілі. Але біда всіх цих кандидатів в тому, що тільки 1 з них є лідером першого туру, інші 44 зайняли 2-гі місця, а 37 безнадійно відстали від своїх опонентів, яким не вистачило 1-2-4% до 50%.
Тобто, партія Саакашвілі може розраховувати максимум на 8 мажоритарних мандатів з 73, а реальний шанс мають 1-2 кандидатів-мажоритарників партії Саакашвілі.
Було 32 мажоритарники, стало 1-2.
В той же час “Грузинська мрія” бере участь в 2-му турі мажоритарних виборів по 49 округах з 50, 46 кандидатів виходять в 2-й тур з першому місця, багатьом не вистачає кількох відсотків до 50%. Грузинська мрія має реальний шанс отримати 69-70 мажоритарних мандатів з 73.
5) У виборах по мажоритарному округу №66 бере участь дружина Саакашвілі Сандра Рулофс. Після підрахунку половини голосів по цьому окрузі, Сандра йде 2-гою, відстаючи від переможця, кандидата з Грузинської Мрії на 3,5%. Переможцю не вистачає 1,5% до 50% голосів. На попередніх виборах партія Саакашвілі отримала один з найбільших результатів в цьому окрузі.
6) У порівнянні з виборами 2012 року, партія Саакашвілі втратила 36-39 мандатів, отримавши 26-29 мандатів, в тому числі 1-2 мажоритарників.
7) У порівнянні з виборами 2012 року, партія Саакашвілі втратила 14% рейтингу (тобто третину свого результату в 2012 році), правляча партія втратила 7% рейтингу (15% свого результату в 2012 році).
8) По результатах вчорашніх виборів партія Саакашвілі отримає близько 464 тис. голосів, що становить близько 13% від виборців в Грузії.
У порівнянні з виборами 2012 партія Саакашвілі, яка була в опозиції, критикувала владу і нічого не робила, не несла відповідальності за ніщо, втратила близько 410 тис. голосів, тобто майже половину.
За цей же період правляча партія, яка несла відповідальність за результати (а вони не дуже), втратила 320 тис. голосів – 27% у порівнянні з 2012 роком.

Таким чином, по результатах вчорашніх виборів у Парламент Грузії можна впевнено сказати, що Саакашвілі остаточно втратив Грузію. Програє навіть його дружина в “пільговому” окрузі. Не вірять більше грузини Саакашвілі і його політичній силі, яка була в опозиції, що завжди додає балів на виборах.

Чому такі результати партії Саакашвілі в Грузії?
В першу чергу в тому, що за останніх 4 роки грузини мали можливість порівняти політику/методи/персоналії Саакашвілі з політикою/методами/персоналіями “Грузинської мрії” і незважаючи на відсутність особливих результатів в “Грузинської мрії”, очевидно грузинам не дуже до вподоби ті методи/прийоми/персоналії оточення Саакашвілі.
В другу чергу тому, що грузини, на відміну від багатьох українців змогли по достоїнству оцінити ті “результати”, які показав Саакашвілі в Одеській області. Повірте, якщо б Саакашвілі зробив, хоча б 1/10 з того, що обіцяв зробити в Одесі, результати в його партії в Грузії були б іншими.

А обирати ядерний популізм змішаний з шизофренією і відсутністю будь-якої роботи на досягнення результату, який генерує постійні обіцянки – грузини не стали. І я їх розумію.
Я не розумію тих українців, які цього не бачать за 1,5 роки, надіючись, що Україну врятує політичний секонд-хенд, від якого відмовились навіть не дуже успішні країни.

П.С. Не розділяю популярної в українських соцмережах думки про те, що на виборах в Грузії переміг путін. Це не так. Перемогла партія, яка перемогла на попередніх виборах, яка сформувала уряд, який запустив євроінтеграційні процеси і не поступився інтересами Грузії в питаннях окупованих територій.
А у всі історії Саакашвілі, що Грузинська мрія – це пропутінська партія, я більше не вірю. Бо я більше не вірю Саакашвілі, бо Саакашвілі більше не вірять грузини, які будучи русофобами віддали свої голоси за “Грузинську мрію”.