Світ 9 жовтня. Результати дня

Заворушення в Ефіопії, бої у Лівії, теракт у Туреччині, зелена картка у футболі, поліцейський рейд у Німеччині, міжусобна війна джихадистів в Сирії, авіаудар в Ємені та багато іншого.

Африка:

– В Ефіопії оголосили надзвичайний стан через масові заворушення та сутички між демонстрантами та силовиками. Прем’єр-міністр країни Хайлемаріам Десалень повідомив, що режим діятиме півроку. Вже кілька тижнів дві найбільші в Ефіопії народності – оромо та амхара, які представляють понад 60% населення країни, протестують проти влади. Правляча еліта складається з племені тіграї, які представляють лише 6% населення Ефіопії. Чимало доріг, які ведуть до Аддіс-Абеби – перекриті демонстрантами. Серед основних причин невдоволення урядом з боку різноманітних етносів – призначення владою своїх релігійних лідерів в мусульманських регіонах, перерозподіл традиційних кордонів проживання народностей оромо та амхара, переселення селян. Антиурядові виступи загострилися після загибелі 55 протестувальників минулого тижня у сутичках з поліцією. Тоді силовики відкрили вогонь по демонстрантах, викликавши паніку та тисняву. Міжетнічне напруження є найбільшою загрозою для Ефіопії. Протягом майже всього XX століття цю країну очолювали представники племені амхара. До них належав й імператор Хайле Селассія, і диктатор Менгісту Хайле Маріам, владу якого повалили внаслідок військового перевороту в 1991 році. З того часу країну очолюють технократи та військові – з племені тіграї.

– Понад 70 бойовиків «Ісламської держави» знищені у боях з проурядовими військами у місті Сірт в Лівії. Бійці «Місуратської бригади», яка входить до складу коаліції сил уряду національної єдності, вибили терористів з низки ключових позицій, але оволодіти всім містом поки що не змогли.

– У Лівії відновив роботу нафтовий термінал у місті Зуейтіна. Нещодавно, він був захоплений силами генерала Халіфи Хафтара – командувача Лівійської Національної Армії, яка входить до складу сил уряду національної єдності у місті Тобрук.

Америка:

– Відомий актор, республіканець та колишній губернатор Каліфорнії Арнольд Шварценеггер заявив, що не голосуватиме за мільярдера Дональда Трампа через скандал навколо його сексистських заяв.

Азія:

– 18 осіб загинули внаслідок теракту в Туреччині. Замінований автомобіль злетів у повітря поблизу контрольно-пропускного пункту на півдні країни. Серед загиблих – 10 військовослужбовців. Ще 27 – зазнали поранень. Влада звинуватила в організації вибуху бойовиків «Робітничої партії Курдистану».

– 16 осіб заарештовані поліцією у Малайзії за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держав».

Європа:

– Вперше в історії футболу, гравець отримав зелену картку. Під час матчу «Віртус Ентелла» та «Віченца» в Італії арбітр показав гравцю Крістіану Галано зелену картку. Її дають за дотримання чесних правил гри та повідомлення про свої помилки, якщо цього не помітив арбітр. Картки запровадили лише рік тому.

– Папа Римський Франциск оголосив про призначення 17 нових кардиналів, які вступлять на посаду 19 листопада. Серед них – лише один італієць. 13 з них – молодші 80 років, а відтак – можуть приймати участь у виборах Папи Римського.

– За даними французьких ЗМІ, у Франції нараховується близько 15 тисяч осіб, які занесені до бази даних спецслужб як прихильники радикального ісламу. З них 4 тисячі – потенційна загроза. Більшість ісламістів проживають у Парижі, Ніцці, Марселі та на півночі біля кордону з Бельгією.

– На парламентських виборах у Грузії перемогу отримала правляча партія «Грузинська мрія», яка отримала понад 48% голосів. Друге місце посіла опозиційна партія «Єдиний національний рух» із 27% підтримки. Жодна інша партія не подолала 5% бар’єр. Проросійській партії «Альянс патріотів Грузії» не вистачило 0,01% для проходження в парламент.

– У Німеччині поліція провела антитерористичний рейд у місті Хемніце в Саксонії. Одна людина була затримана за підозрою у зв’язках з терористами «Ісламської держави». У його квартирі знайшли вибухівку та шумові гранати.

Близький Схід:

– Понад 30 терористів «Ісламської держави» знищені у боях з турецькою армією та про-турецькими ісламістами на півночі провінції Алеппо в Сирії.

– Терористи «Ісламської держави» мобілізували свій гарнізон у місті Мосул в Іраку для оборони у битві за місто, до якої готується іракська армія. За словами очевидців, бойовики звели шість ліній оборони навколо їхньої «столиці».

– Колишній президент Ємену Алі Абдалла Салех наказав лоальяним йому підрозділам Республіканської гвардії та МВС вирушити до кордону з Саудівською Аравією, щоб «адекватно відповісти» за повітряний удар по траурній церемонії, який вбив понад 200 людей та поранив 520. Водночас, США та Саудівська Аравія заявили, що інцидент буде ретельно розслідуваний.

– За даними матеріалів, опублікованих на сайті «Wikileaks», у 2013 році Хіларі Клінтон, під час роботи Єврейського об’єднаного фонду в Чікаго, звинувачувала Саудівську Аравію у розповсюдженні екстремістської ідеології.

– У Сирії сили Асада штурмом взяли під контроль регіон Аль-Ваді в 1 км від містечка Аль-Мукайлабійя у західній Гуті в провінції Дамаск. Водночас, окремі підрозділи сирійських військ пробилися до північного передмістя стратегічного міста Хан Аль-Шейх, захоплення якого є кінцевою метою операції у західній Гуті.

– Радикальна ісламістська організація «Брати-мусульмани» виступили у підтримку ісламістського руху «Ахрар Аль-Шям» у Сирії в їх конфлікті з терористами «Джунд Аль-Акса».

– Один з лідерів антиурядового ісламістського руху «Ахрар Аль-Шям» у Сирії Абу Мунір Аль-Дабус та його заступник Абу Абдель Рахман були вбиті терористами «Джунд Аль-Акса» під час міжусобних війн в провінції Ідліб.

– Терористична організація «Джунд Аль-Акса» повідомила, що укладає мир з «Ахрар Аль-Шям» та погодилася на низку вимог під час переговорів за посередництвом терористичної організації «Фронт Аль-Нусра». Зокрема, «Джунд Аль-Акса» готові розпустити угруповання та влитися до складу «Фронту Аль-Нусра», передавши всіх підозрюваних бойовиків, які мають зв’язки з «Ісламською державою».

– Ісламістський рух «Ахрар Аль-Шям» відкинув мирну ініціативу щодо «Джунд Аль-Акса» та заявив, що продовжить війну. У міжусобних сутичках, загони ісламістів вибили бойовиків «Джунд Аль-Акса» з міст Карін, Хіш, Фейлан та Мусайбін в провінції Ідліб. Криваві сутички тривають у містах Сармін, Аль-Найраб та Аль-Таранбах.

– На тлі війни між джихадистами «Ахрар Аль-Шям» та «Джунд Аль-Акса», сирійська армія атакувала їхні позиції на півночі провінції Хама, де нещодавно втратила низку настелених пунктів. Урядові сили зуміли відбити в бойовиків селища Аль-Кубарійя і Тель Хамра та стратегічне алавітське місто Маан. Тривають бої на околицях міста Каукаб.

Автор