Іду на Ви…

Віталій Гайдукевич

Це почалося навесні 2015-го. Вже повним ходом тривала робота над ребрендингом ЗСУ. Але до кінцевих відшліфованих образів ще було дуже далеко. Ідеї народжувалися та «з коліс» промальовувалися ручкою в товстезному чорному зошиті. Цей зошит досі є, третина – це планування новин, решта – малюнки, таблиці, ескізи емблем – психоз курки лапою.

На розгляд тоді ще готувалося кілька концептів і було незрозуміло, ЩО буде обрано для фінальної реалізації. Але одне ми вже тоді знали напевне, для ССО є шикарна ідея – Вовкулака.

Сіроманець. Характерник. Воїн-перевертень – ніби звичайна людина, але з надприродними вміннями та властивостями. Ідею придумав Олекса Руденко. Найперший ескіз вовка ніби зійшов із літописних сторінок. В ньому було капець як багато казковості. Але той малюнок став магнітом, що притягнув до себе все інше.

– Вовчик-братик, сіренький вовчок?
– Угу. Значить, брендовий колір сірий?
– А уявляєш, якби їм персональний колір мундиру? Сірий!
– … ага, і сорочку чорну – капець, хунта буде.
– Та ти шо, ніхто на це не піде… Але жирнюча ідея…
– … і берет сірий…
– Та фантастика! Не зроблять, побояться…
– … офігити – сіро-сталевий мундир, чорна сорочка, світлий сірий берет і на ньому вовкулака…
– Шедевр.
– Воїни-перевертні, це ж просто скарб. Тут тобі й Русь, і скандинави, і козаки-характерники…
– …

Тоді ще тільки будувалися плани щодо окремого командування ССО. Окремого офісу не було у спеців. Так, кілька кабінетів на Повітрофлотському. Я сидів у Сергія Кривоноса (нині заступник командувача ССО), розказував, показував перші малюнки та внутрішньо тримав кулаки з думкою – «тільки б не зарубали».

Не зарубали, але і стежка Вовкулаки до перемоги була ой яка не проста. Доводилося тисячі разів пояснювати суть ідеї «Воїн Із Надприродними Можливостями». Доводилося буквально ламати совкові стереотипи щодо вовків. Ми підняли все. Від фантастичних і легендаризованих скандинавських переказів про Ульфхеднарів – «вовкоголових» (дуже красива легенда про (!) воїнів особливого призначення, які на відміну від берсерків були не дуболомами, а… для спеціальних місій), до князів-перевертнів і козаків-характерників.

Так, скептики нам закидали – це все казочки. Ні, відповідали ми – це епос, героїчний епос – перекази, в яких оповідачу бракувало слів, щоб висловити НАСКІЛЬКИ могутніми (спритними, витривалими, нездоланними… потрібне підкреслити) є воїни , про яких мова. А коли бракувало слів для пояснення, ЯК вони воюють, то воїна наділяли надвластивостями. А що змінилося зараз? Та нічого. Те, чим ця земля наділяла своїх кращих Воїнів, нікуди не ділося. Воно було нашим і нашим є.

Культ воїна-вовка не є унікальним для України. Це індо-європейський культурний пласт. І ми цей пласт інтегрували в сучасну мілітарну символіку й естетику. Кому цікаво, погугліть книжку (дисертаційна робота Антона Бондаренка) «Культ вовка у військових традиціях давньої України», там трохи є паралелей. А взагалі, матеріалів повно – хто шукає, той знайде.

Як і будь-яка нестандартна ідея, символіка ССО набула своєї повноти не одразу. Але, як діамант знаходиться в землі просто каменюкою, що потребує огранки та шліфування (а значить, і багато часу для довершеності), так і символіка ССО отримувала все більше граней: щит із емблемою ССО – діамант (бо це вершина у підготовці Воїна, найскладніший, найкоштовніший процес із найкрасивішим результатом)… патрон-покровитель ССО – князь Святослав Хоробрий – козак на престолі, князь-воїн… емблема Святослава – двозуб – як печатка, тавро, лого… Оскільки Святослав патрон, то і гасло «Іду на ви» теж знадобиться? Не як оголошення чи попередження, а як констатація – кінець тобі, ворог. Усі ці нюанси, як намистини, нанизувалися одна на одну, формуючи багатий і глибокий образ.

Ми пройшли усі стадії. Нерозуміння, несприйняття, емоції, переконання, захват від отриманого результату. І сьогодні пазли склалися – Указ про символіку підписаний.

Подяки, це важливо. Чому? Бо зміни творять люди. А у людей є імена.

Oleksii Rudenko – за глибоку ідею.
Василь Павлов – за те, що цей указ був просто викоханий і впертий рух до мети. Це твоя заслуга. Шкода, що сьогодні тебе не було.
Alex Sopin і Tatyana Sopina – за офігєнно крутий прапор, який дочекався свого часу.
Олексій Андрющенко (Olexa Andryuschenko) – за відчуття стилю і руку майстра.
Юрий Бирюков – за те, що підбив нас на все це.
Степан Полторак – за правильний вибір в потрібний час.
Віктор Муженко – за сприяння не словом, а ділом.
Ігор Луньов – за те, що почули і повірили нам, і за той конструктив, що є в КССО по питаннях символіки.
Сергій Кривонос – за те, що не відкинули ідею на самому початку і дали їй шанс народитися.
Алексей Никифоров – за те, що робиш правильні речі і робиш це круто.
Сіроманці – командири, офіцери, сержанти, солдати ССО – ви неймовірні. Чесно і відверто шкодую, що не можу розповісти більше. Країні доведеться повірити. Хтось приходить, хтось із часом йде, але бути в колі цих людей… це містичне відчуття потужної зграї – твоєї зграї. НАШОЇ.
Група НОВЕ ВІЙСЬКО – за обговорення, дискусії, підтримку та ефект маркера.
Петро Порошенко – за те, що цей процес із мрії став реальністю.

P.S. чарівниця світлин Alice Biriuk, сьогодні частину краси вже в ФБ бачили. Буде ще…