Помилка олігарха

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Знаєте, де новорічна витівка коміка Зеленського викликала справжню бурю люті аж до рівня істерики? Ні, не на Банковій. Далі збагнете чому. Справжню бурю витівка коміка Зеленського викликала серед заселенців червоного будинку на Турівській, 15, тобто в центральному офісі ВО «Батьківщина». Там чітко зрозуміли, що земля під ногами у них пливе, і що доведеться відтепер або створити диво, або безславно програти.

Знаєте, що спільного між Юлією Тимошенко та Володимиром Зеленським? Відповідь – вони обоє шоумени. Вони обоє професійно працюють на публіку. Проте. Якщо у Юлії Володимирівни навички шоумена це лише одна з професій (так само як укладання міжсобойчиків з олігархами та збагачення власної родини), то Зеленський – комік професійний, нічого іншого крім тішити глядачів він не вміє. І цим комік Зеленський цінний для олігарха.

Що олігарх явно вкладається в компанію Юлії Тимошенко, відомо давно. Що олігарх стоїть за проектом «Зеленський – кандидат» теж очевидно. Юлія Тимошенко наразі шансів пройти у другий тур має набагато більше за коміка Зеленського. Але виграш Юлії Тимошенко у другому турі далеко не гарантований. Плюс, якою б Юлія Тимошенко не була, вона – професійний політик, зі стажем. Юлія Тимошенко має неймовірні власні амбіції. Очевидно, в разі перемоги стосунки з Юлією Тимошенко олігарху доведеться будувати на, так би мовити, взаємовигідній основі, і вірогідність кидка з боку Юлії Тимошенко для олігарха більш ніж висока.

Олігарх це добре знає. У їхньої “дружби з Юлією Тимошенко” давня історія. Свого часу саме структури олігарха рвали на шматки активи тимошенківської ЄЕСУ та структур Лазаренка, коли ті потрапили в опалу. І саме Юлія Тимошенко свого часу відміняла тендери, де перемагали структури олігарха.

Потрібний олігарху такий кандидат?

Інша ситуація – комік Зеленський. Крупним бізнесом він не керував ніколи. Не керував він ані областю, ані районом. Він не має відповідного кадрового резерву. Він не має команди, яку міг би розставити навіть в АП, не говорячи вже про Кабмін, міністерства, області та силові структури. Він не має ні чорта. Натомість, все це має олігарх і з радістю надасть все коміку Зеленському, аби той на прес-конференціях та на ефірах грав собі роль «слуги народу», не надто заважаючи олігарху правити Україною, чого Юлія Тимошенко олігарху не дасть ніколи.

Скажіть, ну хіба для олігарха комік Зеленський – не душка?

Та чи зможе комік Зеленський обійти Юлію Тимошенко? А от це пов’язано не в останню чергу з тим, скільки грошей увалить олігарх в перемогу коміка Зеленського. Якщо олігарх побачить, що Юлія Тимошенко та комік Зеленський ідуть ніздря в ніздрю – йому нічого не завадить сконцентрувати всі сили на коміку Зеленському, а «Леді Ю»… Ну, їй не звикати – вона з 2008 р. програє всі вибори раз за разом.

Все це створює умови, за яких олігарх зможе Юлію Тимошенко відверто шантажувати, вимагаючи у неї певних обіцянок, письмових зобов’язань і певних гарантій виконання тих обіцянок і тих зобов’язань. І Юлія Тимошенко буде примушена їх давати – подітися їй буде нікуди.

І от це крупна помилка олігарха. Справа в тому, що коміку Зеленському насправді пофіг, програє він чи ні. А от для Юлії Тимошенко так питання не стоїть – вона бажає стати владою. Влада для неї – це пристрасть рівня глибокої закоханості або релігійного екстазу, доведено всіма 21 роком її в політиці.

А тому Юлія Тимошенко зараз докладатиме неймовірних зусиль, аби коміка Зеленського обійти. У першу чергу, аби виваляти його в багні та виставити посміховиськом. Ні, звісно, відверто ніяких заяв проти коміка Зеленського Юлія Тимошенко не робитиме – розповідатиме щось про перспективного молодого політика, якому, на жаль, бракує досвіду. Не більше. Але. На рівні штабів, на рівні агітаторів та інтернет-дописувачів-юльканів на адресу коміка Зеленського зараз поллються потоки бруду. Коміку Зеленському доведеться робити те саме, інакше інвестиції, вкладені у нього олігархом, підуть прахом. З усіма витікаючими.

А з цього похідне – коли хтось із них пройде у другий тур з Петром Порошенком, закликати виборців Зеленського проголосувати за Тимошенко, або навпаки – не вийде. Так само як прибічники Ющенка масово прогуляли вибори у 2010 і тим провалили кампанію Тимошенко, так само і тут юлькани вважатимуть нижче своєї гідності «голосувати за клоуна», а прихильники Зеленського на заклик підтримати ЮВТ розчаровано скрикнуть: «Він такий самий як ця крадійка? Розходимося».

Створювати багатьох кандидатів, аби підхопити максимум виборців, має сенс коли ті кандидати працюють з радикальними та поміркованими виборцями, але одного типу. Як «Наша Україна» та «Народна самооборона» свого часу. Підтримувати ж водночас «колишню та забуту» та «альтернативу їм обом» – дурість. Вони ніколи не об’єднаються між собою. Прибічники «колишньої та забутої» не хочуть ніяких альтернатив. А прибічники альтернативи – не хочуть влади колишньої.

Вибори цей антагонізм підживлять тисячократно.

Гадаєте Банкова цього не бачить?

Автор