Світ 11 вересня. Результати дня

Битва за лівійську нафту, вибори на Сейшелах, перемир’я у Колумбії, демонстрація в Іспанії, вибори у Хорватії, вибори у Білорусі, викрадення моряків у Малайзії, «ядерний план» Південної Кореї, крихке перемир’я у Сирії, війна в Ємені та багато іншого.

Африка:

– Щонайменше 11 людей загинули та понад 190 поранені внаслідок землетрусу в Танзанії. Епіцентр прийшовся на території поблизу озера Вікторія неподалік кордонів з Угандою та Руандою. Найбільше постраждало місто Букоба із населенням 70 тисяч осіб.

– Вперше за останні 40 років опозиція перемогла на парламентських виборах на Сейшельських островах. 15 депутатських мандатів отримає опозиційна партія «Сейшельський демократичний союз». Ще 10 місць матиме провладна «Народна партія». Президент Джеймс Мішель вже заявив, що готовий до співпраці з новим парламентом. У 2011 році опозиціонери відмовилися брати участь у виборах, звинувативши владу у фальсифікаціях. Тоді вони створили коаліцію у складі кількох невеликих опозиційних партій. Сейшельські острови перебувають під керівництвом «Народної партії» з 1977 року, коли до влади внаслідок військового перевороту прийшли марксисти на чолі із Франс-Альбером Рене. Однак з 1991 року в країні розпочався процес відходу від марксизму та повернення до вільних виборів.

– У Лівії сили під командуванням генерала Халіфи Хафтара здійснили напад на нафтові порти Сідра та Рас-Лануф, які перебувають під контролем перехідного уряду, створеного під егідою ООН. Його війська заявили про захоплення нафтових портів, однак це спростовують проурядові сили, що їх охороняють. Навколо населених пунктів досі тривають бої. Генерал Халіфа Хафтар вважається одним із найвпливовіших військових лідерів Лівії. Він служив в армії Муаммара Каддафі, однак пізніше під час еміграції виступав проти нього. Він відмовляється визнавати уряд національної єдності у Тріполі, натомість підтримуючи тимчасовий уряд у Тобруку, який контролює східні райони країни. Нафтопереробні потужності у Рас-Лануфі та Сідрі відповідають за експорт половини всієї лівійської нафти.

– В Єгипті поліція заарештувала брата та сина екс-президента Мухаммеда Мурсі. Їх звинувачують в організації масових демонстрацій проти органів влади та жорстокості у їх рідному місті.

Америка:

– Колумбійське ліворадикальне повстанське угруповання ФАРК передало гуманітарним місіям першу групу дітей-солдат згідно із положеннями мирного договору з урядом. Восьмеро молодих бійців угруповання передані до Міжнародного червоного Хреста та пройдуть належну психологічну та медичну експертизи. Згодом їх доправлять у спеціальні соціальні центри ООН та місцевих служб. Головна мета – повернути дітей їх родинам. За словами представників ФАРК, у їх складі налічується 21 дитина молодше 15 років. Офіційна церемонія підписання мирного договору між ФАРК та колумбійським урядом пройде 26 вересня у Картахені. Після 4 років мирних перемов на Кубі, 25 серпня уряд Колумбії та бойовики підписали мирну угоду, яка має завершити півстолітній конфлікт між ними.

– У Мексиці відбувся багатотисячний мітинг проти легалізації одностатевих шлюбів. Учасники кількох демонстрацій у різних містах країни виступили проти політики уряду у питанні виховання дітей та закликали не ухвалювати закон про одностатеві шлюби.

– Джон Хінклі-молодший, який у 1981 році здійснив невдалий замах на президента США Рональда Рейгана, вийшов з психіатричної лікарні у Вашингтоні та повернувся додому. Він перебував на лікуванні за рішенням суду понад 30 років. Йому заборонено давати інтерв’ю або реєструватися у соціальних мережах без спеціального дозволу.

– У США пройшли заходи до дня пам’яті жертв теракту 11 вересня 2001 року.

Азія:

– За повідомленням агентства «Йонхап», Південна Корея має план повного знищення північно-корейського Пхеньяна у випадку початку ядерної війни. Джерела агентства у парламенті надали журналістам план під назвою «Відповідь Кореї та масоване покарання». У разі, якщо Північна Корея продемонструє бодай-якісь ознаки застосування ядерної зброї, Сеул має знищити кожний район Пхеньяна, особливо ті, де може ховатися влада КНДР. У п’ятницю Північна Корея провела п’яті за ліком ядерні випробування, що викликало негативну реакцію Вашингтона, Сеула, Москви та Пекіна.

– В Індії один поліцейський загинув у перестрілці з бойовиками у штаті Кашмір, де тривають заворушення про-пакистанських активістів. Група індійських поліцейських проводить антитерористичну операцію в окрузі Пунч, де група бойовиків зайняла адміністративну будівлю. У штатах Джамму та Кашмір вже 2 місяці не вщухають заворушення. Триває протистояння між місцевим мусульманським населенням та індійською владою. Напередодні, індійська армія направила додаткові війська для взяття під контроль сільських районів штатів, де розташовані оперативні штаби демонстрантів.

– Троє моряків Малайзії були викрадені біля східних берегів країни – у штаті Сабах. Інцидент стався у районі, де діє філіппінська терористична організація «Абу Сайяф». Нині бойовики утримують вже 10 заручників – серед них громадяни Індонезії, Філіппін, Норвегії та Малайзії.

– Дев’ятеро терористів руху «Талібан» знищені в Афганістані внаслідок авіаудару ВПС у провінції Джаузджан.

– США повідомили, що їхній атомний авіаносець «Рональд Рейган» візьме участь у військових маневрах у Південній Кореї у жовтні цього року.
– Прем’єр-міністр Японії Сіндзо Абе доручив уряду підготувати новий пакет санкцій проти КНДР – через ядерні випробування Пхеньяна у п’ятницю.

Європа:

– У Мадриді в Іспанії пройшла багатотисячна демонстрація проти кориди. Заборонити традиційні бої биків закликали владу місцеві правозахисники та організації х охорони тварин. Противники фестивалів стверджують, що через це гине чимало биків. Натомість прихильники кориди заявляють, що це стародавня іспанська традиція. Проти заборони виступає й прем’єр-міністр Маріано Рахой. Тим не менше, бої биків вже заборонені у Каталонії та на Канарських островах. А муніципалітет Мадрида припинив фінансування шкіл тореадорів. Щороку, в Іспанії організовують до двох тисяч корид.

– У Росії на 75 році життя помер відомий режисер та мультиплікатор Едуард Назаров – автор таких культових мультфільмів, як «Жив-був пес» та «Пригоди мурахи».

– У Білорусі розпочалися парламентські вибори. На 110 місць у парламенті претендують 480 кандидатів. Прізвищ опозиціонерів у списках немає. За перебігом виборів спостерігають понад 800 осіб, із них 400 – з ОБСЄ. Жодна із попередніх виборчих кампаній не була визнана Заходом як така, що відповідає демократичним стандартам.

– У Хорватії розпочалися дострокові парламентські вибори. У них беруть участь 174 партії та рухи. Основна боротьба розгорнеться між двома найбільшими традиційними силами в країні: Соціал-демократичною партією на чолі із колишнім прем’єром Зораном Мілановичем та правоцентристською «Хорватська демократична співдружність» на чолі із новим лідером – Андрієм Пленковичем. Третє місце аналітики віддають ліберально-реформістській партії «МОСТ» на чолі із Божо Петровим. Це вже другі парламентські вибори за останні 10 місяців. Уряд країни на чолі із Тихомиром Орешковичем не протримався і півроку. Парламент виніс йому вотум недовіри 20 червня, а згодом оголосив про саморозпуск. Причиною стали внутрішні негаразди всередині коаліції між ХДС та партією «МОСТ».

Близький Схід:

– Кількість загиблих внаслідок авіаударів у сирійському місті Ідліб сягнула 82 осіб. Опозиційні ЗМІ звинуватили у цьому сирійську авіацію.

– Одна з найбільших антиурядових ісламістських груп в Сирії – про-турецький рух «Ахрар Аль-Шям» – виступив проти нового перемир’я в країні. Бойовики заявили, що воно вигідне лише сирійському уряду, а також повідомили, що продовжать бойові дії. Низка інших угруповань виступили на підтримку своїх союзників з «Джебхат Аль-Нусри» та проти перемир’я. Серед них кілька батальйонів колишньої «Вільної Сирійської Армії», ісламістський рух «Нур Ед-Дін Аль-Занкі» та пов’язане з «Аль-Каїдою» угруповання «Джунд Аль-Акса». 10-денне перемир’я має розпочатися 12 вересня.

– Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що його країна мусить «знищити Ісламську державу». За добу турецька авіація завдала повітряних ударів по позиціях бойовиків в провінції Алеппо. Щонайменше 20 терористів були вбиті.

– Понад 20 цивільних загинули внаслідок повітряних ударів саудівської арабської коаліції в Ємені. Водночас, 10 військових загинули та 14 поранені внаслідок теракту в провінції Аб’ян. Смертник підірвав себе у замінованому автомобілі неподалік позицій урядових військ.

Автор