Робоча поїздка Президента України на Донеччину (фото, відео)

Вітаю Авдіївку з українським газом – Президент під час урочистої церемонії символічного пуску газу для міста і прилеглих сіл

Важко уявити, щоб у 21 столітті посеред Європи мешканців 20-титисячного міста Авдіївка російсько-окупаційні війська намагалися приректи до холодної смерті, намагалися лишити мешканців без газу та електропостачання. Щоб люди втекли звідси, щоб тут не було України.Я дякую кожному мешканцю за те, що вони відмовилися залишити рідну землю. Коли людям запропонували евакуацію, лише декілька дітей поїхало. Авдіївка – це українська земля. Тоді я пообіцяв: тут буде стабільне електропостачання, тут у 2018 році буде незалежний від окупованих територій газ.Сьогодні ми запускаємо газ на підвідному газопроводі високого тиску від смт. Очеретине до Авдіївки.

Gepostet von Петро Порошенко am Sonntag, 26. August 2018

 

Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки на Донеччину взяв участь у церемонії символічного пуску газу на підвідному газопроводі високого тиску від селища міського типу Очеретине до міста Авдіївка.

«Український газ нарешті пішов з робочим тиском на всі газомережі Авдіївки і семи населених пунктів. Вітаю Авдіївку з українським газом», – сказав Глава держави від час урочистої церемонії пуску газу.

«Більше росіяни нас не загонять і не поставлять на коліна своїм зашморгом і газовим шантажем. Так само, як ми виграли Стокгольмський арбітраж і росіяни заплатять Україні збитки у 4,6 млрд доларів. Так само, як декілька днів тому виповнилося тисяча днів як ми живемо без російського газу… Ми твердо рухаємося вперед. И бачимо ті зміни, які відбуваються», – зазначив він.

Глава держави підкреслив: «Сьогодні моє місце, як Президента, як Верховного головнокомандувача, тут разом з вами».

Петро Порошенко наголосив, що символом змін в державі має бути і місто Авдіївка. «Мало хто в світі міг уявити в січні 2017 року, що в Авдіївці будуть намагатися влаштувати армагедон. Не можна було собі уявити, щоб у 21 столітті посеред Європи мешканців 20-ти тисячного міста намагалися приректи на холодну смерть», – нагадав Президент події річної давнини. «Як вижити, коли немає газу, бо він перекритий і розбитий росіянами? Коли немає електроенергії, бо вона перебита артилерійським вогнем російсько-терористичних військ? А ремонтники, які були направлені для того, щоб відновити електропостачання, потрапили під снайперський вогонь», – додав він.

Глава держави зазначив, що тоді бойовики хотіли досягти того, щоб мешканці міста покинули його: «Щоб тут не було України».

«Я дуже дякую кожному мешканцю за те, що вони відмовилися. І коли було запропоновано добровільну евакуацію – лише декілька дітей поїхали. Бо Авдіївка – це є українська земля», – підкреслив Президент.

Глава держави нагадав, що пообіцяв підключити газ у Авдіївці у 2018 році. «Деякі не повірили, деякі сказали, що це лише пусті обіцянки. А деякі мріяли і надіялися, як та бабця, до якої позавчора прийшли ремонтники опломбувати газовий лічильник, казала: я молилася, але не вірила, що це може бути так швидко», – додав Петро Порошенко.

Він зазначив, що з 20 серпня відбувся технічний запуск, і день за днем підвищували тиск у мережі.

 

Петро Порошенко зауважив, що відвіває сьогодні декілька помешкань місцевих жителів, щоб особисто переконатися, що в оселях містян є газ.

Будівництво нового підвідного газопроводу високого тиску від ГРС смт Очеретине до Авдіївки розпочалось у зв’язку із тим, що газопостачання низки населених пунктів було припинено внаслідок аварії на магістральному газопроводі. 7 червня 2017 року в результаті обстрілів бойовиків сталося відключення системи газопостачання міста Авдіївка та низки населених пунктів Ясинуватського району (с. Красногорівка, с. Орлівка, с. Тоненьке, с. Водяне, с. Первомайське, с. Нетайлове, с. Ласточкине).

Загальна довжина нового трубопроводу складає 14,124 км. Станом на 24 серпня 2018 року підключено до газопостачання понад 5,5 тис. споживачів.

Джерело

 

Президент підписав Закон щодо підвищення соціального захисту військовослужбовців

Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України у зв’язку з прийняттям Закону України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях».

«Забезпечуються і гарантуються права українського війська у зв’язку із проведенням операції Об’єднаних сил (цим Законом – ред.). В той же час, гарантується підвищення рівня соціального захисту українських військовослужбовців. І на сьогоднішній день, я переконаний, що це той шлях, яким ми рухаємося у дуже правильному напрямку», – підкреслив Президент на зустрічі з керівниками закордонних дипломатичних представництв України та військовослужбовцями Збройних Сил під час робочої поїздки на Донеччину.

Метою Закону є забезпечення комплексного врегулювання питання соціального захисту громадян, які братимуть участь у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Росії у Донецькій та Луганській областях, та інших питань, пов’язаних із здійсненням зазначених заходів.

Реалізація Закону дозволить учасникам операції об’єднаних сил отримати право на користування державними гарантіями, передбаченими для учасників АТО, ветеранів та учасників бойових дій.

Зокрема, Законом вносяться зміни до законів України «Про гуманітарну допомогу», «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб», «Про лікарські засоби», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про загальну середню освіту», «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування на випадок безробіття», «Про державну соціальну допомогу малозабезпеченим сім’ям», «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування», «Про забезпечення організаційно-правових умов соціального захисту дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування», «Про реабілітацію осіб з інвалідністю в Україні», «Про оздоровлення та відпочинок дітей», «Про волонтерську діяльність», «Про зайнятість населення», «Про очищення влади», «Про запобігання корупції», «Про Національну поліцію», «Про систему іномовлення України», «Про виконавче провадження», Постанови Верховної Ради України «Про забезпечення належним медичним обслуговуванням військовослужбовців та осіб рядового і начальницького складу, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я під час проведення антитерористичної операції на сході України» та поширюється дія відповідних норм, передбачених в умовах проведення антитерористичної операції, на період здійснення заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії РФ у Донецькій та Луганській областях.

Джерело

 

Президент в Авдіївці: Ми повернемо окуповані землі України

 

«Ми повернемо окуповані землі України… Я хотів би скористатися цією можливістю для того, щоб з Авдіївки зараз звернутися до українців, які зараз перебувають під російською окупацією на окупованій території Донбасу: Вірте, український прапор, український герб, влада української держави точно повернуться. Повернуться на кожен клаптик української землі», – сказав Президент Петро Порошенко під час робочої поїздки до Донецької області.

Він наголосив, що зміни крок за кроком, день за днем відбуваються на Донбасі і ці зміни мають бачити на окупованих територіях. «Нехай подивляться на Авдіївський коксохім, який нарешті вийшов на довоєнні потужності», – сказав Президент, нагадавши, що у січні 2017 року думали як врятувати це підприємство.

«Що ми бачимо зараз? Авдіївський коксохім набирає нових людей: інженерно-технічних працівників, робітників. Створюються робочі місця на українському виробництві», – констатував Петро Порошенко.

«А подивіться, що відбувається за лінією зіткнення: тотальне безробіття; середня заробітна плата шахтаря 12 тис. рублів – це біля 5 тис. грн.; шахти закриті; безпека на нульовому ріні… Рівень життя дає можливість чітко розібратися про відповідальність тих, хто повівся на манівці і дешеві обіцянки російських окупантів», – також додав Глава держави. За його словами, тому принциповим є те, щоб вони побачили як на звільненому Донбасі відбудовується держава.

Президент підкреслив, що за його доручення відбувається дорожнє будівництво та відновлення зруйнованих автошляхів. Він також розповів про ініціативу щодо участі країн Євросоюзу у відбудові конкретних населених пунктів на Сході України.

«Це є гарний символ, як ми піклуємось про звичайного українця, який прийняв надзвичайне рішення – він не поїхав з Донбасу. Більше того, вони зараз повертаються на Донбас. Випускники вищих навчальних закладів шукають і знаходять роботу на Донбасі», – додав Президент.

Він особливо наголосив, що за ці символи мирного життя ми маємо бути вдячні Збройним Силам України, які є гарантом суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави.

Джерело

 

Він захищав Україну – Президент разом з дипломатами та військовими вшанував пам’ять сенатора Маккейна

 

Під час робочої поїздки на Донеччину на зустрічі керівниками дипломатичних представництв України за кордоном та українськими військовими 92 бригади Президент Петро Порошенко разом з дипломатами та українськими воїнами вшанував пам’ять американського сенатора Джона Маккейна, який пішов з життя.

«Є ще одна велика особистість, яка була тут разом зі мною напередодні Нового року 31 грудня. Її ім’я – Джон Маккейн. Великий державний діяч і великий друг України», – сказав Президент та згадав їх спільну поїздку до українських морських піхотинців в Широкино.

«Коли я йому запропонував поїхати разом зі мною і привітати українських морпіхів в Широкино, він переніс свій візит до Грузії і сказав, що його місце тут, в Україні», – розповів Петро Порошенко.

Він нагадав, як тоді за 10 км, коли вони разом з сенатором під’їжджали до Широкино, Служба безпеки Президента повідомила, що позиції наших морпіхів були обстріляні.

«Я сказав Джону – ти американський сенатор, тобі не обов’язково там бути. Я, як Президент маю бути зі своїми воїнами. І це перший раз, коли Джон образився на мене, навіть за те, що я подумав йому це запропонувати», – згадав Президент.

«Він казав: Росія заплатить свою велику ціну за цю абсолютно безвідповідальну авантюру. І він все своє життя після цього присвячував тому, щоб захистити Україну і українців», – додав Петро Порошенко.

Президент доручив Послу України в США організувати взаємодію з американською стороною для вшанування пам’яті Джона Маккейна. Присутні вшанували пам’ять сенатора хвилиною мовчання.

Джерело

 

Президент доручив дипломатам активізувати організацію реабілітації поранених українських військових та дітей Донбасу за кордоном

Щойно у присутності українських військових та дипломатів підписав Закон, яким вносяться зміни до низки законів України та надається учасникам операції Об’єднаних сил право на користування всіма державними гарантіями, передбаченими для учасників АТО, ветеранів та учасників бойових дій.Українські посли приїхали сьогодні в Авдіївку, щоб на власні очі побачити, чого потребує Донбас. Звичайно, перше і найголовніше – він потребує миру. Українські посли займатимуться мобілізацією коштів для відновлення інфраструктури Донбасу. Адже у Президента є два крила – Збройні Сили і дипломатична служба. "Солдати" дипломатичної служби під час війни відіграють не менш важливу роль, ніж українське військо.

Gepostet von Петро Порошенко am Sonntag, 26. August 2018

 

«Важлива позиція, і тут я хотів би відмітити роботу окремих посольств – це забезпечення реабілітації поранених воїнів», – сказав Президент Петро Порошенко на зустрічі з керівниками дипломатичних представництв України за кордоном та українськими військовими 92 бригади під час робочої поїздки на Донеччину.

«Та справа, яку ми робимо дуже важлива», – сказав Президент. Він зазначив, що тисячі українських воїнів відали своє здоров’я, захищаючи Україну.

За його словами, 178 військовослужбовців вже пройшли реабілітацію у Латвії, 213 – у Литві, 111 – в Естонії, більше 100 – в Ізраїлі, більше 100 – в Об’єднаних Арабських Еміратах, у Болгарії – 24. Також українські військові проходили реабілітацію у Португалії, США. «Список не вичерпний, але необхідно дуже активно продовжувати цю роботу, бо прямо зараз 21 важко поранений український військовослужбовець чекає на рішення по реабілітації», – сказав Петро Порошенко.

«Ми з вами маємо забезпечити нашу ефективну взаємодію», – підкреслив Глава держави.

Петро Порошенко наголосив, що так само йдеться і про забезпечення можливості реабілітації та оздоровлення дітей з Донбасу, «які також повинні мати можливість перепочити від жахів війни».

«Знаю, що робота на цьому напрямку ведеться. Греція, Австрія, Німеччина, Болгарія, Туреччина, Хорватія, Ізраїль, Туніс, Єгипет та багато інших країн, завдяки Вашим зусиллям, прийняли наших дітей на оздоровлення», – зазначив Президент та попросив продовжувати цю дуже важливу гуманітарну діяльність.

Джерело

 

Президент наголошує на важливості залучення міжнародної гуманітарної допомоги для відновлення Донбасу

Президент Петро Порошенко наголошує на важливості залучення міжнародної гуманітарної допомоги для відновлення Донбасу. Про це Глава держави заявив на зустрічі керівниками дипломатичних представництв України за кордоном та українськими військовими 92 бригади під час робочої поїздки на Донеччину.

«Важливо також залучення міжнародної гуманітарної допомоги», – підкреслив Петро Порошенко.

«Ми вже декілька разів обговорювали з лідерами Європейського Союзу програму встановлення окремими країнами своєрідного патронату над визначеними містами і селищами Донбасу. Нехай Німеччина візьме відповідальність за Краматорськ, нехай Греція – за Маріуполь, нехай Велика Британія – за Волноваху. Нехай інші країни візьмуть Сєвєродонецьк, Лисичанськ, Авдіївку», – зазначив Петро Порошенко.

Президент зауважив: «Це буде гарним символом. Бо якщо люди будуть інвестувати у відновлення нормального життя на Донбасі, вони будуть розуміти той рівень проблем, який сьогодні стосується нас».

«Я переконаний в тому, що ми маємо терміново активізувати сьогодні цю роботу», – підкреслив Глава держави.

За його словами, мешканці Донбасу мають відчути і ефективні дії української влади, і солідарність усього світу з Україною для вирішення проблем та налагодження життя регіону. «Вони сьогодні потребують цієї допомоги», – зазначив він.

Президент також підкреслив, що його принципова позиція полягала в тому, щоб першим пріоритетом розподілу бюджетних коштів на відбудову інфраструктури був саме Донбас. Він наголосив, що нині будуються дороги, зокрема відновлено дорогу Слов’янськ – Харків, будується зараз дорога між Краматорськом та Маріуполем, дорога на Луганськ. Також будуються школи та відновлюється зруйнована інфраструктура міст та сіл.

Джерело

 

Ми боремося за мир в Україні – Президент про задачі, що стоять перед українськими дипломатами

«Для мене є принциповою позиція – ми, наша дипломатична служба, маємо на сьогоднішній день працювати як військовий підрозділ. У Президента є два крила – Збройні Сили України, за які він відповідає відповідно до Конституції, як Верховний Головнокомандувач, і дипломатична служба. Солдати дипломатичної служби, які в умовах війни відіграють не менш важливу роль, ніж українське військо», – підкреслив Президент Петро Порошенко на зустрічі керівниками дипломатичних представництв України за кордоном під час робочої поїздки на Донеччину.

Він зазначив, що у вересні 2014 року вдалося зупинити війну не тільки завдяки українським військовим, а й значною мірою зусиллями українських дипломатів. «Зараз не можна про все говорити, але я скажу, що без дипломатів цього б не було», – підкреслив Глава держави.

Президент закликав керівників дипломатичних представництв України за кордоном скористатися можливістю та поспілкуватися сьогодні з військовими під час поїздки на Донбас.

«Дуже важливо, щоб ми спільними зусиллями в Україну принесли мир. Бо ми боремося за мир. Дуже важливо, щоб ключовий елемент цього мирного процесу – миротворча операція з мандатом Ради безпеки ООН – також для нас була ефективною та успішною», – підкреслив Петро Порошенко.

Він особливо наголосив на важливості того, щоб кожне життя українського воїна, яке було віддано у боротьбі проти російського окупанта і російського агресора, було не дарма. «Ми заплатили за це дуже велику ціну. За те, щоб мати можливість проводити реформи, рухатися в Європу, в НАТО і змінювати нашу Україну», – сказав Глава держави.

«Я на вас дуже розраховую. В першу чергу, в питаннях миру, єдності світу і солідарності з Україною. І забезпечення будівництва нової української держави. Я впевнений, що це історична місія. І впевнений, що ми зараз з вами є тими, на плечі яких лягає величезна відповідальність. Прошу, щоб ми були достойні цієї відповідальності», – звернувся Глава держави до українських дипломатів.

Джерело

 

Президент на зустрічі з українськими дипломатами в зоні ООС: Важливо, щоб ви все побачили на власні очі та інформували наших міжнародних партнерів

Під час робочої поїздки до Донецької області Президент, Верховний Головнокомандувач Збройних Сил України Петро Порошенко зустрівся з українськими дипломатами – керівниками закордонних дипломатичних представництв України та воїнами з 92 бригади, які стоять на захисті України проти російсько-терористичних військ на Сході нашої країни.

Глава держави назвав цю зустріч з українськими дипломатами в зоні проведення операції Об’єднаних сил знаковою.

«Дуже важливо, шановні дипломати, що ми зустрілися саме тут – в Авдіївці. Авдіївка в січні 2017 року стала символом української стійкості, символом українського патріотизму та української ефективності», – наголосив Президент. Він нагадав, як внаслідок обстрілів російсько-терористичних військ Авдіївка була позбавлена в один день газо- та електропостачання, відновленню яких заважали російські снайпери. Під загрозою зупинки опинився Авдіївський коксохімічний завод, який дає і роботу, і тепло мешканцям міста.

«І це було взимку, коли температура сягала мінус 25 градусів, а багатотисячне місто залишилося без тепла, без світла і без газу», – нагадав Президент про події тієї зими та наголосив, що потрібно, щоб про це знав увесь світ. При цьому він зазначив, що «росіяни хотіли, щоб місцеві мешканці покинули Авдіївку, а українська влада продемонструвала свою неефективність». Але їм цього не вдалося зробити – все виявилося з точністю до навпаки – були встановлені електрогенератори, йшла допомога з усіє країни, зазначив він.

«Допомога Авдіївці стала символом нашої солідарності», – сказав Президент та підкреслив, що нині забезпечення Авдіївки електроенергією та газом відбувається вже з території України.

«Подивіться скільки українських прапорів в Авдіївці. Це дуже зворушливо, коли Президента вітають словами: «Слава Україні!», – Петро Порошенко поділився з дипломатами враженнями від спілкування з місцевими мешканцями.

«Я хотів би, щоб ви переконалися у високому бойовому дусі українських воїнів та патріотизмі місцевого населення», – пояснив Глава держави рішення щодо проведення виїзної наради з дипломатами саме в зоні проведення операції Об’єднаних сил.

«Щоб ви побачили наскільки важливою є допомога Донбасу і допомога усього світу саме звільненню окупованих територій, звільненню заручників. Для того, щоб ви це могли побачити на власні очі», – сказав Президент та наголосив, що перемогти агресора можливо тільки єднаючи зусилля військових та дипломатів.

Президент окреслив головні завдання українського дипломатичного корпусу, а саме: продовження активної інформаційно-роз’яснювальної роботи серед міжнародних партнерів, забезпечення подальшої реабілітації поранених українських військових за кордоном, забезпечення подальшого оздоровлення дітей з сімей, що постраждали під час бойових дій, відновлення Донбасу та залучення гуманітарної допомоги.

«Найбільш переконливим ти можеш бути тоді, коли ти на власні очі побачив і сам віриш в це», – Президент звернувся до дипломатів активізувати інформування та роз’яснення в країнах перебування щодо наслідків російської агресії. «Тому так важливо, щоб ви це побачили і розповіли»,- особливо відзначив він важливість інформування наших міжнародних партнерів про розвиток подій на Донбасі.

Джерело

Автор