Україна – не Росія. 15 років поспіль (відео)

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Переглянув ролик, наведений нижче. Замислився. Пригадав. За 15 років фраза «Україна – не Росія» стала вже практично крилатою. Багато людей уже навіть не пам’ятають, що своїм поширенням ця фраза завдячує другому Президенту України Леоніду Кучмі, а точніше – його відомій книзі.

Тоді, у серпні-вересні 2003 р., назва книги була зрозуміла не всім. Подекуди з неї навіть глузували – ну, що значить «Україна – не Росія»? Хіба це й так не очевидно? Нервувало багатьох і те, що свою книжку Леонід Кучма видав у Росії, російською мовою…

І лише пізніше я звернув увагу на те, що вийшла книжка Кучми після акцій протесту «Повстань, Україно!» (головною діючою силою якої були комуністи) та буквально за місяць до початку конфлікту навколо коси Тузла – російсько-українська війна тоді ледь не спалахнула всерйоз.

 

Кучма й не приховував, що книжка його була адресована росіянам навіть більше ніж українцям – їм, що Україна не Росія, можна було не пояснювати. Книжка Кучми була такою собі світоглядною декларацією. Дотримуючись багатовекторності між Росією та Заходом, Президент України відверто заявляв, що Україна – незалежна держава, і міняти це вона не планує. А чого вартувало таке: «Серед росіян я частіше, ніж серед українців, зустрічав людей, які тяготилися своєю справою й тому робили її погано…»?

Кучму почули. Російська інтелігенція не підбирала слів. У 2003 р. твір Кучми збурив не тільки упоротих московських ватників, а й навіть вельми ліберального Віктора Шендеровича. Кучму звинувачували у русофобії. Ніколи ще український топ-політик не робив заяв настільки категоричних щодо Росії. Росія ще не знала, що книжка Кучми була першою ластівкою – невдовзі Україна неодноразово справами доводитиме, що Україна – не Росія.