Президент України провів зустріч з Президентом Республіки Словенія (фото, відео)

На площі перед будинком Адміністрації Президента України відбулася офіційна церемонія зустрічі Президента України Петра Порошенка з Президентом Республіки Словенія Борутом Пахором, який перебуває в Україні з офіційним візитом.

 

Перед центральним входом до будинку АПУ та Будинку Городецького встановлено державні прапори України та Республіки Словенія та вишикувані воїни роти Почесної варти. Військовий оркестр виконав державні гімни Республіки Словенія та України.

Глави держав обійшли стрій воїнів роти Почесної варти. Після цього Президенти представили членів офіційних делегацій Республіки Словенія та України.

Воїни роти Почесної варти пройшли урочистим маршем перед Главами держав.

По завершенні офіційної церемонії зустрічі розпочалася зустріч Президента України та Президента Республіки Словенія «віч-на-віч», після якої відбудуться українсько-словенські переговори під головуванням Президентів.

За результатами переговорів заплановано підписання низки двосторонніх українсько-словенських документів.

Джерело

 

Україна вдячна за підтримку в боротьбі з агресією РФ та внесок в роботу місії ОБСЄ на Донбасі – Петро Порошенко за результатами зустрічі з Борутом Пахором

Словенія – наш добрий друг не тільки на словах. З перших днів незаконної анексії Росією Криму Словенія зайняла принципову позицію та підтримала суверенітет, територіальну цілісність і незалежність України. Та завжди займала позицію підтримки санкцій проти РФ за агресію на Донбасі. Вдячний Президенту Пахору за його підтримку, яка є такою важливою для України.Також вітаю рішення Комітету постійних представників ЄС. Відповідно до рішення, у список індивідуальних санкцій потрапили особи, які брали безпосередню участь у організації і проведенні незаконних виборів президента РФ у Криму. Дякую нашим партнерам з ЄС.

Gepostet von Петро Порошенко am Freitag, 11. Mai 2018

 

Президент Петро Порошенко подякував Словенії за підтримку суверенітету, територіальної цілісності і незалежності України та відзначив внесок цієї держави в роботу місії ОБСЄ на Донбасі.

«Словенія – це країна, яка є нашим добрим другом не просто на словах. Бо принципова позиція Словенії у підтримку суверенітету, територіальної цілісності і незалежності нашої держави, коли з перших днів незаконної анексії Російською федерацією Криму, Словенія була пліч-о-пліч з нами під час голосування резолюції Генеральної асамблеї ООН. Словенія чітко займала позицію під час застосування санкцій після початку агресії РФ на Донбасі», – наголосив Глава Української держави під час зустрічі з представниками ЗМІ за результатами переговорів з Президентом Республіки Словенія Борутом Пахором.

Під час переговорів лідери України та Словенії обмінялися думками щодо кроків, які необхідно здійснити для того, щоб нарешті принести мир на багатостраждальну українську землю.

«Виключну важливість тут мають діяльність СММ ОБСЄ», – зауважив Петро Порошенко. Він подякував словенському колезі за вагомий внесок його країни в діяльність цієї місії, адже заступниця голови місії громадянка Словенії. «Вони відіграють надзвичайно важливу роль в об’єктивному інформуванні світу про те, що відбувається під час агресії РФ проти України на сході. Інколи це пов’язано з небезпекою для життя. І тим не менше Словенія спрямовує представників і фінансує цю діяльність. І це відіграє надзвичайно важливу роль для того, щоб наблизити ситуацію до закінчення агресії і встановлення миру», – наголосив Президент України.

У свою чергу, Президент Словенії Борут Пахор підкреслив, що його країна твердо підтримує суверенітет та територіальну цілісність України.

«Звичайно важливим є те, щоб Україні допомагав Європейській Союз. Україні будуть допомагати усі її союзники, аби разом знайти достатньо політичної мудрості і політичної волі, аби практично вирішити усі проблеми мирним шляхом», – зауважив він.

«Усі союзники, і звичайно Словенія, будуть підтримувати Мінські домовленості, аби ці угоди якомога швидше були втілені в життя», – додав Президент Словенії. При цьому він відзначив важливість того, щоб відбулося голосування з питання Резолюції Ради Безпеки ООН, яке б забезпечило припинення вогню і направлення миротворчих сил.

«Це б допомогло світовій спільноті побачити, що такі дуже важкі складні питання можна вирішити мирним шляхом, щоб ніхто більше не загинув», – додав Президент Словенії.

Джерело

 

Словенія підтримає усі санкції проти Росії, якщо вона не виконуватиме Мінські угоди – зустріч Президентів України та Словенії

«Обговорюючи ситуацію в Криму, ми вкотре підтвердили, що тимчасова окупація української території з боку РФ є брутальним порушенням міжнародного права. І я хочу наголосити, що ми надзвичайно дякуємо і цінуємо позицію Словенії», – сказав Президент Петро Порошенко під час зустрічі з представниками ЗМІ за підсумками переговорів з Президентом Словенії.

«Ми щойно отримали повідомлення як результат нашої інтенсивної координації дій з нашими партнерами по Європейському Союзу, включно зі Словенією, про те, що 8 травня Комітет постійних представників ЄС прийняв рішення, відповідно до рішення регламенту Ради ЄС, про обмежувальні заходи, які запроваджені у зв’язку з підривом територіальної цілісності, суверенітету та незалежності України. І цим правовим актом до списку індивідуальних санкцій додаються ті особи, які брали безпосередню участь в організації і проведенні незаконних виборів Президента РФ на території Криму», – повідомив Президент України.

Глава держави подякував партнерам України в ЄС за це рішення та повідомив про зустрічі з Президентом Франції та Канцером Німеччини, іншим європейськими лідерами, які відбулися в рамках його візиту до Німеччини.

«Вчора я мав можливість подякувати лідерам європейських країн в Аахені. Це були і Канцлер Німеччини Ангела Меркель, і Президент Французької республіки Еммануель Макрон, Прем’єр-міністр Болгарії, Президент Литви і лідери та члени урядів багатьох інших європейських країн. І сьогодні я хочу також від щирого серця подякувати нашому другові і партнеру Словенії та її Президенту за цю принципову позицію про підтримку України», – сказав Порошенко.

Президент Словенії висловив сподівання, що лідери Європейського Союзу «дуже скоро зустрінуться з президентом Путіним і кожен з них донесе відповідне повідомлення президентові».

«Ступінь довіри між президентом Росії і лідерами Європейського Союзу дуже похитнулася», – сказав Борут Пахор та відзначив роль українського Президента, який «доніс правильну точку зору».

«Я щиро сподіваюся, що президент Росії погодитися і йому буде необхідно дотримуватися і виконувати Мінські угоди», – сказав Президент Словенії та підкреслив важливість вчорашньої зустрічі Президента України з Канцлером Німеччини та Президентом Франції перед «їхніми зустрічами з Путіним».

«Санкції необхідні. Словенія абсолютно підтримуватиме усі санкції за умови, якщо Росія не буде дотримуватися Мінських угод. Це є єдиний інструмент, яким ми володіємо і яким ми можемо управляти для досягнення мети», – сказав Президент Словенії. При цьому він підкреслив, що «часу у нас не дуже багато». «Ми переконані, що санкції необхідні», – підсумував Борут Пахор.

Джерело

 

В Україні буде відкрито пам’ятник словенським воїнам, які загинули в Першу світову війну

У Львові відкриють пам’ятник словенським воїнам, які загинули в Першу світову війну. Такої домовленості було досягнуто під час переговорів Президента України Петра Порошенка та Президента Словенії Борута Пахора, який перебуває з офіційним візитом в Україні.

«Ми окремо обговорювали питання про запуск спільної українсько-словенської комісії з вивчення подій Першої світової війни. Комісія не просто запущена, бо це є важливий період історії, який принципово замовчувався під час Радянського союзу і перших років нашої незалежності. І сьогодні я дуже вдячний, що ми повернулися до цього», – сказав Петро Порошенко під час спільної прес-конференції.

«І не просто повернулися. Ми вже відновлюємо пам’ятники згиблим воїнам. Включаючи той пам’ятник, який буде відкритий через декілька днів. І це на зоадку про 15 тисяч словенців, які під час Першої світової війни віддали свої життя на території України», – підкреслив Петро Порошенко.

Він також повідомив, що було домовлено про те, що спільними зусиллями буде вшановано і пам’ять українців, які боролися на території Словенії.

23 травня у Львові відбудеться офіційна церемонія відкриття пам’ятника словенським воїнам, які загинули в часи Першої світової війни за участі Міністрів оборони України та Словенії. «Я вважаю, що це надзвичайно важлива подія, якій ми приділили увагу», – підсумував Президент.

В свою чергу, Президент Словенії подякував Україні за заплановане відкриття пам’ятника словенським воїнам, які загинули в роки Першої світової війни. «Дуже приємно, що Словенія буде мати свій пам’ятник в Україні, тому що 15 тисяч наших хлопців загинули в Першу світову війну на території вашої країни», – сказав Президент Словенії. «Дуже приємно, що ми дійшли такого рівня, коли ми можемо разом вшановувати пам’ять тих молодих людей, які втратили своє життя», – зазначив Борут Пахор та додав, що «та війна була абсолютним нонсенсом».

Президент України також повідомив про відновлення вивчення окремої дисципліни – словенської мови і літератури у Львівському національному університеті. «Це також символ відновлення ефективної гуманітарної співпраці між нашими країнами», – зазначив він.

Джерело

 

Україна за останні 4 роки дуже просунулась вперед – Президент Словенії за результатами переговорів з Главою Української держави

Президент України Петро Порошенко та Президент Словенії Борут Пахор обговорили широкий спектр питань двостороннього співробітництва.

«Я бачу, що ваша держава, з часу мого минулого візиту чотири роки тому, дуже і дуже просунулася. Україна вже вийшла з економічної кризи і зараз розвивається дуже швидкими темпами», – зазначив Президент Словенії, відзначивши заслуги команди Президента і Уряду.

Петро Порошенко зазначив, що йому надзвичайно приємно вітати у Києві доброго друга України Президента Республіки Словенія: «Інтенсивність контактів між Україною та Словенією зараз безпрецедентно висока». Він також нагадав про візит пана Борута Пахора на інавгурацію Президента України в 2014 році та зустрічі лідерів двох країн в 2015, 2016, 2017 роках і сьогодні відбувається перший візит після переобрання Президента Словенії.

Під час переговорів Президенти детально зупинились на реалізації домовленостей і спільної декларації, підписаної в 2016 році.

«Все, про що ми домовлялися і домовляємось ми втілюємо в життя», – наголосив Петро Порошенко, нагадавши, зокрема домовленість щодо запуску прямого авіасполучення між Києвом та Любляною.

Президент України подякував за реалізацію домовленості 2016 року про запровадження міжнародного трастового фонду НАТО із підвищення рівня безпеки людини, де Словенія є ведучою країною. Лідери України та Словенії обговорили співпрацю з НАТО, в тому числі щодо підготови до саміту НАТО, який відбудеться в Брюсселі в липні. «Координація наших дій включно з поглибленням інтеграції, включно з проведенням реформ щодо того, щоб Україна набула плану дій щодо членства в НАТО є надзвичайно важливою», – наголосив Петро Порошенко.

Співрозмовники також обговорили питання підготовки до саміту Україна-ЄС. «Підтримка Словенії тут є надзвичайно важливою, бо нам потрібна нова і амбітна програма подальшої співпраці з ЄС включно з участю України в цифровому союзі, в енергетичному союзі, обговорення розширення інших сфер нашої діяльності, в тому числі і Митний Союз, Шенгенський та інші позиції, які дають нам чітке завдання щодо подальшого просування України у співпраці з ЄС», – наголосив Глава Української держави.

У свою чергу, Президент Словенії Борут Пахор зазначив: «Словенія абсолютно підтримує Україну на її шляху європейської інтеграції, тому що Україна є великою суверенною і незалежною державою. Україна сама має право вирішувати – куди їй йти і що робити. І ми, будучи країною-членом ЄС і НАТО, абсолютно стоїмо за це».

Значна частина переговорів була присвячена економічній співпраці. «Мені приємно наголосити, що за 2017 рік товарообіг між Україною і Словенією зріс на 31%. 31% – це є та характеристика ефективності поглибленої та всеохоплюючої зони вільної торгівлі, яка реалізується через конкретні двосторонні відносини», – зауважив Глава Української держави. За його словами, словенський бізнес, в тому числі малий та середній бізнес, бере активну участь в інвестиціях в Україну – виграє тендери, зокрема ті, що оголошуються муніципалітетами, суб’єктами місцевого самоврядування за проектами світового банку. «Словенські фірми не просто перемагають, а реалізують знання, досвід, сучасні технології», – зауважив Петро Порошенко.

Президент Словенії позитивно оцінив тенденції в економічній співпраці. «Ми й далі будемо щиро підтримувати один одного і спонукати наші держави до співпраці. Після тих важких років економічної кризи і після такої важкої окупації Російською Федерацією частини території – це для вас є дуже важливим», – додав Борут Пахор.

За результатами сьогоднішніх переговорів у Києві було підписано Меморандум про взаєморозуміння між Міністерством економічного розвитку і торгівлі України та Міністерством економічного розвитку і технології Республіки Словенія щодо поглиблення економічного співробітництва, а також Меморандум про взаєморозуміння та науково-технічне співробітництво між Державною службою України з питань геодезії, картографії та кадастру та Службою геодезії та картографії Республіки Словенія.

Джерело