Жертви технології переадресації агресії

Валерій Прозапас

Після відсунення війни, як основної національної загрози, на другий план, головним досягненням інформаційної окупації стало створення та взрощення прошарку не просто критиків та незадоволених українською державою, а її ненависників.

Такі люди вже запрограмовані на тотальне несприйняття будь-яких досягнень і сфокусовані не на вирішенні об’єктивних проблем, а на їх мазохічному смакуванні.

Отримання безвізу, ріст валютних резервів, перемоги в судах над російськими монополіями, кардинальна зміна підходів до забезпечення армії, рішення про надання летальної зброї, відсутність компромісів з агресором, глобальна міжнародна підтримка – за їхньою логікою не варті нічого.

А от проблеми в силових і судових відомствах, опір та саботаж змін в економіці, радянські пережитки в ЗСУ та НГУ, якісь особисті розчарування та поразки – для них не питання методичної роботи та пошуку позицій для їх вирішення, а сфера призначення ворогів і крайніх.
Причому, з штучно нав’язаною більшовицькою риторикою “лагєрная пиль”, “баригі”, “развалять”, “повєсіть” та “расстрєлять мусоров”.

Причому, якщо раніше такі погрози лунали з боку запорєбріка та сєпарні – то тепер їх транслюють і деякі наші славні патріоти, в тому числі і на посадах у владі.
Причому, не тільки в бік сумнівних особистостей, але й проти таких самих ветеранів, волонтерів, членів провладних партій і простих людей.

Ненависники стали жертвою технології переадресації агресії, коли на вирішення головної проблеми немає сили та ресурсів, а напруження та негатив треба кудись скидувати – для цього під рукою завжди є сусід праворуч, до того ж на нього вкаже і “революціонер” з телевізора.

Звідси “в професіоналізмі Портнова немає сумнівів”, дивне співпадіння тез “патріотів” з явними кремлівськими агентами впливу та зростаюча підтримка популістичних течій, які обіцяють моментальні прості рішення.

Причому цікаво – дуже багатьом безкомпромісним свідкам “краху реформ” їхня позиція часто не заважає мати елітну нерухомість, відпочивати мінімум в Єгипті, навчати онуків в Німеччині.
Така тенденція вказує на ментальну слабкість частини українців, які ще є глибоко радянськими людьми.

Цим безперечно і користується Кремль – війною, пропагандою, терором, тиском він буде опиратися формуванню громадянського суспільства в Україні, поява якого і покладе справжній край їмперії.

Тому так шкідливі ненависники зі слабкими нервами.
Тому витримати значить перемогти.

Автор