Тривожний подзвін

Ростислав Павленко

Саміт БРІКС у російській Казані – зараз топ-тема ворожої пропаганди. Вони захоплено розповідають, що це нібито провал ізоляції, санкцій і «однополярного світу». Превозносять «унікальний союз», спрямований «на розвиток, а не стримування». І, звісно, намагаються показати, що «the rest» (решта світу) переважає «the West» (Захід).

Участь 36 країн, із них 22 на рівні глав держав і урядів, серед них різних регіональних лідерів, справді дає картинку «консолідації Півдня». І нехай це успіх не російський, а радше китайський. Нехай це не перший і не останній подібний захід. Нехай між країнами-учасницями існують глибокі протиріччя. Картинка вийшла досить промовиста.

Вона мала би відбиватися тривожним сигналом у кабінетах керівників української дипломатії – від президентського офісу починаючи.

Бо ставка на «саміти миру», «кримські платформи» та інші формати, які позбавлені конкретного наповнення, явно програють. А відволікають час, ресурси і зусилля.

Від спроб «захопити глобальний Південь фоткою з Єрмаком» давно час переходити до скоординованих дипломатичних зусиль.

Скоординованих з партнерами. Плани перемоги, сформульовані як листи до Святого Миколая зі списком бажань, мають поступитися кропіткій спільній роботі по спільних же проєктах. Від обрáз і звинувачень час перейти до пошуку спільних інтересів і втілення їх у життя.

Створення дієвого механізму підлаштування санкцій під шляхи їх обходу – для перекриття цих шляхів.

Вже не кажучи про «домашню роботу» щодо верховенства права, демократичних процедур і боротьби з корупцією.

Скоординованих між політичними силами з залученням суспільства. Зараз не час для ревнощів і потужних найвеличностей. Руба стоїть питання виживання держави і нації. Всі наявні ресурси і можливості, всі персональні контакти мають бути задіяні.

Скоординованих між органами влади. «Парламентська дипломатія» з ритуального словосполучення має перетворитися на реальний механізм гнучкої роботи з партнерами на різних рівнях, у різних групах і частинах суспільств інших держав.

Бо монопотужність може напрацювати фото. Але системна робота видасть фото набагато вищої якості, яке зафіксує результат, а не факт зустрічі.

 

Фото: скриншот відео

Автор