Санкції на часі. 22.10.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 22.10.2024.

1. Внаслідок атаки ЗСУ зупинено роботу підприємства «Групи Кремній Ел» у Брянській області – одного з найбільших виробників чіпів у росії.

– Внаслідок нічної атаки на виробничі та адміністративні корпуси заводу порушено енергопостачання, завдано шкоди об’єктам забезпечення спеценергетикою, перервано технологічні виробничі ланцюжки.
– Відновити виробництво буде важко через складнощі з закупівлею запчастин для відновлення технологічного обладнання та енергетичної інфраструктури.

2. В росії планують різко скоротити фінансування великих державних наукових проєктів.

– Під ніж бюджетного секвестру потраплять, зокрема, витрати на закупівлі приладів і обладнання, створення великих наукових центрів, а також просвітницька робота.
– Так витрати на «розвиток наукової та науково-виробничої інфраструктури наукових організацій» зменшаться в 2025 році на 41% — з 10,447 до 6,169 млрд рублів.

3. Роль росії на ринку скрапленого природного газу в Європейському Союзі зростає.

– Частка москви в імпорті СПГ до ЄС зросла до 20% у першій половині року порівняно з 14% роком раніше.
– Незважаючи на те, що росія більше не є головним постачальником газу в ЄС — більшість трубопровідних з’єднань наразі зупинено або розірвано — СПГ з країни залишається життєво важливою частиною енергетичної безпеки Європи.
– У третьому кварталі загальний імпорт охолодженого палива в ЄС впав до найнижчого рівня з 2021 року. Згідно зі звітом, СПГ американського походження залишався стабільним на рівні близько 45% протягом періоду, тоді як частка Катару знизилася до 12%.
– Катарський СПГ віддає перевагу Азії, оскільки танкери уникають транзиту через Червоне море через напади хуситів на комерційні судна. Зміна торговельних потоків також дозволила збільшити кількість російського СПГ на європейському ринку.
– Зараз ЄС намагається з’ясувати, як зменшити свою залежність від російського газу, незважаючи на те, що поставки продовжують надходити в регіон.
– Угода про транзит трубопроводів через Україну закінчується наприкінці року, і чиновники шукають способи замінити ці постачання. На початку цього року блок вперше погодився накласти обмежені санкції на російський СПГ.
– Франція та Бельгія, чиї порти все ще приймають значні обсяги російського палива, закликають до посилення моніторингу.
– Європейська комісія, виконавчий орган блоку, ще не представила плану дій щодо прискорення поступової відмови.

4. Бельгія відновлює постачання російського зрідженого природного газу напередодні заборони наступного року.

– Бельгія відновлює перевалку російського зрідженого природного газу, призначеного для Азії, після літнього затишшя.
– Наприкінці цього місяця два судна — LNG Dubhe та LNG Phecda — мають завантажити російський ЗПГ у бельгійському терміналі Зебрюгге. Це перші поставки палива із російського заводу «Ямал ЗПГ» із серпня.
– Перевалки використовувалися для відправлення палива з заводу на півночі росії до Азії в основному в зимовий період і полягали у перевантаженні вантажів із суден льодового класу на звичайні судна у європейських портах.
– З жовтня і до пізньої весни росія, як правило, не може використовувати коротший Північний морський шлях для доставки ЗПГ до Азії, оскільки товстий лід блокує море.
– Однак ця практика зміниться після закінчення поточного опалювального сезону, оскільки Європейський Союз заборонить перевалку російського ЗПГ у своїх портах з кінця березня 2025 року.
– Деякі члени ЄС, у тому числі провідні імпортери російського ЗПГ, такі як Франція та Бельгія, закликають до суворішого відстеження палива, щоб допомогти поступово відмовитися від його використання.
– У ЄС досі не запроваджено заборону на постачання російського ЗПГ до регіону для власних потреб. Закупівлі цього палива навіть зросли після початку бойових дій росії в Україні, хоча загальний обсяг імпорту енергоносіїв із цієї країни скоротився.

5. Індійські нафтопереробні заводи відіграють ключову роль в обході росією санкцій.

– Нафтопереробні заводи Індії працюють на повну потужність, перетворюючи російську сиру нафту на нафтопродукти, що потім експортуються до країн Заходу.
– Імпорт Індії з росії підскочив на 900% порівняно з періодом до повномасштабної війни. Зокрема, постачання нафти у 2023 році зросли до 82 млн тонн порівняно із 4,5 млн тонн у 2021 році.
– Це пов’язано насамперед з тим, що російську нафту відправляють до Індії на перероблення, а потім – назад до Європи.
– Також на третину зросли постачання російської нафти до Китаю – з 80 млн тонн у 2021 році до 107 млн тонн у 2023-му. В результаті, 78% російського експорту нафти припало на Китай та Індію, тоді як у 2021 році їх частка становила 32%.
– Таким чином, китайські та індійські нафтотрейдери відповідальні за стрімке зростання кількості танкерів “тіньового флоту”.

6. США продовжуватимуть «закручувати гайки» щодо російського експорту СПГ.

– США продовжуватимуть «закручувати гайки» на експорт російського скрапленого природного газу, щоб позбавити Москву коштів на її війну в Україні, заявив Джеффрі Пайетт , помічник міністра енергетики США.
– Минулого року США наклали санкції на новий російський експортний завод Arctic LNG 2, а потім із серпня цього року почали накладати обмеження на судна, які почали забирати паливо з заводу.
– Поки що жоден танкер із газом не пришвартувався в іноземному порту через побоювання санкцій США, що є рідкісним успіхом Вашингтона в стримуванні російського товарного експорту.
– Однак США не ввели санкцій проти інших російських СПГ-заводів, зокрема «Ямал» і «Портова», які продовжують доставляти вантажі до Європи та Азії. Заходи проти цих об’єктів, швидше за все, призведуть до скорочення глобальних поставок СПГ і підвищать ціни.
– «Я не можу робити припущення щодо майбутніх санкцій, але я можу вам сказати, що ми приділяємо дуже, дуже пильну увагу тому, куди прямують російські вантажі, які перебувають під санкціями, і ви можете бути впевнені, що адміністрація Байдена продовжуватиме закрутити гайки проти російського експорту СПГ», – сказав Пайетт.

7. США представили нові правила для блокування доступу Китаю, росії та Ірану до масивів американських даних.

– Міністерство юстиції США у понеділок запропонувало нові правила для захисту даних федерального уряду або масових персональних даних американців від попадання до рук таких країн як Китай, Іран та росія шляхом введення нових обмежень на деякі ділові операції.
– Крім Китаю, росії та Ірану, правило поширюватиметься також на Венесуелу, Кубу та Північну Корею. Вашингтон намагається зупинити потік американських персональних даних до Китаю, що є частиною багаторічної боротьби за торгівлю та технології.
– Чиновники заявили, що будуть заборонені угоди з брокерами даних, які знають, що інформація потрапить у «країни, що викликають занепокоєння», а також передача будь-яких даних про урядовий персонал США.
– Пропозиція також забороняє передачу точних геолокаційних даних про більш ніж 1000 американських пристроїв.
– Правило дозволить Міністерству юстиції забезпечувати дотримання закону як кримінальними, так і цивільними санкціями.
– У понеділок американські чиновники повідомили журналістам, що китайські програми, такі як TikTok, можуть порушити цю пропозицію, якщо вони передають конфіденційні дані американських користувачів китайської материнської компанії.

8. Від початку року ЄС імпортував російської металопродукції на 2 мільярди євро.

– Європейський союз за підсумками січня-серпня 2024 року імпортував 3,9 млн тонн металургійної сировини російського походження. Витрати на імпорт відповідної продукції сягнули 1,87 млрд євро. Про це свідчать розрахунки GMK Center на базі даних Eurostat.
– Таким чином, до кінця року росія заробить на експорті металу у ЄС мінімум 3 млрд євро.
– Основний обсяг імпорту припадає на напівфабрикати: за 8 місяців до ЄС спрямували 2,14 млн тонн слябів та заготовки. Витрати на відповідний імпорт становили 1,1 млрд євро.
– Найбільшими споживачами напівфабрикатів з рф є Бельгія, Італія, Данія та Чехія.
– Великі обсяги імпорту припадають і на чавун – 949,07 тис. тонн, на 388,03 млн євро. Основні обсяги спрямовано до Італії та Латвії – 114,6 тис. тонн (+78,4% р./р.).
– Поставки феросплавів російського виробництва на ринок Євросоюзу за січень-серпень 2024-го зросли на 114,9%. Витрати на імпорт становили 118,98 млн євро (+43,9% р./р.). Понад 80% поставок припало на Нідерланди – 51,48 тис. тонн (+152,5% р./р.).
– “Євросоюз продовжує імпортувати значні обсяги металопродукції з рф. Така тенденція є передбачуваною, оскільки російські виробники пропонують продукцію зі значними знижками.
– Окрім того, санкційні пакети тривалий час не включали, або й надалі не включають повну заборону на такий імпорт.
– У випадку зі слябами Єврокомісія вирішила послабити обмеження та дозволити продовжувати імпорт з росії.
– Існує ризик, що цей кейс будуть намагатися використати й для зняття обмежень на імпорт чавуну з рф. Водночас Україна, як майбутній член ЄС, має усі можливості для заміщення продукції російських виробників на європейському ринку”, – вказує GMK Центр.

Автор