Чи можливі демократичні онлайн-вибори в Україні (відео)

Костянтин Корсун

Питання онлайн-виборів наразі «не на часі», принаймні з офіційних заяв високопосадовців. Попри обіцяні ще у 2019 «вибори у смартфоні».

Але. Події останніх 5 років показують нам, наскільки цей світ непрогнозований. Так само питання онлайн-виборів може різко та непередбачувано актуалізуватися. І краще до цього бути готовим, ніж неготовим.

Саме тому ми з джентльменами зібралися поговорити про те, чи в принципі можливі демократичні онлайн-вибори в Україні та, якщо теоретично це можливо, як могла би виглядати така система.

Чесно кажучи, йдучи на цю зустріч, я був непохитний у своєму переконанні, що за поточного рівня розвитку технологій та їхньої безпеки проведення справжніх, чесних і прозорих виборів, згідно з високими стандартами демократії, неможливе.

Але після двогодинної дискусії до моєї голови заліз черв’ячок сумнівів, на міліметр зменшивши рівень скепсису.

Це не означає, що я вважаю проведення онлайн-виборів можливим, до цього ще далеко. Але я почув деякі ідеї та аргументи, які виглядають резонно. Вплинув нестримний ентузіазм Тимура, хоча не вважаю його виправданим.

І ще я пам’ятаю, що у моїй інформаційній бульбашці були (або є) люди, які мають готові або теоретично обґрунтовані рішення по онлайн-виборах, начебто безпечні і начебто працюючі. Впевнений, такі люди та групи існують і готові поділитися своїми напрацюваннями.

Тому що Nick Feldman ініціював започаткування чогось типу народного проєкту, волонтери якого розроблять концепцію, створять прототип системи голосування, протестують його на невеликих фокус-групах і доведуть можливість масштабування на загально-національному рівні.

Сумніваюся я, якщо чесно, але готовий доєднатися до ініціативи у разі її започаткування, але у ролі штатного критика, бо це в мене начебто виходить найкраще.

Але не заради самої критики, а заради кристалізації найкращого оптимального (можливого?) рішення, яке б відповідало і вимогам безпеки/кібербезпеки, і демократичним стандартам.

Все ще переповнений скепсисом, але там десь за обрієм начебто щось зблиснуло. Чи здалося?

Автор