Санкції на часі. 27.05.2024

Володимир Омелян

Інформація щодо поточних втрат рф внаслідок санкцій станом на 27.05.2024.

1. росія допомагає Північній Кореї розробляти розвідувальний супутник.

– Багато російських фахівців вирушили до Північної Кореї, щоб допомогти у розробці її розвідувального супутника, який вона планує вивести на орбіту вже незабаром.
– Кремль відправив своїх спеціалістів до КНДР на тлі того, як Путін зустрівся з лідером Кім Чен Ином у вересні торік і пообіцяв допомогти Північній Кореї з її космічною програмою.
– З тої зустрічі Північна Корея провела численні випробування ракетних двигунів.

2. Росія активізує таємну кампанію саботажу у Європі.

– Співробітники розвідки США та їхніх союзників відслідковують збільшення кількості низькорівневих диверсійних операцій у Європі, які, на їхню думку, є частиною російської кампанії з підриву підтримки воєнних дій в Україні.
– Таємні операції в основному являють собою підпали або спроби підпалів, спрямовані на різні об’єкти, включаючи склад в Англії, лакофарбовий завод у Польщі, будинки в Латвії, магазин Ikea в Литві.
– Але люди, які, можливо, також є російськими оперативниками, були заарештовані і за звинуваченням у підготовці нападів на американські військові бази.
– Хоча ці дії можуть здатися випадковими, американські та європейські чиновники, які відповідають за безпеку, вважають, що вони є частиною узгоджених зусиль росії щодо уповільнення постачання зброї Києву та створення видимості зростаючої європейської опозиції підтримці України.
– За словами чиновників, очолює цю кампанію російська військова розвідка – ГРУ.

3. Європейський союз запровадив санкції проти Медведчука.

– Європейський союз запровадив санкції проти колишнього народного депутата України Віктора Медведчука, а також видання Voice of Europe.
– У відомстві зазначили, що за пропозицією Чехії, Європейський союз вирішив внести до санкційного списку ЄС три організації, які працюють на Кремль.
– Першим у списку значиться «Голос Європи» – російський пропагандистський інструмент, що використовується росією, зокрема, для впливу на вибори до Європарламенту.
– Також під санкції потрапили проросійські бізнесмени Артем Марчевський і Віктор Медведчук, які стоять за російською операцією впливу.

4. Глави МЗС Євросоюзу схвалили новий санкційний режим щодо росії проти порушення прав людини.

– Новий санкційний режим був створений після смерті російського опозиційного лідера Олексія Навального.
– Заходи спрямовані проти осіб та організацій, відповідальних за репресії проти опозиції.
– За словами дипломатів, для включення в перший список було відібрано близько 20 фігурантів.
– Ці заходи є окремими від широкомасштабних економічних санкцій, накладених на росію за повномасштабне вторгнення в Україну.
– Санкції включають такі заходи як заборона на в’їзд до Європейського Союзу та заморожування активів, що знаходяться в країнах ЄС.

5. Новий пакет санкцій Європейського союзу проти росії зробить менш імовірним для бізнесу обхід санкцій блоку, ніж попередні. Про це заявив міністр закордонних справ Литви Габріелюс Ландсбергіс.

“Переговори про пакет санкцій тривають, і, схоже, що у нас може вийти хороший 14-й пакет. Сильніший, ніж попередні. Зрозуміло, що є низка пунктів, які ми включили. Я знову вдячний литовським службам, які зробили великий внесок як у формулювання пакета, так і в пункти, узгоджені під час переговорів”, – заявив він.
– Міністр зазначив, що 14-й пакет санкцій закриває низку лазівок, які залишаються або все ще виявляються в інших пакетах.
– Крім того, переговори між державами ще не закінчені, тому остаточні результати ще можуть змінитися.

6. Польща запроваджує обмеження на пересування російських дипломатів країною — МЗС республіки.

– Російським “дипломатам” дозволять пересуватися лише в межах Мазовії, а консулам – лише в тих воєводствах, де вони перебувають на посаді.
– Виключення зроблять для голови посольства.

7. ЗМІ жорстко розкритикували Євросоюз за співчуття щодо смерті Раїсі.

– Зокрема, видання Politico назвало співчуття лідерів ЄС жалюгідними крокодилячими сльозами ЄС для іранського ката.
– Європейський Союз висловив співчуття щодо смерті іранського президента Ібрагіма Раїсі, який загинув в авіакатастрофі. Проте обурює факт, що Євросоюз висловив співчуття з приводу смерті особи, яка відповідальна за тисячі смертей в Ірані та жорстокі репресії проти іранського народу.
– Співчуття висловив не тільки Євросоюз, але й окремі національні уряди країн.
– Зазначається, що поки ЄС висловлював співчуття, в Ірані люди святкували його смерть за зачиненими дверима.
– А в США, які також висловили своє співчуття, навіть формулювання, які озвучив державний секретар Ентоні Блінкен, викликали гнів у Конгресі – Блінкена звинуватили у тому, що він став занадто м’яким до режиму аятолл.
– ЄС, можливо, думає, що вдався до дипломатичних хитрощів. Однак у реальному недипломатичному світі це називається “звичайне боягузство”.
– Видання резюмує, що раніше європейські лідери не були такими слабкими. Але зараз вони демонструють просто феєричне боягузство та безпорадність.

Автор