Фаріонознавство

Олексій Петров

Ще раз… Аби закрити питання наїзду різних фахових комуняцьких калош на бойових офіцерів ЗСУ.

Мені байдуже, якою мовою спілкується бойовий побратим. Навіть якщо два роки тому ми з цими хлопцями були по різні боки політичних барикад. Зараз це взагалі таке… далеке та якоюсь мірою безглузде. Важливо, що побратим поруч та міцно тримає зброю.

І в той же час мені не байдуже, на що здатна людина з українським паспортом заради своєї країни. Це головне! Надголовне.

Бо… Ворога вбиває не мова. Здивовані? Але це так. І він сюди прийшов не за цим. А за нашим життям. Життям кожного українця. І якщо треба буде вигадати ще пʼятдесят причин початку війни проти України, окупанти вигадають. Вже вигадали. А саме тому відкрию для багатьох велику таємницю – ворога вбиває зброя! І цю зброю хтось мусить тримати! Бо, як я бачу, корчити з себе патріотів в інтернеті є кому, а от воювати за Україну…

Для мене більший патріот, нехай і російськомовний, але бойовий побратим, ніж той диванний фахівець, який вдягнув чотири вишиванки, цитує великими уривками твори Шевченка, але жодного разу так і не доторкнувся до військового однострою! Це так просто і в той же час для когось неймовірно важко.

Хтось вважає, що хлопці з Третьої штурмової або іншого підрозділу не такі? Так прийдіть до військкомату і замініть їх. Покажіть, як треба бути такими, себто правильними, патріотами!

P.S. Якщо хтось традиційно прочитав допис відомим місцем, то вибачайте. Це ваша особиста проблема.


Тетяна Кохановська

Не хотіла встрягати в фаріоносрачі, але стрічка свідчить, що дуже багато людей втрапляють в елементарну логічну пастку.

Чомусь вважають, що коли є прихильниками українізації, то неодмінно мають захищати Фаріон. А між тим, це абсолютно не так. Це вона прагне ототожнення. А насправді це різні речі.

Якщо негідник береться негідницькими способами обстоювати шляхетну ідею – від того не стається ані одне, ані інше з двох: ідея не стає від того ницою, а негідник не стає шляхетним.

Давайте спробуємо розглянути цю колізію на менш емоційно зарядженому та чутливому для нас прикладі.

Ось дивіться, френд в коменті вдало пожартував, мовляв, Фаріон – це Ґрета Тунберґ від мовного питання. Вельми точна аналогія. Хіба захист довкілля – це погано? Ні, це шляхетно, це нагально, це має робитися. Сприяє цьому діяльність Ґрети? Ні, вона шкандальна, токсична, дискредитує ідею і накопичує на ній власний капітал. Стає від того захист довкілля менш потрібним? Ні! Не стає. І не треба потрапляти в логічну пастку й переносити своє позитивне ставлення до ідеї, в ім’я якої Ґрета паскудить, на саму Ґрету. Як не треба вважати, що якщо ідею захищають такі токсичні персони, це дискредитує ідею як таку. Ні, природу треба захищати, це морально, і це виправдано практично. Але й відповідальне турботливе ставлення до довкілля і живої природи теж абсолютно нема підстав переносити на Ґрету.

Так і тут, в точності так.

Українізація – це одне, це нагальне завдання, і країна в більшості своїй визначилася, що вона необхідна. Не в абсолютній більшості, так, але в достатній, аби цей процес став поступальним і незворотнім.

А от мовноязичні срачі – річ інша, окрема, токсична, посіває розбрат. І ні, прямого стосунку до ідеї українізації вони не мають, просто схожі ззовні. Бо в них все інше: мета, засоби, учасники, результат.

Мета – не сприяти скорішому переходу всіх аспектів життя всієї країни на український порядок денний, а просто розвести хайп. Як мінімум – для особистої промоції, як максимум – для створення в суспільстві нервової атмосфери, посівання розбрату. Засоби – завжди не конструктивні, а деструктивні. Займаються цим теж інші люди – не ті, хто терпляче працює на українізацію. Результат – ну ми ж бачимо, срач і нерви. Наче нам і так мало подразників.

Розумієте, мовноязичні срачі – це не українізація. Це такий паразит, який лише мімікрує під українізацію. І споживає при тому суспільну енергію, яка б мала йти на українізацію. І при тому ще й отруює суспільний організм.

Отже. Якщо ви є прихильником українізації, це абсолютно не означає, що ви мусите підтримувати Фаріон. І навпаки, якщо вам не подобається Фаріон, це абсолютно не означає, що це якимось чином кидає тінь на ідею українізації. Це вона так хоче повернути. Це її маніпуляція. Вона добре вміє маніпулювати, вона спритний і досвідчений паразит. Не ведіться. Старе правило мережевого життя: “Не годуй тролів!”.



 

Колаж: “Корупція.Інфо”

Автор