Хороші люди і люди-функції в системі війни

Роман Донік

Війна, особливо війна, яка несе загрозу всій державі і кожному її громадянину, особливо війна на виживання проти переважаючих сил противника у всьому, потребує повної ефективності від кожного, хто воює. Інакше вб’ють його, підуть далі і вб’ють родину. А ще призовуть синів до окупаційної армії. РФ вже так робить на окупованих територіях.

Під час такої війни дуже багато речей трансформуються і змінюються. В тому числі змінюється критерій, за яким оцінювалися чесноти людини до війни. Система координат зміщується від гуманізму до необхідності вбивати. Добрі ангели, на жаль, не захистять від злих вбивць-окупантів.

Зараз важливо, що саме людина може зробити на війні, на полі бою, для війни, аніж якісь інші риси, притаманні вихованню або освіті. Війна – то не дуже вдалий час для гарних манер.

І важлива стає функція (не математика, а функція системи). Людина-функція може бути неприємною, невихованою, може викликати негативні емоції, але вона надефективна в тій системі, де зараз потрібна.

Бо воює функція. Воюють не самі прекрасні риси типу гуманізму, мистецтва та гарних манер. Вбивають ворога інші якості.

І всі ці якості хороші люди витягують із себе і вимушені їх використовувати якщо не постійно, то дуже-дуже часто.

Але вони те роблять задля високої мети. Щоб жили просто хороші люди в тилу. Люди вбивають у собі все те, що виховувала сторіччями цивілізація задля того, щоб частина суспільства вижила та зберегла те все в собі.

Дуже мало у нас (для війни такого масштабу) людей, які мають розуміння, знання, досвід та талант до війни. Саме тому у нас зараз купа кадрових військових із певним бекграундом, на “чесноти” яких вимушено закривають очі всі, бо вони по суті в ході війни не особистості, а функції в системі. Кожен, хто воює, кожен, хто в війні та навколо війни, – це передусім функція тут і зараз.

Це можуть бути погані хлопці, але хороші ефективні функції. Бо під час війни хороший хлопець – це ні про що. Я, наприклад, знаю дуже складних у спілкуванні людей, які зараз дуже гарно воюють. А знаю навпаки дуже приємних людей, які виявилися нікчемними функціями під час війни. Злилися або навіть втекли. Але воювати зараз важливіше, ніж бути хорошим хлопцем поза системою війни.

Але у нас є люди, які дуже слабо досі розуміють, що насправді відбувається на фронті, і шо таке насправді війна, вважають, що люди-функції неодмінно повинні бути в білому ангельському одязі. А ще все робити згідно з етикетом і правилами хороших манер.

Але на війні інші цінності. На війні, наприклад, не лаються матюками. На війні ними розмовляють. І боротися з цим або заперечувати і обурюватися цим безглуздо і нерозумно. Є й інші пріоритети. Морально-психологічна стійкість в бою, стресостійкість, вміння справлятися з бойовим стресом і управляти ним, готовність вбивати, то все може дуже не співпадати з галантністю, ввічливістю та іншими такими бажаними за мирного часу рисами.

Коли немає на фронті людини-функції – грубої, прямолінійної, лайливої, – тоді до затишних осель хороших людей в тепле родинне коло заходить ввічливий кадирівець. Або сп’янілий від крові та насильства ваньок. І вбиває, ґвалтує хороших цивілізованих людей.

Зараз країна стоїть не завдяки хорошим вихованим людям. На жаль, це в кіно та книжках завжди позитивні герої. Чемні, виховані, з гарними манерами. Але зараз країна стоїть і б’ється завдяки людям-функціям. І хороші люди в тилу живуть завдяки тим функціям, які зараз рубаються в посадках і забудівлях.

Окреме вітання хочеться передати захисникам моралі та хороших манер, які те все роблять із міст за тисячу км від фронту, а особливо з-за кордону. Чим далі від лінії бойового зіткнення, тим більше від людей-функцій вимагають рис, які їм шкодять на війні. Це так не працює. Тут і зараз важливо, як людина воює і як вона нищить ворога. Важлива функція. Висока мораль та виховання, то все буде потім. Серед тих, хто виживе, і якщо вистоїть держава.

Хороші, культурні люди зараз можуть бути хорошими і правильними в хороших умовах, бо погані хлопці, але хороші функції гинуть на фронті. Це дуже просто. Я так розумію, певна кількість людей і досі не зрозуміла, що російська армія досі здатна пройти до західного кордону. І тому вони впевнені в повній безпеці, всі в білих одежах повчають тих, хто по маківку в крові. Це дуже і дуже велика помилка.

 

Фото: 25 окрема повітрянодесантна Січеславська бригада ДШВ ЗС України

Автор