Звіт фракції «Європейська Солідарність» у Верховній Раді України 21.07.2023

«Життя розділилося на «до 24 лютого 2022 року» і після. До 24 лютого нашими функціями був контроль влади і презентація власного бачення розвитку нашої держави. Але й тоді ми були єдиною політичною силою, яка боролася, щоб всі кошти, які вивільняються з Ковідного фонду, з дорожнього та інших фондів були спрямовані перед війною на ЗСУ.

Наш перший пріоритет зараз – Армія. Кожна копійка, включно з 33 мільйонами, які хотіли вкрасти на ганебних серіалах, мають бути передані армії. На дрони, на системи розмінування, на системи ППО і на засоби радіоелектронної боротьби, яких так не вистачає на фронті, на бронетехніку.

Ми ініціюємо проєкти законів, які підтримують волонтерство і благодійність, відновлюють справедливість, захищають інвестиційний клімат, малий та середній бізнес. Ми не допустимо згортання реформ, які наблизили Україну до Європейського Союзу за часів нашої каденції.

Нас у Верховній Раді небагато – 27 бійців, але чотири роки каденції підтвердили – ми парламентський спецназ. Наша сила – командність, де один за всіх і всі за одного. Де всі працюють в рамках спільної стратегії. Я пишаюся тим, що стою на чолі цієї фантастичної, фахової, патріотичної команди. Ми сконцентровані на вирішенні проблем, які дозволять реалізувати прагнення українського народу», – лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко.

1. Армія, мова, віра, ЄС, НАТО = Україна

Це формула порятунку нації і розвитку України.
Це наш дороговказ, план дій і мірило успіху.

2. Опозиція не вирішує справ країни – для цього є влада.

Однак, контролюючи владу, інформуючи суспільство, а де треба – діючи разом із ним, ми виконували і виконуємо функцію «парламентського спецназу», не допускаючи реваншу диктатури та проросійської політики, і відходу від курсу на НАТО і ЄС.

3. Всі чотири роки з 2019 ми ставили перед собою чіткі задачі:

– Зберегти і захистити Українську державу, її суверенітет, незалежність і територіальну цілісність;
– Захистити українську мову, віру, культуру, підтримати їх як фундамент єдності держави;
– Забезпечити вступ до НАТО і ЄС, добившись при цьому виконання критеріїв:

— верховенства права, розвитку демократії, свободи слова, ефективності і некорумпованості держави;
— сили місцевих громад;
— розвитку конкурентоздатної сучасної економіки, збільшення робочих місць і захисту підприємництва.

Командою «ЄС» ініційовані 885 законопроектів (проекти законів і постанов). Причому 233 подані лише депутатами фракції, а до інших у співавторство залучались представники інших фракцій і груп, щоб збільшити шанси на проходження в залі.
З поданих лише членами фракції законів ухвалено 12, постанов – 22. З поданих разом із іншими – 101 закон і 112 постанов.

4. Для виконання цих цілей мали відстоювати здобутки і не допускати відкату у реформах, проведених з 2014 до 2019 років.

Державні закупівлі, корпоративне управління, децентралізація, антикорупційна інфраструктура, перезавантаження судової влади, державна служба, соціальне  забезпечення (пенсії, субсидії тощо), свобода слова, нова українська школа, інклюзивна освіта, доступна медицина тощо – практично кожен із цих пунктів доводилось і доводиться захищати.

5. Ми були разом із українцями у складні часи історії країни.

Боролись за збереження червоних ліній і недопущення капітуляції в 2019 році.

З самого початку своєї парламентської діяльності фракція виступала проти здачі національних інтересів України, «розведення військ», спроб «домовитися посередині», впровадження «формули Штайнмаєра» та креслила чіткі «червоні лінії» для нового керівництва держави.

Представники «ЄС» ініціювали заяву 3-х парламентських фракцій «Ні капітуляції!» у жовтні 2019 р, аби запобігти неприпустимість порушення національних інтересів України на “нормандській зустрічі” в Парижі, окресливши «червоні лінії» для Зеленського.

Тисячі людей, які у ті дні збирались на Майдані у Києві, підтвердили чинність цих ліній.

Восени 2019 р. партія “Європейська солідарність” також підготувала проєкт заяви Верховної Ради щодо Плану дій щодо членства в НАТО і пропонувала уповноважити керівництво держави підписати звернення з цього приводу до грудневого саміту НАТО.

Серед провідних тем виступів, заяв і законопроектів фракції у цей час були питання фінансування армії, розвитку українського ОПК, виконання державного військового замовлення та інші, пов’язані з обороною країни. Йшлося і про зірвані тендери на забезпечення харчування у Збройних Силах, неприпустимість скорочення бюджету на ЗСУ та ін.

З початком пандемії коронавірусу, «Європейська солідарність» ініціювала і добивалась рішень із захисту людей, допомозі економіці та забезпечення вакцинами і ліками.

Фракція «ЄС» підготувала низку системних законодавчих ініціатив та змусила владу їх ухвалити:

  • Проект (№3258) про фінансове забезпечення заходів із запобігання виникнення, поширення та подолання наслідків коронавірусної хвороби (COVID-19) – враховано як поправку до урядового закону;
  • Проект (№3376) щодо розмірів обов’язкового державного страхування працівників державних і комунальних закладів охорони здоров’я, зайнятих у сфері захисту населення від інфекційних хвороб – фактично примусивши монобільшість ухвалити закон про гарантії медикам; фракція «Європейська Солідарність» домоглася премії в розмірі 200% для всіх медиків, які працювали з інфікованими коронавірусом.
  • 11 березня 2020 р. «Європейська Солідарність» добилася підтримки Урядом позачергового засідання Верховної Ради щодо епідемії коронавірусу і відкритих засідань Кабміну з цього питання.
  • А вже 13 березня 2020 р. «Європейська Солідарність» запропонувала план протидії епідемії коронавірусу та вимагала терміново провести позачергове засідання Верховної Ради України 16 березня, зокрема для спрощення процедури закупівлі обладнання та медичних матеріалів, необхідних для боротьби з коронавірусом.
  • 7 травня 2020 року домоглась проведення позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення законів про страхування лікарів і запровадження масового тестування.

Також команда «Європейської Солідарності»:

  • ініціювала законопроект про мораторій на нарахування штрафів за несвоєчасну сплату комуналки та кредитних зобов’язань під час карантину;
  • закликала суспільного мовника організувати проведення телевізійних уроків для школярів на період карантину;
  • домоглася розгляду парламентом фінансування кисневих станцій у лікарнях;
  • вимагала ухвалити законопроект, який допоміг би перерозподілити понад 13,5 млрд грн з лобістських статей видатків влади і непріоритетних закупівель на протидію коронавірусу;
  • стала на захист фінансування регіонів з державного бюджету, на яких поклали основне навантаження по боротьбі з коронавірусом.

Окрім того, вже 18.03.2020 «Європейська Солідарність» запустила онлайн-платформу (http://v2020.org.ua/ ), яка допомагала людям з «групи ризику» замовляти волонтерам необхідні ліки і продукти харчування. Вже за перший тиждень на платформі зареєструвалося понад 2 100 волонтерів.

Водночас «ЄС» зупинила спробу влади призупинити норми щодо квотування україномовного продукту в аудіовізуальних ЗМІ, а також відтермінувати частину законодавства про мову до 2024-26 років.

На початку 2021 р. було запропоновано «Антиковідний план» Порошенка: термінове тестування, заборона російської вакцини, кримінальна відповідальність за афери зі щепленням.

«ЄС» закупила і роздало медикам більше засобів індивідуального захисту, ніж держава. В Україну було доставлено 43 тисячі високоякісних ІФА-тестів для визначення наявності антитіл до COVID-19.

Під час коронавірусу депутати «ЄС» збирали інформацію з усіх куточків України про негайні потреби лікарень та спільно з Фондом Порошенка надавали лікарям допомогу в боротьбі з пандемією.

6. Як і для всієї країни, час для нас розділився на до початку російського повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року і після нього.

Ми, так само, як і союзники України, бачили небезпеку і попереджали про неї. Пропонували конкретні плани підготовки.

Протягом 2021 року партія «Європейська солідарність» вимагала від президента Зеленського припинити подальше відведення військ і скасувати покарання за вогонь у відповідь на російські провокації, а також ухвалити зміни до бюджету, в яких передбачити підвищення грошового забезпечення військовослужбовців, негайно розширити державне оборонне замовлення, не допустити, як 2020 року, злочинних зволікань із його виконанням.

З початку 2022 р., коли стала остаточно зрозумілою неминучість повномасштабного вторгнення РФ, фракція виступила з низкою заяв та ініціатив, спрямованих на підготовку країни до великої війни.

Так, наприкінці січня 2022 р. фракція ініціювала зміни до бюджету, щоб виділити армії 50 млрд грн. (законопроект №6542).

На початку лютого 2022 р. парламентська фракція партії «Європейська солідарність» ініціювала проведення позачергового засідання Верховної Ради для ухвалення рішення про виділення коштів, необхідних для забезпечення Збройних Сил України. Йшлося також про необхідність терміново поповнити стратегічні резерви та забезпечити фінансування Державного оборонного замовлення на закупівлю зброї з точки зору нарощування передусім кількості засобів протиповітряної оборони, протитанкових засобів, протикорабельних ракет, та розгортання територіальної оборони.

7. На жаль, з початком вторгнення упущений час і можливості уже неможливо було надолужити.

Ми спрямували свої зусилля на критично важливі для Перемоги напрямки:

1) безпосередня участь партійців «ЄС» в обороні України;
2) забезпечення Сил оборони усім необхідним; допомога українцям, які потребують;
3) полегшення  тягаря для економіки, захист підприємців, збереження і розширення робочих місць;
4) деколонізація України і захист українського гуманітарного, інформаційного, культурного, церковного простору;
5) боротьба з «пʼятою колоною» кремля;
6) міжнародна діяльність, сприяння допомозі Україні та посилення тиску на російського агресора;
7) наближення членства України в НАТО і ЄС.

8. Понад 2,5 тис партійців «ЄС» захищають Україну у складі Сил оборони.

Ми забезпечували батальйони територіальної оборони. Наші партійці є на всіх ділянках фронту і на всіх рівнях – від солдата до генерала.

Відтак «Європейська Солідарність» має інформацію з перших рук щодо потреб наших захисників і спрямовує свою законодавчі пропозиції на їх підтримку.

Практично по всіх позиціях «Європейська Солідарність» запропонувала рішення. Влада має забути про політичні ігрища і ухвалити необхідні закони.

По-перше, наші захисники мають отримувати гідні доходи.

  • Після активного наполягання «Європейської Солідарності» у Верховній Раді України була створена робоча група для вирішення питань забезпечення військовослужбовців – насамперед, повернення доплат у 30 тис грн. Було розроблено, а згодом ухвалено ВР законопроект 9342. Ним вирішується низка важливих соціальних питань для військових. Зокрема, щодо забезпечення поранених, виплат строковикам і курсантам, вшанування пам’яті бійців тероборони (зокрема, героїв Бузкового Гаю в Херсоні), проведення обов’язкової підготовки новобранців, розширення строку відпустки до 30+10 днів на рік тощо.
  • «Європейська Солідарність» подала законопроект № 9006, яким передбачено спрямування коштів з доріг і неефективних інформаційних програм влади, а також ДБР та прокуратури на закупівлю боєприпасів та БПЛА – щоб заощадити кошти і спрямувати їх на виплати бійцям.

По-друге, необхідне забезпечення боєприпасами і спорядженням, зокрема дронами.

  • Безпосередньо на це спрямований законопроект №9006 «Європейської Солідарності»

По-третє, родини загиблих повинні отримати в повному обсязі передбачену законом допомогу.

  • Петро Порошенко переконав «Слуг Народу» подати спільну поправку до урядового проекту №9105, якою принаймні 3 мільярди гривень буде спрямовано на ці цілі.
  • Депутати від «Європейської Солідарності» також подали законопроект № 9130, яким військовослужбовці і їх родини звільняються від довгих і принизливих процедур доведення їх участі в Територіальній Обороні.
  • Передбачено також обмеження нездорової фантазії ділків, які намагаються спекулювати на імені ЗСУ та Сил оборони загалом. Законопроектом №9128 передбачені обмеження щодо використання патріотичної тематики при реєстрації торговельних марок та в рекламі.

По-четверте, законодавчими ініціативами від депутатів «ЄС» передбачено також проведення ротації мобілізованих військовослужбовців.

По-п’яте, має бути відновлене ефективне і якісне харчове, речове та інше забезпечення військовослужбовців – за стандартами, які стали звичними для Української армії до 2019 року.

Усі необхідні для цього нормативні акти вже були прийняті. Петро Порошенко наголосив на необхідності повернути право командирів повертати неякісні продукти, і запровадити відкриті торги для всієї несекретної номенклатури забезпечення.

Серед резонансних законопроектів, що просувалися Європейською солідарністю і наразі набули чинності, варто відзначити: №7217, ухвалений у квітні 2022 року, яким було поширено гарантії соціального і правового захисту військовослужбовців на бійців територіальної самооборони.  №7226, яким запроваджувалася обов’язкова безоплатна психологічна, медико-психологічна реабілітація військових у відповідних центрах. А також №7464 “Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей” щодо рівних можливостей матері і батька, які є військовослужбовцями, на догляд за дитиною в особливий період.

У липні 2022 року було прийнято і підписано ініційований народними депутатами від «Європейської солідарності» законопроект №7432 про скасування оподаткування військовим збором грошового забезпечення військовослужбовців і працівників ЗСУ, Нацгвардії, тощо під час дії воєнного стану.

Ухваленим у серпні 2022 року законопроектом №7506-1 було звільнено від оподаткування благодійну допомогу, виплачену на користь членів сімей поранених та загиблих учасників бойових дій під час участі у відсічі збройної агресії та забезпечення національної безпеки України.

Депутати «Європейської Солідарності» подали також законопроект 7187 щодо права народного депутата України перебувати на військовій службі за контрактом – однак його було ухвалено лише в першому читанні.

9. Забезпечення діючої армії всім необхідним – від бронежилетів до бронемашин, від вантажівок до БПЛА.

На ці потреби Фондом Петра Порошенка, корпорацією «Рошен», волонтерами ГО «Справа Громад» спрямовано понад 3 млрд грн тільки з 24.02.22.

На ці гроші придбано і спрямовано у війська, зокрема:

  • більше 350 вантажівок Leyland DAF законтрактовані у Великій Британії, половина з них вже на фронті;
  • десятки броньовиків – у т.ч. MLS Shield, FV105 “Sultan” (командно-штабні), FV103 “Spartan” та FV104 “Samaritan” (броньовані машини швидкої допомоги). Останнім часом також створено можливості ремонту цієї техніки.
  • для потреб артилерії придбані 2 танкові супертягачі Oshkosh;
  • законтрактовано близько 40 тягачів Foden (перші вже надійшли на фронт);
  • передано сотні пікапів Mitsubishi. Протягом останніх місяців на їх основі почали також створювати мобільні майстерні для фронту (ремонт автотехніки);
  • поставлено комфортабельні автобуси для перевезення особового складу;
  • виділено 4 млн. грн. на обладнання швидких для ЗСУ;
  • поставлено роботи для транспортування поранених («Журавель»);

Реалізуються великі контракти на постачання БПЛА, зокрема:

  • контракт на БПЛА Poseidon (понад 20 комплексів, 65 БПЛА);
  • передано понад 350 розвідувальних БПЛА (в основному AutelEVO);
  • розгорнуто навчальну програму «Очі арти» для підготовки операторів дронів;
  • передано радіолокаційні екстрактори, близько сотні генераторів;
  • профінансовано тренажер для операторів ПЗРК (проти повітряних цілей на низьких висотах – у т.ч. проти літаків, гелікоптерів, БПЛА).

Також придбано тисячі бронежилетів та кевларових шоломів, зброю, тепловізори, електрогенератори, цифрові радіостанції, засоби радіоелектронної боротьби, старлінки, електроніку для командних пунктів, колеса для автомобілів, військовий одяг, турнікети, натівські аптечки, системи очистки води, засоби для будівництва фортифікаційних споруд, пальне, харчові продукти.

Постачаються лазне-пральні комплекси і комплекси побутового обслуговування для військових (у т.ч. сушка одягу), пічки-буржуйки.

Протягом останніх місяців почалося постачання і боєприпасів – зокрема, гранат ВОГ для використання з квадрокоптерів.

У Верховній Раді фракція «ЄС» також ініціювала і підтримувала проекти, які покращують можливість і держави, і волонтерів підтримувати Сили оборони.

Це, насамперед:

  • спрощене декларування та пропуск через митний кордон в першочерговому порядку безпілотників, оптичних прицілів, тепловізорів, приладів нічного бачення (8360-1, 8361-1, поправки до 8361-д);
  • запровадження особливостей виведення з ринку системно важливих банків, на засновників яких накладено санкції (поправки до 9107-1);
  • скасування переліку товарів, робіт та послуг (постанова КМУ вже 16 місяців не приймалася), які можуть купувати (надавати) юридичні особи для Збройних Сил України та сектору оборони, без їх оподаткування податком на прибуток (поправки до 8401);
  • звільнення від сплати ПДВ, ввізного мита та акцизу товарів, що ввозяться благодійними та громадськими організаціями на митну територію та безоплатно передаються Збройним Силам України та добровольчим формуванням територіальних громад, Національній гвардії України, Службі безпеки України, Службі зовнішньої розвідки України, Державній прикордонній службі України, Міністерству внутрішніх справ України, іншим утвореним відповідно до законів України військовим формуванням (поправки до 8196 та 8197);
  • звільнення від ПДФО виплат благодійників на користь військовослужбовців, які зазнали поранення, контузії чи іншого ушкодження здоров’я, загинули, померли внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, беручи участь у відсічі збройної агресії рф, а також на користь членів сімей таких осіб (законопроект №7506-1);
  • збереження на період воєнного стану 0% акцизу на дизпаливо, яке використовується для потреб ЗСУ (поправка до №7668-д).
  • дозвіл вже мобілізованим батькам трьох або більше дітей, звільнятися з військової служби (№7678)
  • підтримка волонтерської діяльності – зокрема, розширено перелік напрямків для волонтерської діяльності, розширено обов’язки держави щодо сприяння волонтерам, тощо (№7363);
  • можливість використання військовими автівок із правим кермом (№9238).

Крім того, у кожній області працюють наші волонтерські хаби, допомагаючи і армії, і звичайним українцям у потребі.

У ВР ми і далі ініціюємо і підтримуємо проекти, які полегшують і захищають благодійництво і волонтерство.

10. Полегшення тягаря для економіки, захист підприємців, збереження і розширення робочих місць.

Соціальний захист громадян, підтримка необхідних потреб місцевих громад, освіти, медицини.

Ми домоглися зменшення податкового навантаження на громадян:

  • включення за результатами 2021 та 2022 років до податкової знижки з ПДФО витрат на лікування, придбання ліків, виробів медичного призначення, необхідних для лікування Ковід-19, страхування на випадок захворювання Ковід-19 (поправка до законопроекту №5600);
  • компенсація з державного бюджету сум ПДФО, утриманого у травні та червні 2020 року із зарплати  медпрацівників, безпосередньо зайнятих у ліквідації епідемії Ковід-19 (поправка до №3329-д);
  • звільнення електромобілів від сплати ПДВ (поправки до №3476).

Ми захистили трудові права українських працівників:

  • Заборона на звільнення працівника протягом 90 днів, якщо він є вимушеним переселенцем. Можливість збереження відпустки тривалістю до 56 днів для вчителів (поправки до законопроекту №7251).

Ми домоглися зменшення податкового тиску на український бізнес:

  • зменшення штрафів за несвоєчасну реєстрацію податкових накладних до 2-5-10-15-25% суми ПДВ замість 10-20-30-40-50% в залежності від строку такого порушення у період воєнного стану + 6 місяців (поправки до №8079);
  • скасування всіх податкових повідомлень-рішень про сплату єдиного податку платниками І і ІІ груп спрощеної системи оподаткування за періоди, в яких єдиний податок не сплачувався, а податковий борг за такі періоди анулювати (поправки до №8401);
  • скасування штрафів за порушення при використанні РРО/пРРО, допущенні платниками єдиного податку у період з 1 січня 2022 року до початку воєнного стану, для яких обов’язок використання виник з 1 січня 2022 року (поправки до №8401);
  • зменшення штрафів за порушення при використанні РРО/пРРО (приведення до рівня до запровадження кешбеку, який скасований, а штрафи не зменшені) (поправки до №8401);
  • розширення страхового покриття при відшкодуванні збитків за договорами обов’язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників наземних транспортних засобів (поправки до №8300);
  • встановлення на період карантину нульової ставки акцизу на спирт, що використовується для виробництва дезінфекторів (поправка до №3329-д).

Ми змогли спростити адміністративні, податкові, митні процедури для бізнесу:

  • прив’язка обсягів доходів платників єдиного податку до розмірів мінімальної зарплати (поправки до №4439-д);
  • скасування вимоги щодо наявності цінника на всіх товарах (поправки до №4439-д);
  • спрощення системи контролю за використанням пального агровиробниками для власних потреб (2020 рік);
  • надання безкоштовного програмного РРО для суб”єктів господарювання (поправки до №1053-1);
  • скасування вимоги щодо відповідності сум готівки на місці торгівлі сумі коштів, яка зазначена в денному звіті РРО (поправки до 4439-д);
  • скасування попереднього програмування найменування всіх товарів в РРО (поправки до №4439-д);
  • скасування вимог надання інформації та документів, що містяться в базах даних держорганів, для отримання податкової знижки з ПДФО (поправка до №5600);
  • митне оформлення бензинів, дизельного пального та скрапленого газу у період воєнного стану здійснюється за попередньою митною декларацією без доставки та пред’явлення їх митному органу (поправки до 7190);
  • запровадження спеціальних митних спрощень для суб’єктів ЗЕД без їх реєстрації авторизованими економічними операторами (загальна гарантія, процедура спрощеного декларування, процедура випуску за місцезнаходженням) (проект 1048-1, поправки до №7420);
  • продовження граничних термінів реєстрації податкових накладних у період воєнного стану + 6 місяців – для ПН, складених з 1 до 15 числа місяця, – на 5 календарних дні, а для ПН, складених з 16 до останнього числа місяця, – на 3 календарних дні (поправки до №8079).

Ми зупинили спроби влади підвищувати податкових і адміністративний тиск на бізнес. Ми зупинили:

  • трикратне збільшення ставки акцизу для скрапленого газу, що використовується населенням (у законопроектах №№ 1210, 2317, 4098);
  • розширення видів діяльності, де обов’язково застосовуються РРО – продаж через інтернет, торгівля вживаними товарами, продаж текстилю та запчастин (№4439-д);
  • скасування інструменту аграрних розписок для отримання кредитів агровиробниками під заставу майбутнього урожаю (№2805-д);
  • накладання адміністративного арешту та податкової застави майна платника податків, що оскаржив рішення контролюючого органу (№5600);
  • запровадження корупційного механізму “кешбек” – виплата покупцю за його скаргою коштів у вигляді штрафу, сплаченого ФОПом, за порушення використання РРО (4439-д).

Ми обмежили корупційні посягання влади на українську економіку.

Ми зупинили:

  • спроби Кабміну перерозподіляти бюджетні видатки головних розпорядників без рішення парламенту у період воєнного стану (поправки до №8035);
  • перетворення інституту бізнес-омбудсмена на “кишеньковий” орган обмеженого кола наближених до влади бізнес-асоціацій (№3607);
  • запровадження санкцій у вигляді блокування реєстрації податкових накладних податковими органами (№6529);
  • зменшення податків для грального бізнесу (№2713-д);
  • надання податкових пільг для виробників золотих прикрас і виробників нафтопродуктів у межах індустріальних парків (поправки до №5688).

Ми максимально захищали систему Prozorro, відбиваючи спроби влади повернути корупцію у держзакупівлі – і під час пандемії коронавірусу, і під час т.зв. «великого будівництва», і під час повномасштабної війни.

Утім за ці 4 роки деякі наші системні ініціативи, які можуть допомогти людям, бізнесу, економіці України, було заблоковано владою. Це зокрема:

  • запровадження податку на виведений капітал (поправки до законопроектів №№ 5376, 1185, 3665);
  • запровадження європейської системи ставок акцизу на пальне (№4098-3, №7668-3);
  • включення до податкової знижки з ПДФО витрат на придбання електромобілів (поправки до №3476);
  • під час ударів російських окупантів по українських енергетичних об’єктах взимку 2023 рр. фракція «ЄС» подала законопроект про зменшення витрат підприємців на генератори і пальне – «миттєва амортизація», мінус 18% податку на прибуток і ПДФО від вартості таких товарів (№8391);
  • скасування 10-краткого коефіцієнту до ставки акцизу на авіаційні бензини для підтримки розвитку малої авіації (18.10.2020);
  • запровадження понижуючих коефіцієнтів до ставок акцизу для малих виробників пива (поправки до №5118);
  • не запровадження ПДВ на електронні освітні послуги іноземних закладів (поправка до №4184);
  • обмеження податкового органу на проведення перевірки добровільно задекларованих активів фізичними особами (амністія капіталів) за період не більше 1095 днів, що передують 1 січня 2021 року (№5153);
  • зменшення з 18 до 5% ставки ПДФО з доходів від надання в оренду нерухомості фізичними особами, аби ліквідувати тіньовий ринок оренди, який зараз складає 90% ринку (поправки до №4101-д, №5600)
  • скасування інституту вини при порушенні платниками податків податкового законодавства, скасування оцінки операцій з нерезидентами на предмет чи є в них економічний ефект (ділова мета), запроваджені діючою владою (№4065-1);
  • зарахування запроваджених для обмінних пунктів іноземної валюти авансових внесків з податку на прибуток в рахунок майбутніх платежів (поправки до №7655).

Депутати фракції «ЄС» брали активну участь і у вдосконаленні освітнього законодавства під час війни. Зокрема, ініціювали і прийняли закони щодо:

  • поширення пільг на здобуття професійної, передвищої і вищої освіти для дітей внутрішньої переміщених осіб, осіб, які проживають на лінії зіткнення, осіб, яких було позбавлено особистої свободи під час російської агресії (№8400);
  • зменшено окремі обов’язкові вимоги в освітніх законах, аби полегшити освітній процес в умовах повномасштабної війни – зокрема, вимоги щодо тривалості освітнього процесу в закладах загальної середньої освіти не менше 175 навчальних днів, наповнюваності класів, тощо (№7325)
  • продовження до 1 вересня 2024 р. перехідного періоду здобуття загальної середньої освіти для осіб, які належать до національних меншин України, мови яких є офіційними мовами Європейського Союзу (№9332)

11. Деколонізація України. Захист українського гуманітарного, інформаційного, культурного, церковного простору.

Ми були ініціаторами/співініціаторами рішень парламенту щодо стимулювання розвитку українського книговидання і книгорозповсюдження; підвищення міжнародної конкурентоспроможності українського відео- та кіно-виробництва; деколонізації топонімії; обмеження публічного використання музичного продукту держави-агресора; встановлення обмежень на ввезення видавничої продукції з Росії та Білорусі з метою перекрити вплив «Русского міра» на українське книговидання і книгорозповсюдження та ряду інших важливих рішень на підтримку українського культурного простору; звернення до парламентів держав світу щодо визнання Голодомору 1932-1933 років геноцидом українського народу; про надбавку до пенсії (4,2 тис. грн) для політв’язні комуністичного режиму СРСР за особливі заслуги перед Україною.

Верховна Рада ухвалила закони і постанови, авторами та співавторами яких були члени фракції «ЄС»:

Важливими для міжнародного-правового засудження російського агресора є ініціативи «ЄС» із визначення його злочинів, зокрема:

Постанова про Заяву Верховної Ради України “Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні”;

Постанова про Заяву Верховної Ради України “Про визначення існуючого в Російській Федерації політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людоненависницьких”.

12. Боротьба з пʼятою колоною кремля – від опзж до московських попів, від колаборантів до державних зрадників на всіх рівнях.

“П’ята” колона проросійських сил, в основному з колишніх «регіоналів» януковича – байдуже як вона називається, чи “Опозиційна платформа” чи “Опозиційний блок” – це “п’ята” колона путіна.

Ми домагаємось позбавлення заборонених посіпак РФ впливу на прийняття рішень у парламенті та місцевих радах. «Євросолідарність» зареєструвала постанову про звільнення всіх членів ОПЗЖ з керівних посад в парламенті та ініціювала позбавлення мандатів усіх депутатів ОПЗЖ. 13 січня 2023 р. під тиском «Європейської солідарності» Верховна Рада таки позбавила мандатів нардепів-агентів Кремля В.Медведчука, А.Деркача, Р.Кузьміна, Т.Козака та А.Аксьонова.

Окрім постанов про відсторонення колишніх «регіоналів» від посад, депутати «Європейської Солідарності» ініціювали проект закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо встановлення юридичних наслідків для статусу народного депутата України, депутатів місцевих рад у зв’язку із ухваленням судом рішення про заборону політичної партії» (№8089).

Він передбачає механізми відсторонення представників заборонених судом проросійських партій від роботи Верховної Ради, впливу на прийняття рішень, і вилучення їх зі складу місцевих рад.

«Європейська солідарність» була ініціатором чи співініціатором рішень парламенту щодо:

  • примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів;
  • визнання існуючого в Російській Федерації політичного режиму рашизмом, для якого характерні тоталітарні та людоненависницькі практики;
  • визнання звірств російських окупантів в Україні геноцидом;
  • визнання здійснення примусової депортації українських дітей геноцидом;
  • заборони пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму;
  • створення правової основи для протидії зрадникам і ворожим агітаторам через посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора та ряду інших, спрямованих на деколонізація України та відрізання щупальців «Русского міра».

У липні 2023 р. фракції «ЄС» вдалося збити дуже шкідливий законопроєкт №9230, який створював шпарини російському і білоруському бізнесу, не дозволивши списати пеню з торгівців з Росією.

17 серпня 2022 р. фракція «Європейська Солідарність» зареєструвала законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про Службу військового капеланства» щодо уточнення вимог до військового капелана», який забороняє заборони священикам УПЦ МП бути капеланами у Збройних Силах України (№7680).

23 листопада 2022 р. – законопроект «Про забезпечення зміцнення національної безпеки у сфері свободи совісті та діяльності релігійних організацій» (№8221), який передбачає заборону діяльності на території України Російської православної церкви, релігійних організацій (об’єднання), які безпосередньо або як складові частини іншої релігійної організації (об’єднання) входять до структури (є частиною) Російської православної церкви.

Верховна Рада ухвалила закони і постанови, авторами чи співавторами яких були члени фракції «ЄС»:

  • Про Заяву Верховної Ради України “Про визначення існуючого в Російській Федерації політичного режиму як рашизму та засудження його ідеологічних засад і суспільних практик як тоталітарних та людоненависницьких” (№9101);
  • Про Звернення Верховної Ради України до Комітету ООН з прав людини, Комітету ООН з прав дитини, Міжнародного суду ООН, Верховного комісара ООН у справах біженців про порушення Російською Федерацією міжнародних договорів (конвенцій), що мають ознаки геноциду проти українського народу в частині здійснення примусової депортації до держави-агресора або в межах окупованих територій України дітей – громадян України та дітей, які проживали на території України та з вимогою щодо повернення цих дітей їх батькам або законним представникам (№9038);
  • «Про заборону пропаганди російського неонацистського тоталітарного режиму, акту агресії проти України з боку Російської Федерації як держави-терориста, символіки, яка використовується збройними та іншими воєнними формуваннями Російської Федерації у війні проти України» (№7214);
  • «Про основні засади примусового вилучення в Україні об’єктів права власності Російської Федерації та її резидентів» (№7122);
  • Про Заяву Верховної Ради України “Про вчинення Російською Федерацією геноциду в Україні” (№7276);
  • щодо заборони виготовлення та поширення інформаційної продукції, спрямованої на пропагування дій держави-агресора (№5101);
  • щодо посилення кримінальної відповідальності за виготовлення та поширення забороненої інформаційної продукції (№5102);
  • «Про внесення змін до деяких законів України щодо внесення відомостей про зареєстроване місце проживання громадян України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях, Автономній Республіці Крим та місті Севастополі, а також оформлення документів, що посвідчують особу та підтверджують громадянство України» (№4564).

13. Активна міжнародна діяльність.

Роз’яснення стану справ для політиків, медіа, громадян союзників.

Парламентська дипломатія, участь у міжнародних подіях. Переконання союзників збільшувати допомогу Україні – збройну і фінансову,- і розширювати санкційний тиск на росію.

Петро Порошенко, п’ятий Президент України, з перших днів повномасштабного російського вторгнення практично кожного дня бере участь у програмах світових медіа, роз’яснюючи ситуацію в Україні і її потреби.

Лідер «Європейської Солідарності», а також уповноважені представники фракції беруть участь у делегаціях у відповідних парламентських асамблеях НАТО, ОБСЄ, ПАРЄ, ПАЧЕС та інших організацій.

На запрошення провідних політиків світу Петро Порошенко відвідує безпекові форуми (у Мюнхені та Галіфаксі), конференції Європейської народної партії (найвпливовішої європейської політичної родини), Міжнародного демократичного союзу, проводить зустрічі у штаб-квартирах ЄС і НАТО, столицях головних союзників України.

Викликають обурення спроби влади перешкодити цій роботі, не випускати Петра Порошенка на міжнародні заходи, блокувати участь депутатів «Європейської Солідарності» у парламентських делегаціях. Це підриває ефективність зовнішньої політики України – адже від нашої держави чекають єдності, і спроби відлучити опозицію від спілкування із союзниками підривають довіру до влади.

14. Наближення членства України в ЄС і НАТО.

Виконання 7 критеріїв, озвучених президентом Єврокомісії фон дер Ляєн для початку переговорів з ЄС про членство.

Виконання умов Спільної декларації G7 з підтримки України заради вступу до НАТО.

Збереження верховенства права, демократії, свободи слова, прав місцевих громад, викорінення корупції тощо для відповідності критеріям вступу до ЄС і НАТО.

Україна фактично з 2014 року працювала над імплементацією Угоди про асоціацію між Україною та ЄС, включаючи поглиблену та всеохоплюючу зону вільної торгівлі (AA/DFCTA).

Ці угоди вже охоплюють безпрецедентну кількість стандартів ЄС. Успішним прикладом здобуття результату після конкретних змін є набуття у 2017 році «безвізу» для українців у ЄС – що у 2022 році врятувало тисячі і тисячі життів.

Нині стоїть питання конкретних кроків перед початком переговорів з ЄС про членство:

  1. прийняти та запровадити законодавство щодо процедури добору суддів Конституційного Суду України, включаючи процес попереднього відбору на основі оцінки їх доброчесності та професійних навичок, відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії;
  2. завершити перевірку доброчесності кандидатів у члени Вищої ради юстиції Радою з питань етики та відбір кандидата для створення Вищої кваліфікаційної комісії суддів України;
  3. подальше посилення боротьби з корупцією, зокрема на високому рівні, шляхом активних та ефективних розслідувань, а також достовірного досвіду переслідувань і засуджень; завершити призначення нового керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури шляхом затвердження визначеного переможця конкурсу та розпочати та завершити процес відбору та призначення нового Директора Національного антикорупційного бюро України;
  4. переконатися, що законодавство про боротьбу з відмиванням грошей відповідає стандартам Групи розробки фінансових заходів (FATF); прийняти загальний стратегічний план реформування всього правоохоронного сектору як частини безпекового середовища України;
  5. запровадити Антиолігархічний закон для обмеження надмірного впливу олігархів на економічне, політичне та суспільне життя; це має бути зроблено юридично обґрунтованим способом, враховуючи майбутній висновок Венеціанської комісії щодо відповідного законодавства;
  6. боротися з впливом приватних інтересів шляхом ухвалення закону про медіа, який приводить законодавство України у відповідність до Директиви ЄС про аудіовізуальні медіа-послуги та надає повноваження незалежному медіарегулятору;
  7. завершити реформу законодавчої бази для національних меншин, яка зараз готується відповідно до рекомендацій Венеціанської комісії, та прийняти негайні та ефективні механізми реалізації.

З семи критеріїв, визначених для України, у ЄС визнають, що вона повністю виконала два. Натомість протидія корупції винесена окремо.

Україні, щоб виконати і цей критерій, ще потрібно узгодити стратегію того, як реформувати правоохоронні органи, та розслідувати корупцію “великих риб” – а з цією метою повернути декларування доходів та витрат посадовців. До цього має додатися реформа системи протидії відмиванню коштів.

Дуже подібні вимоги висуваються у Спільній декларації підтримки України, ухваленій на саміті НАТО у Вільнюсі 12 липня 2023 року.

Україна зобов’язується представити:

Позитивний внесок у безпеку партнерів і посилення заходів прозорості та підзвітності щодо допомоги партнерам;

Продовження впровадження реформ правоохоронних органів, судової системи, боротьби з корупцією, корпоративного управління, економіки, сектору безпеки та державного управління, які підкреслюють прихильність до демократії, верховенства права, поваги до прав людини та свободи ЗМІ, і забезпечують стійкість української економіки;

Просування оборонних реформ і модернізації, в тому числі шляхом зміцнення демократичного цивільного контролю над армією та підвищення ефективності та прозорості оборонних установ і промисловості України.

Зрештою, збереження демократії, повага до прав місцевих громад, політичний плюралізм, ухвалення рішення на засадах включення, а не «для своїх» – це вимоги, сформульовані і на міжнародних конференціях у Лугано і Лондоні, на яких обговорювались засади повоєнної допомоги цивілізованого світу Україні.

Відтак боротьба «Європейської Солідарності» за свободу слова, права і бюджети місцевих громад, верховенство права – це і є боротьба з європейське майбутнє України.

Окремо «Європейська Солідарність» наголошує на необхідності викорінення корупції, до чого робить кроки, незважаючи на повномасштабне російське вторгнення:

– Ініційовано проведення заслуховування міністерства оборони щодо корупції в оборонному секторі за участі міністра Олексія Рєзнікова як відповідь на журналістські розслідування.
За результатами ініційовано і ухвалено законопроект про повернення закупівель в системі Прозоро (все, окрім зброї).

– Ініційовано заслуховування новопризначеної керівниці АРМА Олени Думи щодо ситуації з управління арештованими активами. Досягнуто згоди щодо відкриття реєстрів заарештованих активів та їх результатів для бюджету, щодо чого готується відповідний законопроект.

– Ініційовано проект закону про неможливість родичам обіймати посади радників та консультантів для осіб, що займають виборні посади.

– Забезпечено десятки негативних висновків щодо законопроектів, які суперечать Конституції або містять порушення антикорупційного законодавства.

«Європейська Солідарність» запропонувала проект формування Конституційного Суду у суворій відповідності з рекомендаціями Венеційської комісії, передбачивши визначальну роль у визначенні кандидатів для міжнародних експертів.

Ми розробили законопроект для реальної боротьби з олігархією – на засадах системності, боротьби з монополіями і впливами монопольного бізнесу на політику, які нині підтримує Венеційська комісія.

15. Ми дякуємо усім, хто разом із нами, хто допомагає і підтримує.

Роль опозиції – контролювати владу, пропонувати альтернативи рішенням проблем, які висуває влада, і мобілізувати підтримку суспільства для того, щоб Україна не зійшла з курсу на НАТО і ЄС. Адже саме НАТО є гарантією нашої безпеки, а ЄС – добробуту на роки і десятиліття наперед.

На вибори 2019 року ми йшли під гаслами, які посилюють одне одного: «Армія, Мова, Віра» і «Захистимо європейське майбутнє України». Ці гасла є для нас дороговказом і надалі.

Джерело

Автор