«Європейська Солідарність» ініціює зміни до бюджету, щоб виділити армії 50 млрд грн (брифінг, відео)

Порошенко розповів, що треба терміново зробити для зміцнення обороноздатності України

 

П’ятий Президент, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко під час брифінгу повідомив журналістам, що під час закритої наради у Голови Верховної Ради щодо безпекової ситуації урядовці підтвердили необхідність виділити додаткове фінансування для ЗСУ.

Як відомо, «Європейська Солідарність» ініціює зміни до бюджету, щоб виділити армії 50 млрд грн. Порошенко також розповів, на що мають піти ці гроші і де їх можна взяти.

«Фактично всі представники влади підтвердили вимоги представників «Європейської Солідарності», і вони були підтримані всіма фракціями демократичної опозиції», – повідомив лідер партії. Він також нагадав, що єдина фракція, яка блокує зміни до бюджету – це фракція монобільшості «Слуга народу».

«В першу чергу неукомплектовані бойові підрозділи, треба терміново набрати за достойне грошове забезпечення тих ветеранів, які служили в відповідних підрозділах. Дати їм можливість повернутися на шість місяців тоді, коли країна потребує їх зусиль, і отримати за це достойну платню», – говорить Порошенко.

«Друга позиція – це створення стратегічних резервів. Ми знаємо, що на рівні тактичних, тобто того, чим забезпечені на рівні бригади, у нас резерви існують. А на рівні оперативних є вже певні проблеми, на рівні стратегічних – нуль. І тому ми маємо забезпечити розгортання резерву першої черги, забезпечення паливно-мастильними матеріалами, продовольством, речовим забезпеченням, медичним і бойовим забезпеченням. Сьогодні на це треба терміново виділити гроші, провести тендери і в жорсткій антикорупційній процедурі забезпечити ЗСУ. Не можна з цим тягнути жодного дня. І це другий напрямок», – говорить Петро Порошенко.

«Третій напрямок – це виділення коштів суб’єктам місцевого самоврядування для того, щоб під час співфінансування розгорнути підрозділи територіальної оборони, виділити приміщення, обладнати кімнати для зберігання зброї і проінформувати населення – що, де, коли кожен має робити, не дай боже станеться час «Ч», – наголошує Порошенко.

«Треба відновити ракетну програму, забезпечення засобів радіоелектронної боротьби, забезпечення ударними безпілотними літальними апаратами, забезпечити протиповітряну оборону. І для всього цього ми розрахували, що терміново потрібно ці 50 млрд грн», – пояснює Петро Порошенко.

«Мова не йде про розгортання паніки – наша армія сильна, і я пишаюся тим, що моя команда під час моєї каденції в 2014-2019 роках створила сильну і потужну армію, яка здатна захистити українську державу. Ми твердо переконані, що та міжнародна коаліція, яка була нами створена, сьогодні дає свої плоди пліч-о-пліч з українцями – і в частині забезпечення зброєю, і в частині забезпечення тиску на Росію міжнародна коаліція працює», – констатує п’ятий Президент.

Порошенко зауважив: якщо українська влада звертається за підтримкою до союзників, то має щось робити й сама.

«Звідки ці гроші взяти? Оскільки внаслідок некомпетентного і бездумного керівництва зовнішні ринки для України закриті, ми сьогодні не можемо там взяти жодної копійки. Ми категорично проти друкування грошей. І ці 50 млрд грн мають бути взяті з двох джерел. Це той транш 2,7 млрд доларів, який Україна як подарунок отримала у другій половині минулого року від МВФ. Частина коштів – за рахунок прийнятого вчора Рішення Ради Міністрів закордонних справ Євросоюзу по макрофінансовій допомозі – 1,2 млрд євро. А частина – з мегакорупційного проекту «Великого крадівництва», – наголошує Порошенко.

«Треба сконцентруватися і мобілізуватися на підтримку нашої армії. Ми – за єдність. І тому ми невипадково були ініціаторами, підписали і проголосували сьогодні Звернення парламенту, яке стимулює міжпарламентське співробітництво», – резюмує Петро Порошенко.

Джерело

 

Зеленський і його «слуги» відмовляються забезпечити адекватну підтримку оборонного сектора

Державним бюджетом на 2022 рік на потреби Міністерства оборони України передбачено 133.488.435.000 грн.

При цьому на оплату праці військовослужбовцям виділено 61.707.408,2 тис грн., а на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання виділено 28.438.101,8 тис грн.

Варто зауважити, що заплановані 133,5 млрд грн. – це лише близько 60% від того, що просило оборонне відомство на 2022 рік. Зокрема у пропозиціях, направлених Міноборони до Міністерства фінансів йшлося, що на запровадження нової системи грошового забезпечення необхідно передбачити додаткові 39,78 млрд грн. Загалом на 2022 рік відомству потрібен бюджет у 238 млрд, проте Уряд був готовий виділити та по факту виділив лише половину цієї суми.

Передбачених Державним бюджетом України на 2022 рік коштів вистачить лише, щоб утримати грошове забезпечення військовослужбовців на рівні 2021 року і попередніх років, без збільшення його рівня від 2019 року.

У зв’язку з ганебним фінансовим становищем військові почали реєструвати петиції, адресовані Президенту України щодо негайного виправлення цієї ситуації. Проте грошове забезпечення рядового та молодшого офіцерського складу, зокрема, продовжує залишатися на рівні, який не забезпечує розміру навіть середньої заробітної плати по країні.

Водночас асигнованих сум украй бракує для того, щоб забезпечити закупівлю новітніх зразків озброєння, фінансування замовлень на вітчизняних підприємствах (у першу чергу у виробників ракетної галузі), створення стратегічних запасів для ЗС України (продовольства, палива, боєприпасів, засобів індивідуального захисту (бронежилетів, шоломів) тощо).

«Європейська Солідарність» запропонувала законопроект №6542, яким передбачається звести витрати на інфраструктурні проекти («велике крадівництво») до рівня 2019 року, задіяти минулорічний подарунок МВФ – і зібрати 50 мільярдів гривень для потреб оборони.

Ці кошти необхідно спрямувати:

  • 21,5 млрд грн – на підвищення грошового утримування військовослужбовців з розрахунку в 40 тис грн. Це дозволить залучити на службу ветеранів, які забезпечать різке зростання боєздатності українських бригад. При цьому термін найкоротшого контракту замість трирічного варто знизити до півроку – щоб залучити ветеранів саме на найгарячіший період.
  • 28,5 млрд грн – додатково на розвиток, закупівлю, модернізацію та ремонт озброєння, військової техніки, засобів та обладнання. Це вдвічі підвищить нині виділені кошти за цією програмою.

Зазначені видатки плануються спрямувати на замовлення новітніх зразків озброєння, закупівлю на вітчизняних оборонних підприємствах замовлень, зокрема попередніх років, створення у ЗС України стратегічних запасів воєнного часу (продовольство, паливно-мастильні матеріали, ракети і боєприпаси, речове майно, озброєння і бойова техніка, засоби індивідуального захисту (бронежилети, шоломи) тощо).

При тому 3 млрд грн необхідно спрямувати на термінові закупівлі предметів та запасів забезпечення, формування мобілізаційних резервів для гарантування потреб мобілізації резерву першої черги Збройних Сил України, в тому числі підрозділів Сил Територіальної оборони.

Крім цього, для потреб організації територіальної оборони проєкт зобов’язує Кабінет Міністрів України протягом десяти днів з дня набрання чинності цим Законом забезпечити виділення з резервного фонду Державного бюджету України 300.000,0 тис. гривень.

Але «слуги» безвідповідально відмовляються і від мобілізації українських ресурсів, не підтримавши терміновий розгляд проекту №6542, і від фахової допомоги.

Абсолютно непрофесійно перешкоджати міжнародній діяльності Петра Порошенка – особливо коли він запрошений на форуми високого рівня НАТО і ЄС. Це послаблює позиції самого Зеленського: ані міжнародні партнери, ані українські громадяни не вірять у заклинання влади, нібито за переслідуваннями Порошенка є хоч якийсь зміст, окрім політичних порахунків.

Міжнародні партнери запрошують Петра Порошенка на форуми високого рівня, де його дипломатичний хист допоміг би ще збільшити підтримку України.

Практично половина опитаних вважають справу проти Порошенка політичним переслідуванням. А серед добре поінформованих про цю «справу» вважають її політичним переслідуванням 58%. До речі, більшість опитаних вважають зусилля Зеленського щодо захисту країни недостатніми.

Джерело

Автор