«Кинджальний» шкандаль – тільки початок?

Костянтин Машовець

Шкандаль з ракетою 9-С-7760, або Х-47М2 (“в миру” – “Кинжал”), яка являє собою по суті “авіаваріант” ракети 9М723 від достатньо поюзаного ОТРК 9К720 «Искандер-М», за моїм глибоким переконанням, цілком можливо, має шанси стати зовсім не останнім в ряду “раптових відкриттів”.

На озброєнні кремлівської орди ще є така вундерваффе як стратегічний ракетний комплекс 15П771 (він же “в миру” – “Авангард”).

За твердженнями самих расіянців, його бойовий КЕРОВАНИЙ блок здатний розганятися до швидкості більше як 20М, приблизно до 27-28 Махів (це приблизно до 9.5 км\с), і це в АТМОСФЕРІ. Більше того, при цьому він нібито здатний маневрувати й “ухилятися від системи ПРО”.

Монтується ця херня на міжконтинентальну балістичну ракету (МБР) УР-100Н УТТХ/РС-28, яка власне й доставляє це… до цілі. Точніше, “в район цілі”.

Важить цей блок близько 2-х тон, тому якщо вона на такій швидкості просто врізається у земну поверхню, то енергія, яка в момент цього кінетичного удару вивільняється, дорівнює (еквівалентна) 18 тонам тротилу.

Але якщо допустити, що в цьому блоці ще й міститься ДОДАТКОВО якась вибухівка, то, здається, що під час застосування “Авангарду” мало нікому не здасться. По суті, росіяни, за їх твердженням, мають на своєму озброєння такий собі керований метеорит.

Однак, сувора дійсність, може не порадувати російське військово-політичне керівництво.

Справа ось в чому. Закони фізики, вони й в Африці… є законами фізики.

Будь-яке тіло, яке пересувається у щільних шарах атмосфери зі вказаною швидкістю, розігривається до ТИСЯЧ градусів по Цельсію (принаймні його поверхня). Росіяни стверджують, що вони навчились створювати композиційні матеріали, які витримують такі температури. А ось у цьому у дуже багатьох фахівців присутні достатньо вагомі сумніви.

Після історії з “Кинджалом”, який насправді виявився, скажімо так, “не зовсім гиперзвуковим”, за що, по суті, й арештували його розробників, уся “лінійка” путінської новітньої “суперзброї” (сюди варто додати й “автономну” ядерну торпеду “Посейдон”, невдалі випробування якої у Мурманській області свого часу наробили багато галасу, та ряд інших “фантастичних напрацювань”) у сфері “заявленных характеристик” виявилася достатньо підозрілою й гідної дуже прискіпливої та ретельної перевірки.

Той, хто читає мене давно у ФБ, може пам’ятати, як я писав про арешт у 2018 році ФСБ російських вчених Віктора Кудрявцева та Романа Ковальова (співробітники головного інституту Роскосмосу “ЦНИИмаш”), які якраз і займалися темою обтікання космічних кораблів і супутників повітряною середою під час старту чи посадки. Їх, до речі, звинувачували саме у передачі “на Захід” якихось “секретных сведений” про застосування новітніх гіперзвукових технологій у бойових ракетних комплексах “Кинджал” і “Авангард”.

Все це, звичайно, зовсім не означає, що путінські вундерваффе, які він “мультиплікаційним” способом демонстрував “широким колам західної громадськості”, дійсно не відповідають заявленим характеристикам… Але те, що з цими “розробками” щось “не так”, російському військово-політичному керівництву приховувати стає вже достатньо важко. Принаймні за останні 5 років, як мінімум, 6 російських вчених, пов’язаних в тій чи іншій мірі саме з ними, опинились під слідством за статтями, пов’язаними з “держзрадою” саме за розголошення “секретных сведений” про них. І це без урахування останнього “кинджального” шкандаля…

Дехто стверджує, що увесь цей “зброярський прорив”, на який останнім часом посилався бункерний карлик як на “абсолютну зброю”, насправді є одним великим блефом (схожим на той, коли Хрущов возив на парадах на Красній площі ракети з піском замість боєголовок). Так це чи ні, вирішувати вам, але той факт, що російське фе-се-бе ну-у-у дуже прискіпливо слідкує за тим, щоб жодна інформація про РЕАЛЬНИЙ стан і характеристики цієї “новітньої зброї” не просочилася назовні, є очевидним.

 

На заставці: система “Авангард”. Малюнок: росЗМІ

Автор