Влада заганяє у збитки державний «Енергоатом»

Euroin

Як свідчать дані журналістських розслідувань, якщо у 2021 році 23 великих постачальника універсальних послуг (ПУПи) сукупно отримали 1,55 млрд грн прибутку, то у воєнному 2022 році їхній прибуток зріс у 2,5 рази –  до 3,85 млрд грн.

Такий результат був отриманий у результаті того, що Міненерго своїм наказом зобов’язало «Енергоатом» безкоштовно передавати додатковий обсяг електроенергії ПУПам нібито для компенсації втрат від постачання електроенергії населенню.

Адже чинний найдешевший тариф на доставку електроенергії (тарифи «Укренерго» на передачу та диспетчеризацію плюс тариф обленерго на розподіл) у Києві становить 1,2 грн/кВт-г без ПДВ. Це саме ті 1,44 грн з ПДВ, які становить нині пільговий тариф для тих родин, які споживають у побуті до 250 кВт-г на місяць. А у «Закарпаттяобленерго» витрати на постачання взагалі сукупно сягають 2,2 грн грн/кВт-г без ПДВ.

Відтак «Енергоатом» безкоштовно постачає частину своєї електроенергії ПУПам, і у результаті його збиток за 2022 рік сягнув 3,3 млрд грн – майже стільки, скільки електропостачальні компанії отримали прибутку (3,8 млрд грн) за той же час.

У результаті ціною доведення до банкрутства стратегічно важливої для національної безпеки державної компанії відбувається формування надприбутків з повітря в електропостачальних компаніях.

Адже у березні 2023 року «Енергоатом» передав ПУПам майже 2 млрд кВт-г для потреб населення і ще 0,67 млрд кВт-г для компенсації різниці в ціні і вартості доставки. Сукупно цей обсяг становить більше половини місячного виробітку «Енергоатому».

При цьому активне просування владними спікерами ідеї підвищення тарифів на електроенергію для громадян в цих умовах видається неприхованою спробою перекласти кінцеву ціну багатомільярдного дерибану на плечі мільйонів українців.

Автор