Давайте зробимо з податкової каральний орган?

Ніна Южаніна

Навіщо податковій сервісні функції? Давайте зробимо з неї каральний орган!

Таке гасло є лейтмотивом проєкту №6529, єдиним автором якого є Гетманцев, і який був зареєстрований 19.01.2022, перед повномасштабною війною росії проти України.

На цьому тижні в середу податковий комітет погодив його прийняття в першому читанні (що пройшло майже непомітно в інформаційному просторі).

Гетманцев пропонує розширити перелік санкцій, які РНБО може визначати як невідкладні заходи з розв’язання кризових ситуацій, що загрожують національній безпеці України (ну, дуже розмите поняття), а податкова буде застосовувати їх до платників податків.

Які це санкції:

  • зупинення реєстрації податкової накладної/розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних;
  • зупинення/відмова в наданні бюджетного відшкодування ПДВ;
  • відмова/зупинення права на залік чи повернення помилково та/або надміру сплачених сум податків та зборів, ЄСВ;
  • анулювання реєстрації/відмова у реєстрації платником єдиного податку;
  • проведення додаткових перевірок платників податків.

Куратору податкової не вистачає додаткової “дубини” для поневолення та остаточного підпорядкування собі українського бізнесу.

Якщо Верховна Рада проголосує за це божевілля, на перспективах створення інвестиційної привабливості в Україні після очікуваної нашої перемоги у війні можна буде ставити жирний хрест.

А зареєстрований Гетманцевим вчора проєкт про так зване “перезавантаження” податкової служби (за аналогією з митницею) є не чим іншим, як ширмою для впровадження в Україні чергових російських правил (пам’ятаємо “закони 16 січня”). 😞

Автор