Санкції на часі. 17.04.2023

Ростислав Павленко

У щомісячному огляді Міжнародного енергетичного агентства зазначається, що експорт російської нафти у березні 2023 року виріс до найвищого рівня з квітня 2020 року. Але при цьому передбачувані доходи скоротилися на 43%, порівняно з 2022 роком, — до $12,7 млрд.

Теж немало, але суттєво менше, ніж у критичний період 2022 року. Це показує правильність обраної стратегії цінових обмежень. Але також і необхідності продовжувати роботу.

Адже економіка росії зберігає запас міцності. Однак робота зі спрямування її до дна триває.

1. Обмеження фінансів і торгівлі.

– Австрійська група Raiffeisen Bank International, через яку проходить 40-50% транскордонних платежів росії, пообіцяла продовжити скорочення російського бізнесу.

2. Втрати економіки.

– Міністр економіки Німеччини Роберт Хабек заявив, що Федеральний уряд звертається до Європейської комісії з закликом включити у перелік об’єктів для санкцій цивільний атомний сектор росії. Чехія та Польща також не хочуть співпрацювати із «росатомом».

– Через санкції на рф загальмувалося суднобудування. У стадії будівництва зависли 324 судна.

3. Пошук лазівок.

– Туреччина, ОАЕ та Грузія лідирують за кількістю угод з нерухомістю, здійснених російськомовними покупцями у 2022 році. У Європі російські інвестори обирають Кіпр, Іспанію та Грецію, а в Азії – Таїланд.

У цьому зв’язку минулорічні ініціативи щодо обмеження в’їзду росіян до інших країн виглядають дуже актуальними.

4. Перекриття лазівок.

– Посли країн Великої сімки надіслали Федеральній раді Швейцарії листа, в якому поставили під сумнів те, що Берн робить достатньо для виконання санкцій проти росії.

– ОАЕ почали вводити санкції проти росіян. Клієнти другого банку Еміратів Emirates NBD почали отримувати листи з попередженням, що їхні активи буде переведено на окремий сегрегований рахунок, якщо вони не є резидентами Євросоюзу, Європейської економічної зони чи Швейцарії.

– У США готують санкції проти угорських чиновників. Документ може бути представлений Конгресу вже у травні. Дратувати провідні країни постійними витівками можна лише до межі. На відміну від російських чи білоруських бонз, посадовці європейських країн вельми вразливі до персональних санкцій.

5. Самопочуття рашистів.

– Велика побутова техніка на росії подорожчала на 8-10% – насамперед через обмеження постачань.

І далі ж буде.

Автор