Процедури лікування бійців має бути спрощено

Ірина Геращенко

Днями на комітеті нацбезпеки представляла наш з Марією Іоновою, Іванною Климпуш-Цинцадзе та Іриною Фріз проєкт закону №9158-1 «Про внесення змін до Статуту внутрішньої служби ЗСУ щодо удосконалення порядку оформлення документів та лікування військовослужбовців».

Отримуємо багато скарг від поранених воїнів та їх родин про перешкоди в отриманні повноцінного лікування та реабілітації.

Пораненим надають невідкладну допомогу, лікують неподалік від ведення бойових дій і нерідко відмовляють в стаціонарному лікуванні.

Ми ж пропонуємо унормувати і чітко визначити механізм проведення розслідування щодо отримання контузії, каліцтва чи поранення й на основі рапорту безпосереднього керівника підрозділу розпочинати таке розслідування. А керівник медслужби має скласти відповідну довідку. Також пропонуємо унормувати час підготовки довідки (не пізніше 10 днів), аби поранені не чекали документів місяцями, втрачаючи дорогоцінний час на лікування. Треба дозволити електронне надсилання довідок, це розвантажить дикі черги, в яких стоять поранені.

Обовʼязковість розслідування обставин поранення залишається поза сумнівом, проте передбачаємо випадки, коли з об’єктивних причин розслідування неможливо провести.

Маємо радикально спростити всі процедури для належного лікування травмованих бійців.

Ми працювали над нашим законопроєктом із волонтерами і військовими лікарями-практиками.

 

Автор