Не маємо права ускладнювати життя захисникам України

Ірина Геращенко

Повномасштабне вторгнення Росії актуалізувало існування старих проблем, пов’язаних із функціонуванням військово-лікарських комісій.

Не маємо права ускладнювати життя бійцям, які захищають Україну.

Європейська Солідарність ініціювала зміни до Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу» (№9180) щодо рішень військово-лікарських комісій про визнання військовослужбовців непридатними до військової служби.

Хочемо, аби тимчасово непридатним до військової служби бійцям, які потребують проходження повторного медичного обстеження через 6 або 12 місяців, дозволили звільнятися в запас за станом здоров’я з обов’язковою відміткою в наказі про звільнення, що вони підлягають повторному медичному обстеженню після закінчення відповідного строку.

Це дозволить пораненим і тяжкохворим повертатися до своїх родин на зазначений у наказі термін, отримувати належне лікування на базі стаціонарних медичних закладів, проходити повноцінну реабілітацію.

Замість перебування в розпорядженні командирів підрозділів та в розташуванні військових частин (зі зняттям із посади та позбавленням грошових виплат) – можливість лікуватися й відновлюватися самостійно (на період непридатності до військової служби) без втрати дорогоцінного для реабілітації часу.

Дякую Марії Іоновій, Ірині Фріз і Іванні Климпуш-Цинцадзе, з якими постійно спілкуємося з пораненими і системно їх підтримуємо.

Цей законопроєкт ми напрацювали разом з військовими медиками і волонтерами. Дякую всім, хто долучився.

Слава ЗСУ!

Автор