єВорог від творців «Дії» – рішення неоднозначне

Костянтин Корсун

І ось чому.

По-перше, публічний заклик надавати інформацію про ворога містить вбудований ризик організованих дезінформаційних кампаній. Особливо від країни, яка вже кілька десятиліть має штатну та доволі ефективну команду професійних дезінформаторів. Прикладів із недавньої історії – безліч.

Звісно, багато «неякісної» інформації – це краще, ніж ніякої. Але фільтрація, оцінка та перевірка цього величезного потоку даних відбирає багато часу, зусиль та людських ресурсів. І чим більше такої інформації – тим більше ресурсів витрачається.

І виходить десь така математика: скажімо, 100 тисяч повідомлень 100 співробітників обробляли 2-3 тижні ©. В результаті кропіткої праці знайшли дійсно цінну інформацію, та СБУ затримала колаборанта.

Або інша опція: свідомий громадянин одразу повідомив СБУ на гарячу лінію 0 800 501 482, і колаборанта затримали у перший же день. Результат однаковий, але без втрати часу. Зате 100 людей отримували зарплату і дуже заморилися, “захищаючи Батьківщину”.

По-друге: чому масовим збором розвідданих займається не СБУ, не СЗР, не ГУР, не ГШ ЗСУ, а цивільне відомство, причому з сумнівною технічною (та і взагалі будь-якою) кваліфікацією? Власне, наші спецслужби та військові збором розвідданих займалися і займаються, але точково та професійно, через аналіз відкритих джерел та агентуру, вербовку «слабих ланок» та тайникові операції, та ті ж «гарячі лінії» та email. Це класичні методи роботи спецслужб, які доповнюються сучасними можливостями, а відповідні офіцери пройшли мінімально-необхідне навчання. До речі, такі канали отримання «ініціативної інформації» як телефон та email легше «фільтрувати», тому що існують певні методики, як відсікати завідомо ворожі джерела ще на початкових етапах.

А от основним комунікаційним каналом єВорога є Телеграм – повністю руснявий продукт, під їхнім же контролем і з сумнівною захищеністю. Детальніше про це тут і тут (подкаст). І ще ось свіжий випадок з херсонськими партизанами.

Але ніщо не завадить Великому Коханню між «дієвими» та Телегою.

По-третє: федорівські інфо-воїни пишуть, що «повідомлення перевіряє команда підтримки».

Якість роботи цієї команди кожен може оцінити за простою аналогією: техпідтримка «Дії». Пам’ятаєте? Коли довідки про вакцинацію не підтягувалися, існуючі документи зникали, заявки на виплати «губилися», а техпідтримка або мовчала по кілька днів, або відповідала неадекватними відписками. Як вважаєте, наскільки покращилася з тих пір їхня кількість та якість?

І стосовно «повідомлення опрацьовує кілька ліній підтримки».

Щоб оцінити «якість» (достовірність, релевантність, точність, повноту, об’єктивність, відносність і т.ін.) розвідувальної інформації, необхідно мати хоча б приблизне уявлення, як працює розвідка/контррозвідка.

Основам цього навчають у спецшколах, але я сумніваюся, що «дієві» взагалі здатні навчатися (без добрячих колективних люлей). Судячи з кадрової політики «зелених» загалом та «дієвих» зокрема, ризикну припустити, що на «лініях підтримки» сидять переважно перевірені кадри з «техпідтримки Дії». Суто цивільні. Які запросто можуть викинути у сміття нецікаву (на погляд непрофесіонала) інформацію, що могла б стати діамантом для професійного контррозвідника. Але вона до нього вже не дійде – через низьку кваліфікацію «першої ланки».

Або інша крайність: перша «лінія підтримки» може просто вивалювати увесь масив даних з єВорог – а це є переважно інформаційним сміттям з краплинами корисної інфи та свідомої дези – прямо до спецслужб, які фізично не здатні то все «перетравити».

Ще є ризик інфільтрації ворожої агентури у «лінії підтримки», тобто у фактичну систему збору та аналізу розвідданих. Звісно, ці ризики існують і для самих спецслужб, але тут нижчий «поріг входження»: не думаю, що вимоги для роботи у «лінії підтримки» такі ж суворі, як і спецвідбір до, скажімо, СБУ.

Підсумовуючи: я не можу наразі сказати, чи є реальна користь від єВорога. Або чи є від нього справжня шкода. І чого більше. Просто не маю відповідної достовірної релевантної інформації.

Як колишній контррозвідник, я лише спробував оцінити сам принцип та корисність ініціативи.

Що ж відбувається насправді, та який там ККД – майже ніхто не знає наразі. Сумніваюся, що самі організатори це знають, і чи взагалі існують якісь критерії оцінки ефективності. Особисто я маю підозру, що даний проект настільки ж ефективний, як і інший їхній проект «ІТ-армія».

Але впевнений, що після нашої Перемоги інформації на цю та інші теми бурхливої діяльності «дієвих» стане на порядок більше. І вона буде гідно оцінена.

Can’t wait.

P.S.: питання із зірочкою, для фахівців: Телеграм-бот єВорог вимагає авторизації (автентифікації) через Дію. Чи означає це, що каналами російського месенджера передаються чутливі персональні дані з серверів Дії? А я піду поки що перечитаю статті 363, 364, 367 Кримінального кодексу України.

UPD1: Фахівці в коментах пояснили, що персональні дані з Дії не передаються. Ну хоч так. Але в цілому технічне рішення – доволі ризиковане. Вже не кажучи про моральний аспект.

(кликабельно, зображення більшого розміру відкриється в новому вікні)

Автор