Вісті з фронтів. 14.10.2022

Костянтин Машовець

Поточні новини…

– Перша хвиля “частково мобілізованих” вже почала поступати на доукомплектування частин і підрозділів угрупування зс рф, діючих на території України. Пріоритет – війська, які оперують на півдні нашої країни. Зокрема мова їде про 8-у, 49-у, 58-у загальновійськові армії (ЗВА) Південного ВО та 22-й армійський корпус (АК). На сьогоднішній день на доукомплектування вже спрямовано 16.5 тисяч особового складу у форматі “маршових батальйонів” та прямого доукомплектування підрозділів і БТГр, що знаходяться на відновленні.

– Російське командування визнало “помилковість” формату та методу використання сил та засобів 3-го АК Західного ВО протягом минулого місяця.

Замість концентрованого та цілеспрямованого застосування його сили та засоби були розпорошені ОДНОЧАСНО на 5-и (Карл?!) окремих напрямках та ділянках фронту, що, в свою чергу, практично виключило можливість реалізації статусу цього об’єднання як “стратегічного резерву”.

На сьогоднішній день цей АК являє собою малозрозумілий конгломерат окремих частин та підрозділів, частково задіяних у б\д, частково перебуваючих у резерві, частково навіть вже відведених “на відновлення”, що, в свою чергу, виключає його використання у зосередженому та сконцентрованому вигляді на якомусь одному операційному напрямку.

– На окупованих територіях України на даний момент перебуває принаймні 3 (ТРИ) групи іранських фахівців із використання БПЛА різного класу та призначення. Вони складаються із власне представників іранського війська, а також із представників Корпусу стражів ісламської революції Ірану.

Українським компетентним органам відомі конкретні місця їх перебування, які я, звісно, не назву, лише зазначу, що мова йде про південь нашої країни – Херсонську область та Крим.

– Починаючи зі вчорашнього дня (13 жовтня) з залізничної станції “Ильино” (Нижньогородська обл. рф) почалося перекидання на територію Білорусі підрозділів зс рф, укомплектованих переважно “частково мобілізованими”.

Протягом тижня планується сформувати та відправити принаймні, 4 (ЧОТИРИ) ешелони з особовим складом та основними типами штатного ОВТ. За попередньою інформацією, мова йде про частини та підрозділи 2-ї мсд 1-ї гв. ТА Західного ВО. Зазначені сили та засоби в основному спрямовуються на полігони та НТЦ зс рб. Розрахунковий час прибуття та розвантаження – 18-20 жовтня.

Всього планується перекинути до 3-х посилених батальйонів (БТГр) та елементів органів управління – до 1850-1900 особового складу, до 135-140 одиниць штатного ОВТ.

– Противник утримує у прикордонних районах Брянської та Курської областей рф 2 (ДВА) зведених угруповання військ (УВ “Брянськ” та “Курськ”) загальним обсягом у 7 БТГр з метою перешкоджання перекиданню наших військ у район бойових дій та створення загрози подальшої ескалації бойових дій.

Окрім того, в районі селищ Тьоткіне, Волфине, Попово-Лежачи (Курська обл.) розгорнуті сили та засоби 29-ї ождбр (Смоленск). З її складу сформовано окремий стрілецький батальйон, який виконує завдання в районі призначення.

В свою чергу, командування військ противника сформувало на території Білгородської області тактичну групу військ (до 3-4 БТГр) у високому рівні готовності до переносу б\д знову на територію України. Група сформована зі складу 61-ї обрмп ПФ (р-н південіше Бєлгороду); 138-ї омсбр 6-ї ЗВА (р-н Устинка); 11-го тп (р-н Валуйки) 18-ї мсд 11-го АК.

– На Бахмутському напрямку противник протягом минулої доби вів наступні наступні наступальні дії:

– 2-а мсбр 2-го АК – Покровське, Бахмутське (до 2-х взводів);
– ПВК “Вагнер” – Весела Долина, Іванград; Покровське, Бахмут; Стряпівка, Соледар (до 1 БТГр);
– 4-а мсбр 2-го АК – Берестове, Спірне (до посиленої роти);
– 131-й сб МР 1-го АК – Горлівка, Майорськ (до взводу).

В свою чергу, в районі селища Опитне (південніше Бахмуту) ЗСУ двома контратаками відкинули противника від селища, вибивши його з ряду критичних районів, прилеглих до н.п.

– На Херсонському плацдармі противник силами посиленої роти 247-го пдп 7-ї дшд намагався атакувати в напрямку Костромка – Сухий Ставок, але перейшовши в атаку з вихідного рубежу потрапив під масоване вогневе ураження, поніс втрати та був вимушений відходити.

Південніше даної ділянки підрозділи 205-ї мсбр 49-ї ЗВА були відведені противником у район оборони біля с. Чкалове (до 2-х мср). За поки що неперевіреною інфою, туди же відходять і підрозділи противника, які раніше оборонялися в р-ні с. Іщенко.

– І на останок, дещо про міжнародну підтримку України.

За інсайдерською інформацією, у військово-політичному керівництві Ізраїля точаться достатньо активні дискусії щодо рівня та обсягів допомоги Україні, яку варто надавати. Частина представників ЦАХАЛУ та ізраїльських спеціальних служб переконані у необхідності надати Україні дієву та ефективну військово-технічну допомогу більшого обсягу ніж дотепер.

Поки що ця точка зору не зустрічає розуміння у політичного керівництва країни, яке вважає такий крок “поки що недоцільним та передчасним”, в першу чергу, через “складну зовнішньополітичну ситуацію навколо власне Ізраїля”.

На сьогоднішній день у сфері військової допомоги Україні спеціальні служби Ізраїлю надали український владі майже усю відому їм ПОВНУ інформацію про іранську “програму дронів” (включаючи детальний опис ТТХ та конструктивних особливостей усіх відомих зразків іранських БПЛА, методів їх використання та призначення). А також налагодили оперативну передачу супутникової інформації від “однієї приватної фірми” щодо розташування та дислокації російських військ на території України.

За поки що непідтвердженою інформацію, ізраїльські військові також за власної ініціативи і знову таки “через одну приватну фірму” передали Україні певну кількість засобів протидії іранським БПЛА, включаючи спеціальне обладнання та засоби їхнього виявлення.

Окрім того, ізраїльська влада не чинить препонів для значної кількості своїх громадян, які раніше проходили службу у ЦАХАЛ та ізраїльських спеціальних формуваннях, тісно пов’язаних із Україною родинними або іншими зв’язками, що виявили безпосереднє бажання допомогти Україні у відбитті російської агресії.


Шановні читачі!

Якщо вам подобаються мої тексти, то маєте можливість висловити власну прихильність до них у скрутний для автора момент не тільки “лайком”, але й фінансово… За що, буду щиро вдячний.

Ще раз підкреслюю, ЦЕ ВИКЛЮЧНО НА ДОБРОВІЛЬНІЙ ОСНОВІ, я до того нікого не примушую.

Реквізити:

4731 2196 1439 9123 карта ПриватБанку

PayPal: kastet771@gmail.com

 

Фото: Генштаб ЗСУ

Автор