Санкції на часі. 11.09.2022

Ростислав Павленко

Видання «Медуза» влучно підсумувало, що робив путін під час історичного наступу ЗСУ і звільнення Харківщини та інших українських земель:

– Голосував на муніципальних московських виборах (цілком можливо, останніх як виборів на столиці рф).
– Привітав зі вступом на престол короля Великої Британії Чарльза ІІІ (у соцмережах слушно відзначили, що у Чарльза ІІІ Віндзора більше прав на російський престол, ніж у путіна).
– Привітав московитів з 875-літтям міста (цим фактом ще раз привернувши увагу до вторинності московії щодо Руси-України; хоча салют, який фактично виглядав як вітання на честь перемог ЗСУ, виглядав «по-багатому»).
– Відвідав центр самбо і боксу в Лужниках (бо треба ж нагадувати про славетне спортивне минуле – хоча його давно більше цікавить не бокс, а ботокс).
– Відкрив оглядове колесо, яке вважається найбільшим у Європі (колесо, як повідомляли деякі телеграм-канали, відразу поламалось).

Цілком природній набір для диктатора-самодура, армії якого дали добрячого копняка і погнали з української землі, коли економіка котиться під уклін, а піддані відволікаються від проблем казками про минулу велич.

Певно, колись це драматичне протиставлення неадекватного правителя і катастрофи його держави, що набирає обертів, надихне не одного автора на шедеври у різних жанрах. А поки належить завершити цю історію і відправити на дно і диктатора, і його державу-хижака.

1. Німеччина та Європа готові до того, що росія вирішить повністю припинити постачання газу до європейських країн, – заявив канцлер ФРН Олаф Шольц.

Він розповів, що на північному узбережжі Німеччини вже встановили термінали для імпорту зрідженого газу, та загалом у країні «заощаджують газ».

“Ми знову використовуємо виробничі можливості вугільних електростанцій. На початку наступного року у нас буде можливість використовувати південнонімецькі атомні електростанції, що залишилися, якщо це буде необхідно», – уточнив канцлер.

2. США пригрозили санкціями за спроби обійти «стелю цін» на російську нафту (встановлений Заходом ліміт цін на російську нафту) – та вирішити закуповувати її дорожче.

Про це йдеться у публікації на сайті Управління з контролю за іноземними активами (OFAC) Мінфіну США.

У тексті зазначено, що санкції не застосовуватимуть, якщо закупівельна ціна нафти буде нижчою або дорівнюватиме «стелі».

За дотримання цінового ліміту американські фірми зможуть надавати послуги з морських перевезень російських енергоресурсів. Серед них можуть бути страхування, брокерські послуги, заправка корабля паливом та інше.

На думку американської влади, збитковою для рф є ціна нижче $44 за барель. Мета її встановлення – це мотивувати рф на видобуток, але при цьому не дозволити отримувати прибуток.

Після війни такий підхід може лягти в основу міжнародної гуманітарної програми на кшталт програми «Нафта в обмін на продовольство», застосованої до Іраку після його вигнання з Кувейту.

3. Заборона на морські перевезення російської нафти почне діяти з 5 грудня, а з 5 лютого 2023 року вона пошириться на інші нафтопродукти, – заявили в Мінфіні США.

Компанії, які свідомо закуповують нафту рф за ціною вище цінових обмежень можуть потрапити під санкції. Американське ембарго на закупівлі російської нафти залишиться чинним і після запровадження граничної ціни.

4. Обсяг Фонду народного добробуту росії у серпні скоротився на 285,9 млрд руб. ($1,6 млрд).

5. На росії відвідуваність кінотеатрів впала втричі після зникнення голлівудського кіно.

На тлі російського вторгнення в Україну кінокомпанії Universal, Disney, Warner Bros., Sony, Paramount перестали показувати свої фільми у російських кінотеатрах.

У результаті в березні-червні 2022-го касові збори в країні впали у 2,7 рази. А за серпень російські кінотеатри продали квитків утричі менше за підсумки серпня 2021-го. Збори кінотеатрів зменшились на 61% порівняно із серпнем 2021 року.

Кожен третій глядач рф (39%) став ходити в кіно рідше після того, як там перестали показувати голлівудське кіно. Чомусь ані радянські фільми, ані російські поробки не викликають очікуваного ажіотажу.

І далі ж буде.

Автор