Санкції на часі. 10.09.2022

Ростислав Павленко

На тлі захоплюючих успіхів ЗСУ на Харківщині чути заяви наших союзників, які віщують скорий прихід на росію полярної лисички.

Держсекретар США Блінкен заявив, що путін ставить на енергетичний шантаж, бо рф програє на полі бою. Він наголосив, що Європа стане сильнішою, якщо менше залежатиме від постачання енергоресурсів із росії, і що Сполучені Штати допоможуть європейським країнам, які зіткнулися з непомірними витратами на опалення.

У свою чергу, президент Європейської ради Шарль Мішель на спільній з канцлером ФРН Олафом Шольцом прес-конференції в Берліні заявив, що Європа не має дати Путіну себе залякати.

«Європа наполегливо працює над тим, щоби підготуватися до зими без російського газу та зберегти єдність», – наголосив Мішель.

Впевненості європейським політикам додає те, що більшість громадян європейських країн цілком розуміють, що саме агресія росії проти України призвела до нинішніх проблем. Зокрема, 70% німців виступають за підтримку України – попри високі ціни на енергоносії.

Більше того, спроба рашистів розхитати ЄС із середини може наштовхнутись на несподівано рішучу відсіч.

За словами міністра уряду Чехії з європейських питань Мікулаша Бека, останні дії Угорщини поставили під питання її подальше членство в ЄС і роблять теоретично можливим виключення країни з блоку:

“У ЄС переговори часто важкі, і їх можуть вести багато країн. Угорщина, на мій погляд, пройшла довгий шлях до краю своєрідної прірви, і тепер вона має вирішити: відійти від цього краю або ризикнути і стрибнути, про наслідки чого я спекулювати не хочу “, – сказав чеський міністр в інтерв’ю місцевій радіостанції iROZHLAS.

Угорській владі доведеться дуже добре думати: одна справа – викаблучуватись, отримуючи усі кошти і блага, які дає членство в ЄС, і зовсім інше – справлятися самим і якось пояснювати суспільству, чому дружба з росією дорожча владі, ніж добробут угорців.

За підсумками п’ятих консультацій у форматі Рамштайну погоджено наступні пакети постачання зброї Україні. Брак точної інформації вже викликає паніку рашистських пропагандонів. Терорист гіркін бідкається, що на Херсонщині 80% боєприпасів, які використовують наші захисники, «виробництва країн НАТО».

Тим часом, лише Повітряні і зенітні сили ЗСУ за три дні назбивали російської техніки на $157,5 млн. Прекрасний внесок у зсув ціни війни у категорію неприйнятної для рф.

Зрештою, постійна представниця США про ООН Лінда Томас-Грінфілд озвучила пропозицію провести реформу Ради Безпеки ООН. Насамперед ідеться про зміну правил виголошення вето постійними членами РБ ООН: тепер постійні члени повинні будуть пояснювати їх Генеральній Асамблеї. Це має покласти край знущанню росії з міжнародного права. рф як постійний член Радбезу ООН завдала удару по самій основі статуту Організації, напавши на Україну. Тому США наполягають на тому, що світ не повинен підтримувати застарілий статус-кво.

«Натомість ми маємо виявити гнучкість для компромісу в ім’я відповідальності”, – наголосила постпред.

Оголошено про майбутні консультації за участі президента США Джо Байдена та держсекретаря Ентоні Блінкена “про критичні питання реформи Радбезу та інших органів ООН”.

Рашисти фактично воюють проти всього цивілізованого світу – і завершать цю війну на дні.

Це починають розуміти і на росії. У Санкт-Петербурзі викликали до поліції 7 муніципальних депутатів через пропозицію звинуватити путіна у державній зраді. Їх самих звинувачують у “дискредитації російської армії”. Однак слідом за пітерськими колегами і депутати Ломоносівського московського муніципального округу вимагають від путіна піти у відставку. Вони поскаржилися, що в рф за його правління “все пішло якось наперекіс”, маючи на увазі низький рівень життя, відтік “мізків” та відсутність стабільності.

А російський олігарх Міхаіл Фрідман, за повідомленням Wall Street Journal, запропонував Україні 1 млрд доларів у сподіванні вийти з-під санкцій.

Вони вже торгуються. Дно наближається.

1. Мінфін США розкрив деталі плану встановлення «граничних цін» на російську нафту.

Директивна вартість російської сировини буде встановлена на такому рівні, який покриє собівартість видобутку нафти і приноситиме російським добувачам мінімальний прибуток, але не дозволить суттєво наповнювати російський бюджет.

2. Рада ЄС остаточно ухвалила рішення про призупинення спрощеного візового режиму з росією.

Воно набуде чинності 12 вересня. Єврокомісія рекомендує країнам ЄС не видавати росіянам багаторазові візи із тривалим терміном. Це означає, що російські громадяни отримуватимуть одноразові шенгени виключно під дати подорожі – причому не за спрощеною, а за довгою процедурою.

Нагадаємо, що країни ЄС, сусіди росії, відмовились пускати росіян взагалі.

3. Майже половина російських компаній-експортерів зазнають складнощів із продажем продукції за кордон через санкції Заходу та обмеження на міжнародні розрахунки.

10% експортерів були змушені повністю припинити постачання на зовнішній ринок, а ще 35% зіткнулися з частковим зупиненням експорту. Загалом ті чи інші проблеми з експортними поставками зазнали майже 60% компаній-експортерів. При цьому лише чверть компаній, що потрапили під санкції, змогли знайти нових покупців на свої товари.

4. Припинення глобальними фармкомпаніями клінічних досліджень своїх ліків у рф суттєво ускладнить доступ пацієнтів до препаратів нового покоління.

У найближчі десять років на ринок можуть не вийти близько 300 ліків, що розробляються, у тому числі для боротьби з захворюваннями, що вважаються зараз невиліковними.

«Імпортозаміщення» не допоможе: російські розробки в цих напрямках поки що поодинокі.

5. Росія входить до топ-10 країн за кількістю самогубств.

І це без урахування найбільш прикрого виду самогубства – відправлення на війну в Україну. Російський опозиціонер Ходорковський опублікував інформацію мінфіну рф, який розраховує обсяги виплат сімя’м загиблих рашистів. Причому не всіх, а лише військовослужбовців вс рф (тобто без урахування інших силових структур рф і формувань колаборантів). З документу випливає, що кількість убитих рашистів сягає 50 тисяч, тобто підтверджуються дані українського Генштабу (знов-таки, до уваги варто брати ще й втрати інших «сілавіков» та колаборантів).

І далі ж буде.

Автор