Влада має відмовитися від цензури в телемарафоні (відео)

Іванна Климпуш-Цинцадзе

Вперше за багато місяців як депутатка від фракції Європейської Солідарності отримала можливість висловитися на інформаційному телемарафоні.

Телеканал Рада, який зобов’язаний висвітлювати роботу ВСЬОГО парламенту, свою функцію не виконує, а зосереджений на обслуговуванні виконавчої влади та монобільшості, то вдячна колегам з ICTV, що дали можливість нашу позицію хоча б з одного законопроєкту оприлюднити.

Під гарними гаслами євроінтеграції законопроєктом про медіа вилущується наша спроможність захищатися від російської навали в інформаційному просторі. Про це і трохи більше поспілкувалися в ефірі з паном Вадимом Карпяком.


Ірина Геращенко

Вчора вперше за багато тижнів включила марафон.

Напередодні мені запропонували долучитися до обговорення закону про медіа. Але… виникли «технічні проблеми», і запрошення скасували 😆 .

Добре, що від нашої фракції в цей слот таки включили Іванку Климпуш-Цинцадзе, теж вперше за багато місяців.

Охоче вірю, що інтернет в Іванкиному селі працює краще , ніж в моєму, тішуся, що хоч тут не виникло проблем 🙂 .

І дякуємо тим журналістам, які попри тиск, цензуру і чорні списки від міністерства цензури і Банкової все ж наполягають, що в ефірі має бути бодай ілюзія балансу і не лише слуги.

Спочатку позицію влади щодо закону про медіа виклав пан Потураєв, йому в ефірі дали відверто більше часу. До речі, пан Микита визнав, що ніякої експертизи тексту закону від європейських інституцій ще не оприлюднено, її лише чекають. Чим викрив брехню керівництва ВР, яке посилається на міфічну підтримку конкретного тексту, а не процесу роботи над законопроєктом.

Потім Іванка наголосила на важливості закону про медіа і виклала наші застереження, які стосуються звуження присутності української в ефірі, надмірних повноважень Нацради. Як голова профільного комітету євроінтеграції вона наголосила, що текст законопроєкту має зауваження, і питання захисту мови – це внутрішні теми, які не регулюються ніякими директивами.

Включення колеги було дуже лаконічним, але й за це дякуємо. Бо присутність депутатів Європейська Солідарність в марафоні можна перерахувати на пальцях однієї руки.

Й, о диво, вкраплення опозиції в ефір не підірвало національну безпеку, не розкрило державних таємниць, не розкололо суспільство, а лише продемонструвало, що серйозні теми потребують фахових дискусій.

Наша команда і я особисто чи не єдині публічно критикуємо політичну цензуру в країні, яка не має нічого спільного з обґрунтованими інформаційними обмеженнями воєнного часу. Бо впевнені, що сила України в демократичному розвитку.

За позицію мені мстять «чорними списками», але це не дає зацементувати автократію і повністю знищити свободу слова.

Владі пора включити три патріотичні канали, вирублені з цифрового мовлення. І відмовитися від цензури в марафоні, від цього ефір тільки виграє.

Автор