Махрова безграмотність

Ніна Южаніна

Тема акцизів на пальне та їх спрямування в дорожній фонд наступного тижня відновить свою актуальність, адже у вівторок 6 вересня закінчується термін подання поправок до проєкту №7668-д (скоротили до 7 днів замість 14).

Зрозуміло, що весь сектор економіки сколихнули пропозиції уряду встановити акцизи на пальне вже сьогодні: під час війни, у розпал посівної і збору врожаю, зростання цін на газ, дорогої і майже неналагодженої логістики!

Не турбує чомусь це лише народних депутатів із провладної партії, членів ОПЗЖ, «Довіри» і ще кількох, які проголосували за законопроєкт №7668-д у першому читанні.

Їх аргументи не заслуговують на повагу, але для тих, хто не чув, зацитую:

  • автомобілісти готові платити і по 70 грн, їм все рівно, всі будуть їздити (депутат О. Василевська-Смаглюк);
  • аграрії готові платити за дизель на 5 грн більше і підтримують цю пропозицію (депутат О. Ковальчук);
  • підвищення акцизів збільшать інфляцію не більше, ніж на 0,3 відсоткових пункти (1-й зам Мінекономіки Д. Кудін).

Натомість чуємо, про що говорять ті, хто знає не з паперів чи ексель-формул, як вплине не продумана акцизна політика.

І, найважливіше, не можуть повірити, що влада запропонувала спрямувати гроші, які отримає у вигляді відновленого акцизу, – на ДОРОГИ, а НЕ НА ОБОРОНУ, як це передбачено сьогодні під час війни, під час оборони нашої країни.

МАХРОВА БЕЗГРАМОТНІСТЬ.

Працюємо над поправками.

Щодо розміру акцизів, співвідношення ставок (бензин/дизель/скраплений газ) від мене будуть різні варіанти. Хоча твердо переконана, що альтернативний проєкт до урядового №7668-3 (мій і колег із ЄС) є єдиним прийнятним варіантом.