Ми живемо в неправовій державі

Ірина Геращенко

До 1 серпня на мою сторінку в фб було підписано більше 160 200 читачів. Сьогодні їх стільки ж. СБУ таки вдалося посіяти розбрат в нашій команді, бо тепер я змушена буду запитати Артура, прєдводітєля ботофєрми, чому жоден з мільйонів його інтернет-тролів, не був підписаний на мене? Не підхоплював, не передруковував і не лайкав? Написав якусь критику про владу – і в тебе мільйон лайків на голому місці 😆 .

А як серйозно, то ми живемо в неправовій державі. Проти кожного з нас СБУ, ДБР, прокуратура, МВС, поліція можуть відкрити кримінальну справу. Останні події показують, що стаття завжди знайдеться. Потім силовики в найгірших мєнтовських традиціях зіллють «ексклюзивну інформацію» ЗМІ, а ті відразу її передрукують, не перевіривши жодних деталей і навіть не спитавши коментар іншої сторони. Без суду назвуть тебе винним. ЗМІ перетворилися в колективного Антона і Мар‘яну…

В Україні не існує інституту репутації, і будь чию можуть знищити за кілька хвилин, а ти потім мусиш все життя виправдовуватися.

В час війни українським ЗМІ чхати на почуття тих, хто воює і захищає країну. Тисячі партійців ЄС воюють і волонтерять, допомагають армії. Їх історії ви не знайдете на сторінках медіа, їх не показують в марафоні, ми не можемо пробити цензуру, встановлену міністерством цензури, навіть на телеканалі Рада, Суспільному чи на сторінках парламенту в соцмережах. Керівництво ВР толерує цю цензуру, і навіть там немає інформації про ту велику допомогу, яку наша фракція і її керівництво надає ЗСУ. Але можна абсолютно безкарно з чиїхось слів обізвати всіх прихильників ЄС ботофермою і написати про «причетність» до розпалювання ворожнечі конкретної людини, абсолютно далекої від соцмереж.

Як сказала на своєму призначенні пані Венедиктова, яка на той момент дуже подобалася ОП: «кожен українець має довести свою невинуватість в суді».

В Україні немає презумпції невинуватості, особливо якщо ти з «Європейської Солідарності».

Але найстрашніше, що йде війна, вона не закінчилася, як нам безкарно з усіх чайників-марафонів обіцяли реальні тролі Банкової, навпаки, входить в свою чергову важку фазу.

Тому нам своє робити. Ми і надалі будемо всередині і назовні в один голос захищати Україну. І закликати владу до справжньої, а не фасадної єдності, а ЗМІ – до дотримання стандартів. Ми будемо воювати за Україну, кожен на своєму фронті: на передовій, назовні на міжнародних дипломатичних майданчиках і в парламенті теж. Україна буде демократична і європейська.

Експерти з ІТ вчергове сміються з цієї так званої «справи» про закриття «кілограму інтернету» і вилучення мільярду проксі-серверів чи щось в цьому дусі. Можливо, ЗМІ зроблять, нарешті, хоч якісь висновки з цього трешняку і перестануть через анонімні джерела передавати всім привіти.

 

Карикатура: Володимир Казаневський

 

Автор