Як захопити залізницю

Дмитро Вовнянко

Ви знаєте, як Росія активно захоплює залізниці в інших країнах? Я вам розповім.

Схема діє так. У країнах, де проводять реформи, і де немає зайвих коштів на оновлення власного парку вагонів, заходять російські залізничні компанії, які пропонують взяти залізничні перевезення на себе – у них з вагонами все ОК. Потім західні партнери і кредитори починають вимагати приватизації залізниць, бо вони збиткові…

У задачі запитується – хто їх тоді приватизує? Правильно, російські компанії. Що далі? А далі раптом може статися так, що там – вагонів не вистачає, там – залізничне полотно ремонтують, там – робочі страйк оголосили… Коротше раз – і вся залізниця встала. Навіть на пару днів. Це багато?

Ну, аби ви розуміли, дії червоних партизан у війну викликали лише 24% перерв у транспортному сполученні, від загальної кількості перерв. Німці цю шкоду оцінили як нищівну. Зрозуміло?

Але аби склалася ситуація, за якої ринок почнуть опановувати російські перевізники, треба дрібниці – аби залізниця конкретної країни перестала оновлювати вагони і рухомий склад.

А тепер запитання. Лазять українськими залізницями вагони російських компаній? Відповідь – до бісової мами. Ба більше, у травні цього року РНБО примусила Федеральну вантажну компанію Росії вивести з України свій рухомий склад, і та його, схоже, вивела. Але соррі, на ринку залишилося до фіга вагонів, які належать компаніям з Кіпру, Віргінських островів, та інших офшорок, зв’язок яких з РЖД встановити може лише спеціальне розслідування.

А є в нас сила, яка постійно вставляє палки в колеса Укрзалізниці і тим заважає їй проводити оновлення? Ага, є. Це Міністерство інфраструктури на чолі з міністром Омеляном, яке замість займатися автошляхами і їхніми проблемами (проїдьтеся машиною в напрямку від Полтави до Краснограду), займається вічною війною з Укрзалізницею.

І щойно – здобуло успіх. Голова Укрзалізниці Войцех Балчун таки подав у відставку.

А хто такий Володимир Омелян? А це людина, яка керувати інфраструктурою прийшла прямісінько з МЗС. Де свого часу досягла неймовірних успіхів у вибудовуванні стосунків з РФ.

А ще це людина, яка щойно ледь не зірвала угоду з Ryanair, втягнувши Україну у грандіозний скандал.

Отак. Думайте.

https://daily.rbc.ua/rus/show/priblizhenie-bankrotstvu-tormozit-reformy-1502292871.html

Автор