Санкції на часі. 25.06.2022

Ростислав Павленко

Кінець червня дуже важливий для європейської (ЄС) і євроатлантичної (НАТО) інтеграції України. Рашисти намагаються і намагатимуться зламати єдність західного світу, використовуючи шантаж, підкуп і корупцію. Але якщо втримати цей тиск, «сила не візьме», і рашисти відправляться на дно.

На цей фронт мають бути спрямовані зусилля і влади, і опозиції, і громадянського суспільства.

1. Дефолт росії наближається.

Наприкінці цього тижня закінчується 30-денний пільговий період для переведення власникам російських єврооблігацій близько $100 млн у вигляді процентних платежів, які рф мала зробити 27 травня. Напередодні путін розпорядився розраховуватись по зовнішніх боргах рублями – але не факт, що це задоволить кредиторів.

2. Уряд рф перейшов у режим економії грошей.

Витрати федеральної скарбниці минулого місяця були урізані в 2 рази щодо квітня і стали мінімальними цього року, випливає з даних Мінфіну росії.

3. У травні бюджет зіткнувся з обвальним падінням зборів з нафтогазових компаній: за місяць вони принесли 871 млрд рублів — удвічі менше, ніж у квітні, і на 28% нижче за показник березня.

Прискорився обвал податків на імпорт – на 42% рік до року проти 38% у травні.

Сукупні доходи бюджету впали майже на третину порівняно з квітнем та березнем і опинилися на мінімумі з початку року.

4. На росії позичальники втрачають впевненість у своїх здібностях платити поточні борги. Тільки 23% росіян не сумніваються, що зможуть платити за кредитами.

5. Комітет Сенату США з міжнародних відносин схвалив резолюцію щодо включення росії до списку країн-спонсорів тероризму. Остаточне рішення має бути ухвалене адміністрацією президента Джо Байдена. Росія приєднається до списку країн-спонсорів тероризму, куди входять Куба, КНДР, Іран та Сирія.

Далі буде.

 

На фото: Перші два HIMARS вже працюють по орках. Фото: ЗСУ

Автор