путін оголосив Вільному Світу економічну війну

Ростислав Павленко

Зрозуміло, чому рашисти анонсували виступ свого фюрера путлєра як «історичний», і чому він не здався таким українцям. Бо він фактично оголосив Вільному Світу економічну війну. А його посіпаки розшифрували, що йдеться про використання основних статей рашистського експорту, і насамперед нафти і газу, як зброї, а цін і умов постачання, як засобів впливу і розколу Вільного Світу.

Це те, про що Україна і, наприклад, країни Балтії говорили десятиліттями. Багато хто в Європі волів робити вигляд, що не помічає. Тепер це кинуто їм у обличчя.

От тільки путлєр ризикує знов прорахуватися. Він ставить на слабкість Заходу, як ставив на слабкість України, бо чимало фактів останніх років начебто підтверджували прогнози про нездатність України опиратися. Так само він має помилитись щодо Європи.

Бо росія не монополіст ані на нафтовому, ані на газовому ринку. Вона – ексклюзивний продавець, який може завдавати шоків раптовими змінами політики. Але Європа як основний і визначальний покупець, насправді, тримає росію за… горло, а не навпаки. Треба лише витримати перший шок.

Так уже було у минулому столітті, коли у 1970-х західний світ отримав шок від зростання цін на енергоносії, але оговтався, і у 1980х, навпаки, падіння ціни виявилося смертельним для срср.

Вільний світ має переваги у витривалості.

Ми всі разом маємо встояти і привести рашистську диктатуру до її безславного кінця. А для цього треба працювати з західними партнерами, підтримуючи їх інтерес. І це – високе мистецтво. Але іншого вибору у нас просто немає.

Співати тужливих пісень під бандуру (записувати «викривальні» відосікі) не вихід. Бо це війна за існування, і рашисти не помилують нікого. Тільки у єдності, тільки з ЄС і НАТО, і тільки до Перемоги.

 

Ілюстрація: DW

Автор