Санкції на часі. 09.05.2022

Ростислав Павленко

Проти росії запровадили 10 128 санкцій. Це більше, ніж проти будь-якої іншої держави за всю історію їх існування. Зашморг стискається, повільно, але невідворотно. І з цим зашморгом дорога одна – на дно.

1. Країни G7 взяли на себе зобов’язання поступово відмовитися від імпорту російської нафти або ввести ембарго на нього.
Очікується, що довгоочікуваний шостий пакет санкцій ЄС, який також передбачає нафтове ембарго, тепер теж буде врешті прийнятий ближчим часом.
ЄС у рамках нового пакету санкцій розглядає заборону на страхування суден, що перевозять російську нафту. Ця заборона перешкоджатиме експорту нафти покупцям в Азії та інших країнах, оскільки більшу частину світової торгівлі страхують європейські компанії.

2. Тижневий морський експорт нафти у росії впав на 14%. Середньодобовий обсяг морського експорту російської сирої нафти з 23 по 29 квітня скоротився порівняно з попереднім тижнем на 14% – 3,55 млн барелів на добу.

3. Єврокомісія розробляє план дій на випадок термінового призупинення постачань російського газу. Серед іншого, цей план передбачає створення механізмів, через які країни ЄС будуть ділитися між собою наявним газом.

4. Європа хоче в 10 разів збільшити випуск установок для виробництва водню. Член Єврокомісії з внутрішнього ринку Тьєррі Бретон провів зустріч із керівниками 20 підприємств, що випускають установки для виробництва водню (електролізери), на якій було досягнуто домовленості про десятикратне збільшення виробничих потужностей галузі, що відповідає програмі скорочення залежності країн ЄС від російських енергоносіїв REPowerEU.

5. Вашингтон у рамках чергового пакету власних санкцій заборонив експорт до рф ядерних матеріалів, промислового обладнання та бульдозерів.
США також вводять санкції проти 8 керівників Сбербанку та ще 27 із Газпромбанку. Крім того, вносять до чорного списку Московський індустріальний банк. Американці обмежать видачу віз військовим рф, запровадять санкції проти 2,6 тис. росіян та білорусів.
США також вводять санкції проти російських Першого каналу, “росії-1” та НТВ.

Далі буде!

Автор