Санкції на часі. 27.04.2022

Ростислав Павленко

Рішення московської влади погратися з постачанням газу в Європу грає з нею злий жарт: вона сама підтверджує давню тезу про те, що енергетика для неї не так бізнес, як зброя. Це змушує європейців думати і приймати рішення швидше, ніж комусь би хотілося.

Тому європейські оператори газової інфраструктури готуються до всіх сценаріїв майбутньої зими, зокрема й до сценарію “повної відсутності російського газу” і припинення постачання споживачам.

Поступово стають реальністю сценарії обмеження московії, які ще на початку повномасштабного вторгнення видавалися фантастичними. Московії варто і далі себе поводити по-варварськи – і шлях на дно гарантований. А тим часом триває розхитування основ і розкріплення скрєп:

1. Німеччина готова припинити імпорт російської нафти і в найближчі дні планує знайти альтернативних постачальників.

2. З росії виходять навіть власні виробники. Країну залишає виробництво мотоциклів “Урал”. Виробник змушений перенести виробництво до Казахстану. Рішення пов’язане з нестачею комплектуючих та забороною техніки з росії.

3. Міжнародна федерація хокею позбавила росію права на проведення Чемпіонату світу 2023 року. Також росію позбавили права на проведення Гран-прі з фігурного катання.

4. Великобританія розширила список санкцій проти Росії ще на 195 фізичних та юридичних осіб.
Польща ввела власні санкції проти “Газпрому”, “Новатека”, “Акрона”, у списку санкцій 35 фірм і 15 фізичних осіб з рф і білорусі.
Великі комерційні банки в Естонії заявили про припинення платежів до росії та білорусі, а також звідти, у зв’язку з повномасштабною війною, розпочатою рф в Україні.
Нідерланди з 27 квітня призупиняють видачу віз росіянам.

5. Ну і верх знущання над мешканцями країни, яка зробила биллю Кафку і Орвелла – туроператор TUI просить готелі Туреччини скасувати бронювання турфірм із російськими власниками.

– Такими темпами і про «ол-інклюзів» доведеться забути і познавати красоти Нечорнозем’я.

Далі точно буде.