18.02.2016. За Порошенка було краще

Джейн Доу Джонс

18 лютого 2016 року Верховна Рада ухвалила одразу три закони, потрібні для запровадження безвізового режиму з Євросоюзом. До «безвізового» пакету увійшли зміни до закону про Агенцію з повернення та управління незаконно виведеним майном, закон про прозорість роботи антикорупційної прокуратури та закон щодо процедури спецконфіскацій. Власне, ефективна боротьба з корупцією в нашій країні і була однією з найголовніших умов, яку висувала нам Європа за безвіз. Не надто зрозуміло, як пов’язані безперешкодні туристичні поїздки та антикорупційне законодавство, проте того факту, що корупція в Україні була величезною проблемою, яку потрібно було будь-що вирішувати, не заперечував ніхто.

Президентові Порошенку в той день довелося докласти чималих зусиль, щоб прийняття відповідних законів трапилось. Бо парламентська коаліція на той момент серйозно хиталася, і через егоїзм та недалекоглядність низки політиків країна опинилася на межі урядової кризи та дострокових виборів у ВР. «Прошу вас грати за правилами Євросоюзу, а не гратися з правилами», – закликав Президент. І депутати дослухалися. Власне, це була звичайна історія для Ради 8-го скликання: від депутатів чекають якогось надважливого рішення, вони починають скандалити й пригадувати давні образи, голосування перетворюється на балаган, до Ради приходить Порошенко, переконує всіх з трибуни проголосувати в ім’я України, і от тільки тоді примхливі парламентарі голосують. Не раз і не два таке траплялося.

А закони ж були потрібні конче. І не стільки Європі, яка повинна була переконатися, що ми хоча б лягли в напрямку антикорупційної боротьби, скільки нам самим. Бо незалежна антикорупційна прокуратура повинна була стати запорукою неупередженого слідства, а закон про спецконфіскацію, як відомо, допоміг повернути до України мільярди, вкрадені оточенням Віктора Януковича. Тому для України ситуація була двічі виграшною: ми й безвіз наблизили, й по корупції удару завдали.

Безвіз таки запрацював – хоча вже у наступному, 2017-му році. Але тепер він опинився під загрозою. Бо нова (хоча яка вона нова – три роки майже) влада, що складається з корупціонерів та хабарників, не любить незалежні правоохоронні органи. То вони намагалися взяти під ручний контроль НАБУ. То саботують обрання нового голови Антикорупційної прокуратури, бо свого лояльного кандидата ніяк не вдається просунути. Випадки, коли Зеленський покриває членів своєї команди, які попалися на хабарях, взагалі перестали дивувати. В таких умовах буде зовсім не дивно, якщо безвіз у нас заберуть. І не кажіть, що до народу то буде несправедливо. Бо злочини творить, звичайно, влада, а хто ж таку владу обирав?

Автор