Морська блокада України – це не лише військово-політичний виклик, але й економічний

ВМС ЗС України

Щодо ситуації, яка склалася в акваторії Азово-Чорноморського регіону станом на 10 лютого, Командування Військово-Морських Сил ЗС України повідомляє наступне:

РФ продовжує свою деструктивну діяльність із дестабілізації безпекової обстановки у Азово-Чорноморському регіоні, перекриваючи значну частину морських районів – практично весь південь Азовського моря та північно-західну частину Чорного моря. Прибережними попередженнями (ПРИП 41/22, 42/22, 43/22) Росія оголосила обширні райони Азовського та Чорного морів небезпечними для плавання на період з 13 по 19 лютого у зв’язку із проведенням навчань, які передбачають ракетну та артилерійську стрільбу.

У такий спосіб РФ в черговий раз продемонструвала зловживання міжнародним правом із метою досягнення власних геополітичних цілей за рахунок інших суб’єктів міжнародного права, зокрема України. Вказані дії є черговою загрозою суверенітету України у її територіальному морі та суверенним правам у виключній морській економічній зоні. Перекриваючи рекомендовані морські шляхи Російська Федерація практично унеможливила свободу судноплавства у вказаних районах та можливість суден вільно заходити в морські порти України, особливо в Азовському морі, що беззаперечно є порушенням як духу, так і букви Конвенції ООН з морського права 1982 року. Паралельно РФ продовжує мілітаризацію Чорноморського регіону, перекидаючи додаткові десантні кораблі з метою тиску на Україну і світ.

Військово-Морські Сили ЗС України готові до розвитку будь-яких сценаріїв та провокацій, захисту країни з морського напрямку.


Володимир Омелян

60% українського експорту йде через 13 українських морських портів.

Під приводом військових навчань Кремль їх заблокував.

Це не лише військово-політичний виклик, але й економічний.

Страждає не лише українська економіка, суттєві збитки матимуть і західні корпорації, які працюють в Україні, насамперед, зерновики, а також імпортери української продукції по всьому світу, особливо в Китаї.

Аналогічні проблеми будуть з імпортом в Україну всіх товарів морським шляхом, які йдуть в контейнерах. Це відчують усі українці – і бізнес, і громадяни.

Судовласники, які забезпечували морську логістику, тепер будуть двічі думати, чи йти в напрямку України. Суттєво здорожчає фрахт судна, як це вже трапилося з судозаходами в українську акваторію Азовського моря.

Президент мовчить, міністри інфраструктури і закордонних справ мовчать, прем’єр-міністра вже давно немає де факто.

Чи це питання буде порушене на сьогоднішньому засіданні Нормандського формату на рівні радників?
Єрмак мовчить.

Яке буде рішення РНБОУ? Ніхто не знає, бо це ж не з Порошенком чи контрабандистами боротися.

Чи такі дії Кремля – привід для введення нових західних санкцій?

Банкова зараз мала би гарячково проводити консультації з нашими союзниками, але Зеленський замучився від підтримки Заходу.

Найгірше у неминучій війні з Росією, коли перші постріли пролунають не з боку зовнішнього ворога, а внутрішнього. Бо зелена нечисть продовжує день за днем здавати Україну, не забуваючи при цьому набивати собі кишені.


Андрій Смолій

«Скупчення військ – це психологічний тиск, нічого нового в цьому немає», – каже Зеленський бізнесу.

От лише ця карта каже трохи про інше.

Морська блокада України на тиждень – це вже мільйони і мільйони доларів збитків для держави.

Чому Володимир Олександрович терміново не говорить, що з 13 лютого держава-агресор фактично заблокує Україну на морі? Невже так боїться Путіна перед такою бажаною для нього зустріччю?

Знаєте, ця влада НІКОЛИ не називала речі своїми іменами. Все, що ми чуємо, – бажання прикрити власну безпорадність та нікчемність. Все, що ми бачимо, – навіть в цій жахливій ситуації – запопадливість перед агресором.

Чи був прийнятий Закон про колабораціонізм?
Чи був прийнятий закон про інформаційну безпеку?
Чому до України масово їдуть російські гастролери?
Чому кварталівські медіапродукти продаються на федеральні канали РФ?
Зрештою, чому три роки зривали і зривають забезпечення армії?

Всі ці питання відкриті і будуть відкритими надалі, поки при владі Зеленський та його кліка.
Бо в жодному слові чи дії не видно реального захисту національних інтересів.


Міністерство закордонних справ України / MFA of Ukraine

Заява МЗС України щодо рішення Росії блокувати частину акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки

Міністерство закордонних справ України висловлює рішучий протест у зв’язку з рішенням Російської Федерації про блокування частини акваторії Чорного та Азовського морів і Керченської протоки під приводом проведення військово-морських навчань.

Безпрецедентна за охопленням площа проведення маневрів практично унеможливлює судноплавство в обох морях. Йдеться про суттєве і необґрунтоване ускладнення міжнародного судноплавства, передусім торговельного, що може викликати складні економічні та соціальні наслідки, насамперед для портів України.

Подібні агресивні дії Російської Федерації як частина її гібридної війни проти України є неприпустимими. Вони демонструють неприкриту зневагу до норм і принципів міжнародного права, зокрема Статуту ООН, резолюцій Генеральної асамблеї ООН та Конвенції ООН з морського права.

Україна працюватиме спільно з партнерами, насамперед країнами Чорноморського регіону, для того, щоб такі дії російської сторони отримали належну оцінку та відповідь.

 

Постер © Андрій Єрмоленко

Автор