Ще одна скорботна дата для Донеччини (відео)

Євгенія Подобна

Сьогодні роковини ще одного страшного злочину Радянської системи. Ще одна скорботна дата для Донеччини.
15 грудня 1937 року почалась так звана При”грецька операція” – репресії проти греків, які жили на території Радянського Союзу. Логіку цих дій неможливо зрозуміти.

Одного дня Кремль просто клемонуло: вони вирішили, що греки можуть бути небезпечними для них, і почали їх знищувати. В Україні це стосувалось передусім Донецької області – Приазов’я, де компактно проживали греки-вихідці з Криму.

Почали з репресій інтелігенції. А потім почали просто приходити додому до етнічних греків і забирати. А після того цих людей ніхто не бачив. У понад 90% випадків це були розстрільні вироки за сфабрикованими звинуваченнями у “антирадянській діяльності” чи “шпигунстві”. Чи навіть “участь у націоналістичній терористичній організації”. Рідним відповідали, що “арештований на 10 років”. Мовляв, чекайте. Сім ї арештованих оголошували “ворогами народу” з усіма наслідками. А під час відлиги їм присилали однакові довідки: “Ваш родич помер від хвороби у такому-то році”. Формулювання одне. Різнились лише роки та хвороби. Насправді усі ці люди були розстріляні одразу після арешту. Або за кілька місяців.

Тисячі (!) невиннних людей. Вбиті хворим режимом просто так.

В одному грецькому селі нам розповіли, що з початком репресій у них почали масово з являтись Іванови – так люди намагались врятувати свої сім’ї. Їх залякали так, що дехто зі старожилів, останніх свідків того злочину, боялись взагалі про це говорити. На тридцятому році Незалежності.

Вічна пам’ять усім грекам-жертвам цього страшного злочину. І подяка нащадкам, які докладають неймовірних зусиль, аби зберегти пам’ять про них і цей страшний злочин.

Ніколи знову.

На фото: пам’ятник закатованим грекам у селищі Ялта на Донеччині.

 

 

Автор