Переляканий диктатор і «нові опозиціонери»

Олександр Костюк

Просто в якості версії.

Теперішні події в Україні викликають в мене певні аналогії з подіями в Білорусі з Лукашенком. Лукашенко – диктатор вже років 30. І чудово себе почував НЕ під контролем кремля. І досить вдало викручувався від спроб кремля перетворити його на свого васала.

Що зробив кремль, щоб взяти його під контроль?

Зробив з диктатора переляканого, напівбожевільного диктатора.

Розпалив масові протести (так-так, саме кремль їх дуже активно підігрівав через свої ТГ-канали, підставляючи проти Лукашенка власних “лідерів опозиції”). Лякаючи Лукашенка замахами та переворотами. Паралельно штовхаючи Лукашенка до безумних, жорстоких кроків (посадка лідерів опозиції, побиття, тортури протестувальників, перехоплення авіарейсу і т.п.). Чим остаточно відвернули від нього Захід. Зробили його фактично нелегітимним.

Таким чином поставили Лукашенка перед вибором: або тебе витягають за ноги з палацу (з усіма витікаючими), або ти погоджуєшся на наші умови (інтеграцію, військові бази РФ, “союзноє государство”), а ми (кремль) допоможемо придушити протести, повплинувши на “лідерів думок”, «опозицію» та надіславши спеціалістів ФСБ та ГРУ.

Саме так було в Білорусі. Лукашенко свій вибір зробив, як бачимо.

І коли Лукашенко погодився на всі пропозиції кремля, протести швидко і ефективно придушили. Тому що інформаційні канали протестів і лідери опозиції контролювались кремлем. А ще тому, що білоруси розуміли, проти чого вони. Але вони не розуміли, ЗА що вони. Тому й придушили їх, по одному.

Чи не таку ж гру розігрують зараз в Україні?

Зе ведуть до диктатури, починаючи з моменту обрання. Ведуть грамотно, як мінімум, за рецептами (якщо не консультаціями) «старших братів». І багато що зроблене в цьому напрямку.

Але просто диктатури замало. Потрібен ПЕРЕЛЯКАНИЙ ДИКТАТОР.

Тоді це багато що пояснює. Незрозуміле і неочікуване “перевзування” гордонів, шустерів, ткачів, бігусів, бутусових, наприклад. Замахи. Маячня про «перевороти».

І от тепер люди, які фактично зробили Зе президентом, раптом прозріли. А раніше не розуміли, хто такий Зе? Не дурні ж, це точно. Ну ок. Тепер вони проти Зе. Але головне питання до нових «лідерів протестів» – а за що ви? Чи за кого?

А вони вже частково озвучили відповідь: «Только нє говорітє, что ваш Порошенко бил хорошій». Тоді за кого? Чи за що?

Що нам робити в цій ситуації?

1. Опиратись спробам встановлення диктатури всіма можливими способами.

2. Не робити собі нових «лідерів протестів» із людей, які вчора приводили Зеленського до влади і валили державників. Не робити «лідерів протестів» з темних конячок, яких зараз активно взялися піарити.

3. Довіряти лише справжнім, не підробним.


Роман Донік

Закриваючи тему «нових опозиціонерів» з шустер-бокс.

Якщо вам дуже кортить притулитися до нових опозиційних облич, щоб не вскочити в лайно, просто дайте собі відповідь за три запитання:

  1. Що те обличчя робило в 2019 році? Чи противилося воно приходу того трешу, який ми зараз бачимо? Чи допомагало?
  2. Що те обличчя робило два с половиною роки, коли стало зрозуміло, що до влади прийшли руйнівники держави? Як боролось? Як протистояло руйнівництву державності? Саме пішло в опозицію, чи було викинуте владою після використання як виріб №2?
  3. Саме важливе. Шо пропонує нове опозиційне обличчя? От яка програма, яка мета приходу до влади? Яка ідеологія? Які наміри для держави і людей?

Тоді вам стане трошки простіше.

Бо ліплять, наприклад, із Разумкова опозиціонера, який прямо заявляє, що зараз все так складно, що ідеології просто не може бути. За все гарне, проти всього поганого. Так, як він до цього привів до влади Зеленського. А що робив 2 роки? Спікером був від моносброда? Прекрасно.

А, наприклад, бувший міністр. Що він робив? Приводив до перемоги цю владу та фальсифікував справи на замовлення Зеленського? Закуповував втридорога обладнання для свого міністерства? Відроджував “беркут” для захисту ОП. А що буде робити після того, як прийде до влади? Посадить ще десяток волонтерів та військових за сфабрикованими справами?

Або фігляри, які з’являються раз на 5 років перед виборами. Вони з’являються щоб що? Щоб зробити вас щасливими? А що роблять між цими появами?

Просто сформулюйте для себе.