Розплата неминуча для всіх винуватців всенародної чорної ради 2019 року

Роман Донік

Я не хочу навіть умовно вибирати між двома сортами лайна. Жабогадючча – то не про мене.

Ще раз хочу подякувати за відсутність мужності пану Бутусову. Він так і не признав, що всі ці роки робив все для дискредитації військово-політичного керівництва країни з 14 року. Він так і не вибачився перед тими офіцерами, яких намагався зганьбити. Він героїчно поливав брудом керівництво ЗСУ та держави на замовлення корбано-коломойського пулу та зробив все, щоб до влади прийшов Зеленський. Він мужньо вбивав репутацію бойових офіцерів та займався медіакілерством військовиків. Він зміщував акценти, перекручував та маніпулював з початку війни. Він впливав на призначення та кадрові рішення замовними публікаціями. Просував холуїв Коломойського та Корбана, змішуючи з лайном комбригів.

І це не поодинокий випадок. Він організовував в ЗМІ цькування генерала Назарова. Він підтримував торгашів вундервафлями, які виводили з ладу зброю. Він всіляко підтримував «солдатські комітети» в конфлікті з офіцерами. Він робив все, щоб поняття субординації та керованості в ЗСУ не було.

Він роками дестабілізував роботу ЗСУ та опускав морально психологічний стан вояків. «П’яний Порошенко», «бізнес на крові», «редути» і сотні інших вкидів вийшли саме від нього. Багато чого на совісті цього «борця з ЗСУ». Він за ці роки  завдав колосальної шкоди ЗСУ. При цьому ніколи не критикував Авакова та пов’язаних з ним осіб, провал реформи МВС.

Дуже прикро, що в угоду політичній кон’юнктурі з лайна зараз починають робити союзника та однодумця. Це професійна хвойда, яка через два дні після оплати змінить риторику. Особливо мені подобається, як ті, хто пишалися своїм «аналітичним» складом розуму та гарною пам’яттю, починають робити кумира з медіахвойди, яка мочила все керівництво держави та армії на замовлення та гроші Коломойського та Корбана.

І так, я казав, що Бутусов – лайно і брехун, з 14 року. Після його замовного матеріалу проти тоді ще полковника Мікаца. І за ці роки моя впевненість в цьому тільки зміцнилася.

Цукерка з лайна завжди буде шматком лайна. В яку обгортку не загортай.

* * *

Я навіть не беруся обговорювати, який інформаційний привід дав російським пропагандистам Бутусов. Я навіть думати не хочу про те, як зараз вигрібає Залужний і вся вертикаль ЗСУ. А зараз же керівництво ЗСУ гарне, яке заслуговує підтримки та допомоги. Чи вже ні?

Ну, про різні переговори у мінських та інших форматах, де це відео може використати російська сторона, я теж не збираюся писати.

Про журналістів я теж не говоритиму. Бутусов ніколи не був журналістом. Він – самозванець. Саме тому він не розуміє наслідків, які можуть бути після його відео, для справжніх військових журналістів та репортерів. Їх просто будуть вбивати, пояснюючи це тим, що не знають, чого вони приїхали. Репортаж зробити або з гаубиці стріляти. Але з цим нехай розбирається журналістський цех.

А я вам розповім, що відбуватиметься у військових, причому це відбуватиметься не тому, що Бутусов довбо*об і тупий (хоча і тому теж), а тому, що так працює система в армії. Тому що цивільний, який стріляє із гаубиці та пише відосик, натякаючи, що це “свіжак”, під час можливої ескалації, – це ніби трохи за межею здорового глузду.

Будуть шукати злий намір. Відео – це доказ факту, а слова, що його було знято три роки тому, – це просто слова. Слова, яким ніхто не вірить. Особливо написані патологічним 3,14дуном та маніпулятором.

Проводитиметься розслідування. Можливо, навіть два відомства проводитимуть розслідування. Або ще більше.

Спочатку попросять Бутусова пред’явити оригінал відео. Щоб можна було встановити, коли саме це знімалося. Ну, там же теж прочитають, що «три роки тому під час навчань ТРО». 99,99% в періоді, що “артилерист Бутусов” не надасть оригінал. Якщо надасть (не вірю в це), то за прискореною процедурою виї*уть та висушать всіх причетних до передачі гармати під управління цивільної людини.

Якщо оригінала не буде, то почнеться процедура за відпрацьованим роками алгоритмом. Піднімуться всі документи трирічної давнини з навчань ТРО та резерву у пошуках Бутусова Юрія Євгеновича в артилерійському підрозділі. Звичайно, такого там не виявиться. Ні в ЗСУ, ні в НГУ, ні в ТРО. А потім почнуть розмотувати всі його контакти та поїздки у військові частини, починаючи з найсвіжіших. І в кожен організм поїде уповноважена група людей з ВСП чи ГІМО, а може, й те, й інше. А може, якась контора. Пробиваючи при цьому факт використання ствольної артилерії у бойових умовах або на навчаннях. І якщо хоч одне списання пострілу співпадатиме з приїздом Бутусова, то почнуть кошмарити цей підрозділ перевірками та розслідуваннями. Зрештою, мінімум трьох офіцерів буде покарано. Бо це злочин на юридичній мові. Не може військовий давати цивільному “шмальнути” з гаубиці. Ні з чого не може. Але коли на щось можуть прикривати очі, то це не той випадок. Бо Бутусов вирішив хайпонути.

Але скільки людей задрачуватимуть перевірками і скільки в результаті постраждає, це зараз не зрозуміло. Тому що я описав мінімальну хвилю. Але знаючи відношення до Бутусова Зеленського, думаю, все буде ще крутіше. Чи знав про те, що це буде військовий експерт і радник міністра оборони Тарана Бутусов (ну так сам він любить себе титрувати), коли постив це відео? Не знаю. От, правда, не знаю. Він же експерт. Військовий експерт. Повинен розуміти. А якщо ні, то він просто олень.

Я про це знаю. Хоча я не військовий і не експерт. Просто я знаю, як працює система.

І так, не забувайте повторювати мантру про те, що від Бутусова нема шкоди ЗСУ.

Пішов я далі залізяччям займатися. Без метушні та пила. А то часи зараз смутні.

P.S. До речі, всі наші відео та фотографії з кулеметами ДШКМ та НСВ робилися під час виконання завдань з приписом ГШ. І ні один військовий не те що не постраждав, а навіть ніхто не зміг би знайти привід, щоб причепитися. Бо ми ж не олені.

* * *

Народ, а от ви справді такі тупі чи прикидаєтесь?

Бутусову нічого не буде. Нічогісенько.

І він це знає. Знає і навмисно маніпулює. І він знав, що нема криміналу, коли викладав відео. Але то тільки для нього.

А от комбригу, начарту, СОБу та командиру дивізіону/батареї може бути дуже і дуже погано.

Бо якщо Бутусов не був призваний, то за статутом вони не мали права так робити. Якщо їх звільнять або знімуть з посади, ви підете робити 200-х замість них?

Це гармата. Це армія. А завтра хтось захоче на літачку злітати?

І ще момент. Завдячуючи Бутусову, тепер кожен, хто має фотографії та відосики з армійської зброєю, не бувши на службі, знаходиться в зоні ризику. Подякуйте Бутусову.


Валерій Прозапас

Якось наприкінці 2018 року в студії у мене очі на лоба полізли, коли журналіст Бутусов став звинувачувати тодішнє керівництво в недостатніх реформах в ЗСУ, і зокрема у підривах військових складів у нього були винні Порошенко з Муженком, а не московські спецслужби…

Тепер його самого звинувачують у загибелі бійців і відкривають справу за розпалювання війни.

Як і очікувалося, розплата прийшла до нього, як і до всіх винуватців всенародної чорної ради 2019 року, бо закони історії такі само точні, як і закони фізики.

Звичайно, наша політична сила вступиться за журналіста Бутусова, як і ветеранські організації, – тут важливіші принципи, ніж якісь особисті рахунки.

Але було б справедливим, якби і сам Бутусов, і багато інших прозрівших, публічно принесли вибачення за тонни бруду, вилитого на попередню владу, яка насправді була українською і державницькою, а ніякими не “баригами” і не “мародерами”.

Ви ж помилилися в Зеленському?

То чому не визнати, що могли так само помилятися щодо Порошенка, тільки з іншим знаком?

А цією “справою” політичний режим Зеленського-Коломойського вчергове ставить себе поза суспільством, поза державою, поза легітимністю.

Епоха слуг скінчилася, вони мають піти.

 

Фото © ОПУ