«Зростання» ВВП відбудеться за рахунок зростання цін і тарифів

Перша віцепрем’єр-міністерка і міністерка економіки Юлія Свириденко повідомила у Facebook, що 2021 рік Україна «завершує з найвищим доларовим ВВП за всю свою історію: орієнтовно 195 млрд доларів».

Якщо наразі повірити чиновниці від «зеленої влади», то формально це так. У 2017 ВВП України становив $112,1 млрд. (зростання +20.2%), у 2018 – $130,8 млрд. (+16.7%), у 2019 – $153,8 млрд. (+17.5%). Щоправда, після зміни влади. вже в 2020, при збереженні ВВВ у 155,6 млрд. приріст становив лише 1.2%. Враховуючи бездарне управління, навіть оптимістичне зростання ВВП на 3-4% цього річ вже буде економічним дивом.

Реальні результати ВВП будуть відомі пізніше. Але оскільки ВВП прив’язаний не до обсягів виробництва, які за часів Зеленського суттєво впали, а до цін, то в ці цифри можна повірити. Однією з важливих причин «зростання» ВВП стане подорожчання енергоносіїв та продуктів харчування.

Інфляція продукції сільського господарства цього року на піку сягала 68%. За даними Держстату, лідерами подорожчання серед продтоварів є олія (зростання за рік на 57,4% станом на жовтень), цукор (48,3%) та яйця (32,4%). Загалом товари першої необхідності подорожчали в середньому на 14% порівняно з аналогічним періодом минулого року.

У першому та другому кварталах ціни на пальне в Україні зросли на 34,7% та 31,2% відповідно. У жовтні зростання індексу цін виробників (ІЦП) стрімко прискорилося зі 45% до 57% — саме через енергетичну складову. Зростання енергетичної компоненти ІЦП у жовтні прискорилося з 61% до 148%!

Загальні темпи зростання споживчих цін в Україні залишаються близькими до максимумів – 10,9% у жовтні та 11% у вересні. Україна може закінчити 2021 рік з інфляцією понад 10%. У такому разі це буде найгірший результат за три роки.

І це ще не підключилися так звані вторинні чинники інфляції. Адже цьогорічне подорожчання зернових культур, які використовують для виробництва кормів для худоби та птиці, своєю чергою, призведе до зростання цін на готову продукцію: м’ясо, яйця, молоко. Зростуть (навіть вже зростають) і ціні на хліб.

З часом дорожчатимуть овочі і фрукти, які зберігаються в холодильниках – що довше зберігається продукція, то більше платять за її зберігання. Зі збільшенням витрат на опалення в осінньо-зимовий період додатково з росте ціна виробництва хліба, макаронних і кондитерських виробів та м’ясних продуктів.

Тож наразі немає підстав для такого оптимізму влади.

Банк J.P. Morgan різко погіршив прогноз росту реального ВВП України у 2021 році – із 4,5% до 2,3%. При чому J.P. Morgan допускає ризик слабшого зростання у четвертому кварталі і, як наслідок, зростання на 2% або менше у 2021 році.

У Bank of America погіршили прогноз росту економіки України у 2021 році із 4,5% до 3%.

Європейський банк реконструкції та розвитку зберіг свій прогноз росту економіки України на 2021 рік на рівні 3,5%.

ЄБРР також очікував зростання економіки України у 2021-2022 роках на рівні 3,5%.

Водночас Національний банк України погіршив свій прогноз зростання економіки з 3,8%, як очікувалося влітку цього року, до 3,1%.

Але «зелені» не зупиняються у своїй брехні. радник прем’єр-міністра України, виконавчий директор Центру економічного відновлення Кирило Криволап заявив, що зростання ВВП України до 2030 року очікується до 450 млрд доларів і вище. При цьому аргументація такої цифри просто «вбивча»: тому, що це передбачено планом Національної економічної стратегії, яку затвердив уряд у березні цього року.

Таким чином, зростання ВВП ніяк не позначиться на добробуті громадян. Навіть навпаки – цьогорічне «зростання» стане прямим наслідком бездарної економічної політики чинної влади, яка веде лише до зростання цін, тарифів ЖКГ та заборгованості з зарплатні.

Джерело

Автор