Вже другий поспіль уряд Зеленського шукає, на кого б ще перекинути соціальні зобов’язання держави

На тлі публічних заяв президента Зеленського, який буквально днями розповідав в інтерв’ю одного із українських телеканалів про те, як держава підтримувала і підтримуватиме бізнес і громадян в умовах пандемії, насправді відбуваються діаметрально протилежні речі.

Зокрема, уряд вніс до Верховної Ради законопроект №6171 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо оптимізації функцій Фонду соціального страхування України».

Ним передбачається збільшити термін оплати тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми за рахунок коштів роботодавця до 7 днів.

Такі ініціативи одночасно битимуть як по роботодавцях, так і по працівниках. Адже, з одного боку, посилюватиметься тиск на «білий» бізнес, оскільки в умовах пандемії захворюваність і потреба в лікарняних зростає.

А з іншого, зменшуватимуться можливості для повноцінного лікування українців через прагнення роботодавців зменшити час і витрати на компенсацію таких лікарняних.

Так, пандемія збільшила кількість і тривалість хвороби в усьому світі. Зросли і видатки та дефіцит відповідальних за їх виплату соціальних фондів. Однак в таких умовах відповідальним рішенням з боку уряду було б збільшити підтримку таких видатків за рахунок бюджету. Тим більше що саме на подолання наслідків пандемії Україна лише від МВФ отримала мільярди доларів.

Проте у Зеленського та його уряду інші пріоритети – «розпиляти» гроші, а зумовлені пандемією проблеми перекласти на український бізнес та громадян.

Джерело