Вова, навіть не намагайся щось підписувати з Путіним

Тамара Горіха Зерня

Нас знову лякають очікуваною тет-а-тет зустріччю Зеленського і Путіна. Що Нуланд недаремно до москви літала, і російська преса божеволіє в екстазі від результатів її переговорів із Козаком, і що, мовляв, до офіційного визнання автономії ордло у складі Україні лишилося півроку, і великі дяді вже за спиною України домовилися… Лишився тільки формальний підпис нашого найвеличнішого, щоб фокус вдався.

Я вважаю, у цьому місці потрібно нагадати усім хто нас чує, як за межами України, так і тут, вдома.

Єдиний, безумовний і гарантований спосіб злетіти з посади Президента швидше, ніж вимовиш фразу «формула Штайнмаєра», – це підписати щось із путіним. Якщо він ризикне поїхати до москви і щось там підписувати, назад може не повертатися. У Ростов, Сибір, на Камчатку – куди завгодно, тільки не в Україну. Доведено Януковичем іще у довоєнні часи, гарантовано сотнями тисяч українців у воєнний час. Будь яка особа, яка піде на сепаратні переговори з росією, моментально втрачає легітимність в Україні.

І не має значення, розуміє це Зеленський чи ні, наважиться чи ні. Ступив крок у тому напрямку – все, тебе нема.

Тому, як на мене, панікувати у цьому напрямку не потрібно. Хоча прикро, так, і неприємно. Прикро, що Штати проводять зустрічі з росією з українського питання за нашою спиною, і що the negotiations concerned the implementation of the Minsk agreements, the restoration of peace and sovereignty of Ukraine in the Donbass відбулися без присутності українців. Це ганьба, правда, але це поправна ганьба.

Нам буде тяжко повернутися за стіл до дорослих після того, але ми повернемося. Все залежатиме від того, хто прийде, коли ми турнемо клоунів.