Зеленський боїться українців, тому в пріоритеті – не армія, а слідчі й каральні структури

Зеленський і його оточення бояться своїх громадян, адже цинічно брешуть своїм виборцям, не виконують власних обіцянок і системно руйнують державу.

Тож не випадково, що головною надію і опорою цього режиму є поліція. Саме тому єдине , що стабільно росте в цій державі, так це витрати на силові структури, які, за задумом некомпетентної і корумпованої влади, мають її захистити в разі протестних виступів.

Ця тенденція стало чітко простежуватися з приходом нової владної команди. Якщо для Порошенка пріоритетами виступали армія і соціальна сфера, що абсолютно логічно для бідної воюючої країни, то для Зеленського страх перед народом, що обрав його на посаду, став одним із домінуючих мотивів державної політики.

І хоча Міністерство фінансів розказувало про збільшення витрат на оборону і безпеку у бюджеті на 2021 р., це зростання відбулося за рахунок не ЗСУ, а інших силових структур: МВС (+5,2%), Служби безпеки (+22,8%), Державного бюро розслідувань (+75,4%), Національного антикорупційного бюро (+15,3%). В абсолютних цифрах найбільшу прибавку отримало МВС – плюс 3,8 млрд грн (без урахування спецфонду). На другому місці – СБУ – 2,7 млрд і на третьому – Служба зовнішньої розвідки – 1,6 млрд.

Фінансування Міністерства оборони в поточному році залишилося практично без змін. Більше того, видатки на Міністерство оборони вперше за останні роки знизилися, хоча й несуттєво – зі 117,63 млрд грн у 2020 році до 117,5 мільярда.

У проекті бюджету на 2022 р. нарешті збільшили фінансування на +11,5% видатків Міноборони. Щоправда, рішенням РНБО від 25 квітня 2019 року було передбачено зовсім інші витрати на оборону. У 2022 році це було 233,7 млрд грн на армію і більш як 460 млрд грн на силовий блок загалом. При цьому суттєво (на майже 16%) скоротили витрати МО на утилізацію боєприпасів, ракетного палива, ОВТ та іншого військового майна, забезпечення живучості та вибухопожежобезпеки арсеналів.

Натомість зекономили на Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій, якому зменшили видатки на 41,5%. Міністерству інфраструктури скоротили видатки на 31,5%, (2,5 млрд. грн.), Міністерству культури та інформаційної політики – на 21,7%, (2,9 млрд. грн.).

У порівнянні з минулим роком фінансування ОП формально знизилося на майже 15% (що не так, але про це наступного разу). Але слід пам’ятати, що минулого року фінансування Офісу президента зросло відразу на 40 %, сягнувши рекордної цифри – 1 млрд 266,8 млн грн. Тому більше мільярда для недієвого органу – більш ніж достатня сума.  Для порівняння: витрати на адміністрацію Порошенка у 2019-му становили 945,2 млн грн.

Як не дивно, вперше в історії Міністерству внутрішніх справ йому скоротили видатки. Щоправда, всього на 0,1%, що становить 69 мільйонів гривень. Однак, збільшили видатки на інші силові і каральні структури режиму Зеленського: Офісу генпрокурора – на 17,5% (2 мільярди гривень); Бюро економічної безпеки – на 5,9% (34,5 мільйона гривень); Службі безпеки України – на 7% (1 мільярд гривень). Додали і новому позасудовому репресивному органу – РНОБУ (+21,1%).

Але не сумнівайтеся: МВС добере своє через спецфонди, зокрема, «ковідний». Не виключено, що бюджет поліції суттєво поповнять за рахунок змін, які вноситимуться протягом наступного року. Так, вже відомо, що МВС вимагатиме збільшення заробітної плати поліцейським. Раніше МВС стабільно отримувало кошти із так званого “ковідного”фонду для доплат поліцейським.

Нещодавно було оприлюднено звіт Мінфіну, в якому йдеться, що в Україні з початку поточного року на боротьбу з коронавірусом було витрачено понад 30 млрд гривень.

З них на доплати до заробітної плати військовослужбовцям Нацгвардії та поліцейським, працівникам їхніх відомчих закладів охорони здоров’я пішло щонайменше 0,8 млрд грн. Тобто навіть більше, аніж на забезпечення лікарень киснем (0,5 млрд грн). Окрім того, у жовтні 2020 року Кабінет міністрів також ухвалював рішення про виділення додаткових коштів із ковідного фонду Міністерству внутрішніх справ.

Усі ці кошти справно були виплачені повному обсязі і вчасно і витрачені Міністерством внутрішніх справ на 98%. У цей самий час заборгованість Міноборони з обов’язкових виплат військовим, станом на серпень, становила близько 1,5 млрд грн. При цьому влітку військовим повністю зупинили виплати на оздоровлення. А у військових частинах на фронті фіксуються затримки «бойових» виплат. Все це негативно впливає на морально-психологічний стан військових колективів.

Проте насправді на виплати військовим не вистачає 5,7 млрд грн, про що Міноборони повідомило 10 вересня. Зокрема у відомстві заявили, що одноразові обов’язкові виплати військовослужбовцям ЗСУ будуть здійснені після збільшення у Держбюджеті видатків Міноборони. Проблеми виникли через те, що прийнятий Держбюджет на 2021 рік, не врахував додаткову потребу Міноборони у 5,7 млрд на одноразові обов’язкові види виплат, винагороду «за створення безпечних умов виконання бойових завдань в ООС» та інші виплати.

Ці цифри чітко свідчать, що пріоритети Зеленського не зміняться. Він більше переймається власними добробутом і безпекою, а не добробутом і безпекою всієї держави. Кінець «епохи бідності» усе виразніше виливається у її поглиблення для найбільш соціально вразливих верств.

Натомість стрімко збільшується фінансування інфраструктури для обслуговування можновладців та репресивний апарат, що займається боротьбою із опозицією.

Зокрема, в проекті бюджету на 2022 рік без змін залишається обсяг фінансування соціального захисту дітей, сімей, жінок та інших найбільш вразливих категорій населення.

На рівні поточного року залишається також надання підтримки особам з особливими освітніми потребами. Це ж стосується і розміру видатків на оздоровлення і відпочинок дітей, які потребують особливої уваги та підтримки.

Навіть на рівень інфляції не проіндексовано розміри надання щомісячної адресної допомоги внутрішньо переміщеним особам для покриття витрат на проживання.

На рівні поточного року залишилися й важливі для розвитку української освіти видатки на субвенцію місцевим бюджетам на програму «Нова українська школа», на Фонд розвитку закладів фахової передвищої та вищої освіти.

При цьому видатки на санаторно-курортні заклади ДУС фінансування збільшується майже у півтора рази.

Гарні декларації на камеру чи записи відосиків усе більше розходяться із реальними пріоритетами Зеленського та його «слуг».

Джерело