Висадка 1 мільярда дерев скасовується?

На прес-конференції голова Державного агентства лісових ресурсів України Юрій Болоховець заявив, що в рамках програми «Зелена країна» буде висаджено за 3 роки приблизно 1 мільярд сіянців, а не саджанців різних дерев:

«Висадивши в рамках програми 6 тисяч сіянців на гектар, через 100 років ми будемо мати десь приблизно 300 дерев на гектар», – сказав Болоховець (УНІАН).

І на сайті уряду з’явилася ця інформація:

«У рамках програми Президента лісівники будуть висаджувати одно- і двохрічні сіянці деревних та чагарникових порід (залежно від місцерозташування)».

Тобто все-таки 1 млрд. грн. саджанців чи сіянців буде заплановано висадити у рамках «президентської програм»? Звичайно, якщо йдеться про сіянці-дички, то їх можна посадити і мільярд. Тільки яка користь від такого «озеленення»?

Нагадаємо, що 7 червня 2021 року президент Володимир Зеленський під час форуму «Україна 30. Екологія» презентував проект «Зелена країна», в рамках якого планується протягом десяти років збільшити площу українських лісів на 1 мільйон гектарів. Задля цього за найближчі три роки висадять мільярд дерев. Президент Зеленський там таки підписав з цього приводу Указ.

Те, що з 1 мільярдом не все добре, стало зрозуміло, коли ми побачили, який указ підписав президент Зеленський. По-перше, у цьому Указі ні слова про «Зелену країну». Цим указом передбачено розробити та затвердити державну цільову програму «Масштабне залісення України», «спрямовану на розв’язання проблемних питань лісовпорядкування, насамперед щодо охорони, захисту, використання та відтворення лісів»; по-друге, в указі жодного слова про 1 мільярд дерев за 3 роки.

Як бачимо, вийшло як у безсмертного Салтикова-Щедріна «От него кровопролитиев ждали, а он чижика съел».

Джерело