Річниця зради українських спецслужб

Дмитро “Калинчук” Вовнянко

Минув рік від того дня, коли у Білорусі були затримані бойовики з банди найманців Вагнера. Я цілком свідомо уникаю терміну «приватна військова компанія» – «вагнерівці» такою не є ані за формою, ані за сутністю. Приватна військова компанія – комерційне підприємство, діяльність якого регулюється законодавством. А фокус в тому, що у самій Росії військове найманство – кримінальний злочин. По факту, «вагнерівці» – злочинна банда, класичне незаконне збройне формування, яке тим не менш виконує завдання для офіційного Кремля. І це важливо.

Справа в тому, що розкриття «вагнерівців» удар нанесло не тільки по Україні, а й по Росії. Треба розуміти, використання найманців для військових дій на території інших держав – це те, за що у світовій дипломатії по голівці не гладять. Сам факт використання найманців, а не штатних підрозділів армії Росії чи російських спецслужб, говорить про те, що Москва залишає за собою можливість завжди заявити «нас там нєт». Захід був у кроці від здобуття живих свідків проведення Москвою терористичної діяльності на території іншої країни. Москві тоді треба було негайно виправдатися – звідти і взявся поголос про операцію українських спецслужб. Москва так давала зрозуміти, що то не найманців намагалися затримати, а ніби Україна готувала викрадення російських громадян, які воювали в бандах терористів так званих «ДНР-ЛНР» на Донбасі. Дотичність офіційного Кремля до банд зразка «вагнерівців» Москва заперечує й зараз.

За рік ми багато чого дізналися. Ми дізналися, що «ніякої операції не було» – про це волали і СБУ Баканова, і Офіс президента, і весь пул зелених блогерів. Щоправда, вже через місяць реальність операції підтвердив колишній голова Офісу президента Андрій Богдан. А нещодавно і Володимир Зеленський в інтерв’ю з Наталкою Мосейчук визнав, що, так, операція була, проте, мовляв, операція була не українська, але Зеленський попередив про неї Лукашенка. Звісно, слова Зеленського зразу ж оголосили вирваними з контексту.

Я не хочу копирсатися в деталях операції «вагнерівців» – рано чи пізно ми дізнаємося, як все було. Зауважу лише одне. Те, з якою наполегливістю «Слуга народу» намагається НЕ створювати слідчу комісію ВР по справі «вагнерівців», говорить промовистіше за будь-які визнання. Скандалу не було б, якби вчасно було розпочате розслідування і дана відповідь на запит суспільства. Але саме цього влада не робить. Влада переконує нас, що «операції не було», аби за рік визнати, що «операція була, але не наша і не така».

Очевидно чому злили підготовку операції по «вагнерівцях». З тої самої причини, чому не рятували сержанта Журавля. Затримання групи російських бойовиків зразу зірвало б «велике перемир’я» ім. Зеленського – те саме, в яке загинули 45 українських солдат. Думаю, цю тезу ще витягнуть, мовляв, «все виключно, аби не гинули наші хлопці». Але от розумієте. Найпаршивішим в операції «вагнерівців» було те, що керівництво країни розголосило державну таємницю задля реалізації своїх певних планів. Для цього керівництва країни таке є нормальним.
Що і кому вони розголошують ще – можна тільки уявляти.


Ірина Геращенко

Зеленський звільняє посадовців, які були на нараді по вагнерівцям, щоб відвести увагу від власного провалу. На цьому наголосила співголова фракції «Європейська Солідарність» Ірина Геращенко у своєму відеоблозі.

«Днями Зеленський влаштував кадровий головопад, під його сокиру потрапили заступники керівника СБУ, днями раніше заступник міністра оборони, а кілька місяців тому Зеленський своїм указом звільнив керівника головного управління розвідки, професіонала Василя Бурбу. Всіх цих високопосадовців поєднує одна деталь – рівно рік тому вони знаходилися в кабінеті Зеленського, де доповідали Верховному Головнокомандувачу деталі таємної спецоперації, так званої «операції вагнерівців», – сказала вона.

Ірина Геращенко нагадала, що спецоперація була розроблена за часів Президента Порошенка спільно з міжнародними партнерами України.

«Ці злодії були причетні до злочину збиття МН17, до вбивств військових і цивільних українців на Донбасі, до злочинів у Сирії та інших злочинів, тому що вагнерівці – це приватна армія, яка знаходиться під покровительством Путіна і виконує найбрудніші спецоперації», – зазначила депутатка.

Також вона наголосила, що спецоперація по вагнерівцям була унікальною розробкою українських спецслужб, яка мала забезпечити можливість притягнути до відповідальності злочинців. «Зараз ми би мали 33 свідки для міжнародних судів і в справі МН17, і вбивств на Донбасі», – сказала Геращенко.

Співголова фракції «Європейська Солідарність» зазначила, що під час інтерв’ю телеканалу «1+1» Зеленський фактично зізнався, що особисто зірвав спецоперацію по вагнерівцям, повідомивши Лукашенку відповідну інформацію.

«Опозиція рівно рік вимагала створити ТСК, щоб розслідувати деталі цієї зради. Її блокували «слуги» і не дали її створити», – нагадала депутатка.

Вона також підкреслила, що «справа вагнерівців» – це продовження тенденції знецінення владою операцій українських спецслужб, так само як в ситуації з Цемахом.

«Петро Порошенко погодився прийти на засідання ТСК, створеної «слугами», за умови, що туди запросять Зеленського. Саме Зеленський зізнався на всю країну, що він розповів всі деталі цієї спецоперації Лукашенку, який абсолютний сателіт Кремля і вже знаходився в агонії виборчої кампанії, результати якої не визнав весь світ. А ми підігруємо Лукашенку і зливаємо Путіну деталі спецоперації. Абсолютний кошмар, за який варто відповідати по закону», – сказала Геращенко.

Співголова фракції зазначила, що правоохоронні органи відмовлялися відкрити відповідне кримінальне провадження проти президента Зеленського за статтею «державна зрада» за зверненням представників Руху опору капітуляції, а реєстрації кримінального провадження вдалося добитися тільки через суд.

«Сьогодні річниця зради українських спецслужб, коли унікальна спецоперація, яка могла увійти в анали гордості наших розвідників, була просто злита з найвищих кабінетів держави», – підкреслила вона.

«Ця спецоперація народилася не в Зеленського в голові, і не в Порошенка, вона формувалася і велася в співпраці з нашими партнерами по НАТО – це США і Туреччина. Як би не ховалася влада від відповідей на неприємні запитання, на них доведеться відповідати і не в ТСК «слуг» і ОПЗЖ. Бо прийде час, коли перед розвідниками за зраджену і злиту спецоперацію по «вагнерівцям» доведеться відповідати в українському суді», – резюмувала Геращенко.


Serg Marco

Почему ты критикуешь Зеленского?- спрашивают меня.
Да потому что я понимаю, что власть порочна по своей сути, и кого бы ты не поставил – к нему будут вопросы. Но система должна работать на благо государства и защиту его территориальной ценности.

И вот окончательный пазл сложился.

В НБУ вынесли тех людей, которые отвечали за юридическую перспективу защиты ПриватБанка. По беспределу, как и все, что делает Кирилл Шевченко, навешивая при помощи Баканова статьи.
В НАК вынесли команду, которая боролась против Северного потока. Результат не заставил себя ждать. Ну и походу списали 2 млрд.долларов российскому олигарху Фирташу.
В силовых структурах вынесли людей, которые отвечали за операцию с “вагнеровцами”.

И вот теперь пазл окончательно сложился.

Операцию «вагнеровцев» планировали, координировали и осуществляли четыре структуры: АП / ГУР / СБУ / ГПУ:

АП – Валерий Кондратюк, зам. главы АП в 2018-2019 годах, координатор спецслужб и координатор международных контактов по линии США и Турции – уволен.
ГУР – Василий Бурба, глава ГУР в 2018-2020 годах – уволен.
СБУ – Руслан Баранецкий, первый зам. главы СБУ, докладчик по делу «вагнеровцев» на совещании в ОП – уволен.
ГПУ – Гюндуз Мамедов, зам. Генпрокурора, куратор операции по линии прокуратуры – уволен. Напоминаю, это тот человек, который расследовал сбитие MH17.

3,14ц, конечно. Судя по всему, наш маленький клоун решил примерить роль Луки.


Mason Lemberg

Рік тому, 29 липня 2020 року, поблизу Мінська була затримана група осіб, пізніше ідентифікована як вагнерівці.
Так ганебно закінчилася спільна операція України, США і Туреччини з затримання міжнародних злочинців. Закінчилась вона зливом інформації про її здійснення першими особами Шапітолію.

За цей рік злочинці, що злили операцію, пройшли шлях :”Не було ніяких вагнерівців і ніякої спецоперації” -> “Щось було, але винуватий Порошенко” -> “Ми про операцію знали. Ми операцію злили, бо це була нав’язана нам операція”.
Операція з затримання вбивць, які вбивали українців, “нав’язана нам операція”.

За цей рік глисти злочинців пройшли шлях: “Затримання літака – так не можна. Навіть за погодження Туреччини не можна. Кококо” -> “Лукашенко. Літак. Посадив. По безпределу. Без будь-яких погоджень. Надихнувшись легендою операції по вагнерівцях. А що так можна було?”.

За цей рік українське суспільство не змінилося, не пройшло ні кроку вперед.
Українцям пофігу на те, що перші особи Шапітолію працюють на окупанта.
Українцям пофігу на те, що сотні полонених сидять у підвалах бойовиків, бо Шапітолій злив обмінний фонд, а потім злив таку операцію.
Українцям пофігу на те, що держава, державні інститути все більше нагадують цирк, аніж дієві органи, які можуть їх захистити і відомстити окупанту.

Тільки за це все тупцяння на місці без руху вперед і зрушень в усвідомленні помилок прийдеться заплатити велику ціну.


Олексій Петров

Вот так, совершенно не спеша, обрастая слухами, домыслами и ярлыками на кшталт «это невозможно», дело вагнеровцев подошло к первому своему юбилейному рубежу.

Год назад полыхнул скандал. Я бы даже сказал, скандалище! По информации, которая выплеснулась сначала в соцсети, а уж потом и по всему медийному пространству, кто-то в стенах Офиса президента Украины одним звонком слил уникальную операцию спецслужб. Причем совместную операцию. И не будь на Банковой кремлевского крота, эта операция стала бы в один ряд с блестящей операцией «Финал», которую Моссад провернул в шестидесятых годах прошлого века.

Всё так или иначе схоже! И замысел, и способ реализации! Всё, кроме одного нюанса! Тогда в Тель-Авиве не протекло и намека на проводимую дерзкую операцию, когда оперативники Моссад выкрали в Аргентине одного из самых разыскиваемых нацистских преступников Адольфа Эйхмана. Ведь на кону стояла честь государства. И миллионы тех, кто навсегда остались в Аушвице или Треблинке, немым укором смотрели с небес. А вот в Киеве кто-то из очень высокопоставленных чиновников, судя по всему, сделал всего один звонок. И уникальнейшая операция, которая готовилась несколько лет и находилась на финальной стадии, за одну минуту была смыта в унитаз. А ведь у нас есть свой счет к этим упырям.

Что мы только не слышали за этот год. Особо запомнился тезис Главы Офиса президента Украины о том, что это всё детективная история, выдуманная от начала и до конца. К сожалению, десятки миллионов граждан Украины так и не услышали четкий и всем понятный ответ на вполне простой вопрос – «Так сидит на Банковой российский крот или нет?». Причем нужна не просто отговорка, а ответ, подкрепленный доказательствами. Вот специально созданная ТСК. Вот депутаты разных фракций. Вот данные независимого полиграфа. А вот еще полиграф и еще три. Причем их прошли все. И президент Украины первый настоял на этом, чтобы снять все подозрения… Неа, ни фига! Отговорки и только отговорки! Дымовые информационные завесы. Переключение внимания и так далее.

А ведь дело касается безопасности всех украинцев. Всех! Без исключения! За Порошенко ты голосовал, за Зеленского, Тимошенко или Ляшко? Это сейчас совсем не важно. На кону стоит безопасность страны. Всех и каждого! Ведь нет никакой гарантии, что возможный крот российских спецслужб, уютно устроившийся на Банковой, именно в эту минуту, когда вы, друзья, читаете мой пост, сливает очередную совершенно секретную информацию.

И странности всему этому добавляет тот факт, что ключевых людей, кто так или иначе занимался делом вагнеровцев, уволили с занимаемых должностей, переведя из разряда охраняемых государством персоналий в разряд простых «пешеходов». Дальше думайте сами.

Боюсь себе представить уровень политического скандала, случись подобное в Израиле, Великобритании или в США. Там бы, пока не докопались до сути, не угомонились бы. У нас же по одному из центральных телеканалов крутанули «Сватов» без перевода. Вот что важно… А национальная безопасность?! Да и хрен бы с ней! Кому это интересно?

На первом фото Питер Малкин. Агент израильских спецслужб, который участвовал в операции «Финал». В историю вошел как «человек, который поймал Эйхмана». Во время Холокоста, в Польше, у Питера Малкина погибла двадцатитрехлетняя сестра Фрума вместе с тремя крошечными детьми…

На втором фото результат операции «Финал». Адольф Эйхман, в израильской тюрьме.

Питер Малкин

Адольф Эйхман

Автор